Skip to content
Főoldal / WTCC / WTCC: Győztesek és vesztesek

WTCC: Győztesek és vesztesek

P1230792 Hétvégén a túraautó világbajnokság 2013–as szezonja is véget ért, így itt az idő értékelni a versenyzők idei teljesítményét.

A versenyzők teljesítményét a bajnokság végeredményének sorrendjében értékelem:

 

felnyilYvan Muller
Az idei év egyik legnagyobb nyertese. Immáron nem gyári csapatban, de a legerősebb autóval az RLM Chevyvel versenyezve nagyon fölényesen szerezte meg negyedik bajnoki címét.

felnyilGabriele Tarquini
Tavaly a 4. lett a legjobb nem Chevysként, idén sokan azt várták tőle, hogy a gyári Hondával ő lesz Muller legnagyobb ellenfele. Ha ez nem is jött be, hiszen az olasznak volt jó pár peches versenye kihozta a lehetőségeiből, amit tudott és megszerezte a bajnokság második helyét.

felnyilJames Nash
A Fordot Chevroletre cserélte és ez meghozta az eredményeket is. Két futamot is nyert, a bajnokságban a 3. lett és a Yokohama kupát megnyerte.

egyenlőRob Huff
Egy újonc csapattal és a Seattal esélye sem volt, hogy megvédje a címét. A lehetőségeit jól kihasználta és két futamot is nyert (Hungaroring és Makaó). Számára az év legfontosabb hozadéka, hogy jövőre ismét gyári csapatnál versenyezhet, ezúttal a Ladánál.

egyenlőTom Chilton
Bevásárolta magát a legjobb csapatba, így értelemszerűen az eredmények sem maradtak el. Két futamot is nyert, volt esélye a bajnokság második helyére, de végül csak az 5. lett.

felnyilMichelisz Norbert
Nem indult probléma mentesen az idei év és utána is jó pár nullás futama volt, de mindezek ellenére eddigi legjobb szezonját futotta Norbi a Hondával. A Zengő Motorsport versenyzője az idén többször állhatott dobogóra, mint előtte összesen és több pontot szerzett idén, mint tavaly.

P1230792

lenyilMichael Nykjaer
Az idei év egyik legnagyobb vesztese. Muller után ő tudta a legtöbb futamot nyerni, (szám szerint hármat) sokáig a bajnokság harmadik helyén állt, de aztán elfogyott a pénz, így az utolsó három hétvégén már nem ülhetett autóba. (Ha el tudott volna indulni simán benne lett volna az év végi dobogó)Így természetesen elúszott a bajnokság harmadik helye és csak 7. lett(ez eddigi legjobb helyezése az összetettben).

lenyilTiago Monterio
A portugálok korábbi Forma-1-es versenyzőjének idén egy hihetetlenül peches szezonja volt, így nem tudta igazán megmutatni mire képes a Hondával.  Az egyetlen öröm számára a kínai győzelem volt.

lenyilPepe Oriola
Év közben lecserélte a Seatot a Chevrolera a nagy áttörés reményében. Bár megszerezte első győzelmét, idén még tavalyhoz képest is szétszórtnak tűnt. Voltak nagyon jó futamai, mint pl.: Argentína, ahol remek versenyzést bemutatva mindkétszer dobogóra állhatott, de voltak csapnivaló versenyei is, ahol csak eset-kelt (pl.: Makaó).

lenyilTom Coronel
Bár a holland mindent kihozott a BMW-ből (idén is a legjobb BMW-s lett) és két futamot is nyert, de közel sem tudott olyan jó szezont futni, mint tavaly, ami legnagyobb részt a BMW-nek volt köszönhető.

lenyilAlex Macdowall
Idén sem tudta kihozni a Chevyből a benne rejlő lehetőségeket.

 

egyenlőMehdi Bennani
Bár háromszor is a dobogó második fokára állhatott, azonkívül csak négyszer tudott pontot szerezni. Nála is nagy gond volt a BMW versenyképtelensége. Jövőre a Hondával már nem lesz ilyen gondja.

egyenlőMarc Basseng
A korábbi GT1-es világbajnok már az elején megmondta, hogy lesznek hullámvölgyei. Ez be is jött, hiszen két erős hétvégével kezdte a szezont, de aztán négy pont nélküli hétvége következett.  Számára a tapasztalat szerzésen volt a legfontosabb.

lenyilJames Thompson
Monteirohoz hasonlóan ő is egy hihetetlenül peches szezont futott a Ladával. Sokszor volt egy jó eredmény kapujában, de aztán valami mindig történt.

felnyilJosé Maria Lopez
Ő az év meglepetése. Hazai versenyén indult csak egy BMW-vel, de ha már elindult nyert is egy futamot. Ez lehet, hogy jövőre szerződést ér neki a Citroennél.

lenyilStefano D’Aste
Szintén az év vesztesei közé tartozik. Tavaly két futamot is nyert és 7. lett a bajnokságban, ezzel szemben idén Michelisz Norbi korábbi BMW-jével a legjobb eredménye a 8. hely volt és csak a 16. lett az összetettben.

P1230794

Ez nem a BMW-k éve volt

egyenlőFreddy Barth
Az idei évre cserélte le a Seatot BMW-re, de nem hozott szerencsét a csere.

egyenlőCharles Ka Ki Ng
Idén sem tudott nagyot villantani a BMW-vel.

 

lenyilDarryl O’Young
Tavaly a Seattal és a Chevyvel jobb szezont futott, mint idén a bajor márkával.

lenyilFranz Engstler
Ő is csak szenvedett idén a BMW-vel, pontot szereznie is csak egyszer sikerült.

lenyilAleksei Dudukalo
Miután a monzai időmérőn letarolta csapattársát, Thompsont kitették a Lada WTCC csapatából. Így egy futamon sem indult, de ő az év egyik nagy vesztese.