Skip to content
Főoldal / WTCR / WTCR: Kevesebb verseny a költségcsökkentés jegyében

WTCR: Kevesebb verseny a költségcsökkentés jegyében

Fotó: WTCR

Az idei évtől csak egy időmérő és két verseny lesz a túraautó-világkupán.

Amennyiben az FIA Világtanácsának március 6-ai ülésen jóváhagyják, már az idei évtől jelentős változások lépnek életbe a WTCR-ben a költségcsökkentés jegyében.

A WTCR 2018-as indulása óta óriási siker lett és gyorsan növekedett. Ezzel párhuzamosan a költségek is kezdek elszabadulni, ami távol esik a TCR alapjául szolgáló ügyfél alapú versenyzéssel.

Az FIA Túraautó Bizottsága a csapatokkal, és más érdekelt felekkel együttműködve, figyelembe véve a költségek kezelhető szinten tartásának szükségességét, és felismerve a koronavírus kitörésének a globális gazdaságra gyakorolt ​​hatását, számos lépést megtettek.

2020-tól a versenyzőkre csak egy időmérő vár, amit három fázisban fognak lebonyolítani.
A versenyek formátuma a korábbi, WTCC-s időszakot fogják idézni. Két verseny lesz minden hétvégén, a második verseny három körrel lesz hosszabb (kivéve a Nürburgring Nordschelife, ott mindkét verseny három körös lesz). Az első versenyre a rajtrács részben megfordul, az időmérő határozza meg a második verseny rajt sorrendjét.

Ha csak az egyéb versenyek miatt nincs rá szükség, két naposak lesznek a WTCR hétvégék. Továbbra is két szabadedzés lesz, mindkét versenyt vasárnap tartják majd. Közben a rajongóknak több lehetőségük lesz, hogy találkozzanak a hősükkel és megcsodálják az autókat közelről.

A gumik terén is változnak a szabályok. Az első – hungaroringi – hétvégére minden versenyző 18 új Goodyear gumit kap, utána hétvégenként 12-öt. Ezek mennyisége korábban 22 és 18 volt.

A csapattagok számát is korlátozzák. Háromautós csapatnál 18 fő, két autósnál 12 fő. Csapatonként csak 10 személy kapja meg a karkötőket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy az autón dolgozzanak.

A csapatoknak március 6-ig van idejük nevezni.