Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Változtatnak a procedúrákon miután víz került az üzemanyagba

Változtatnak a procedúrákon miután víz került az üzemanyagba

Franco Caimi Dakar 2021

Még hétfőn került víz a motorosok üzemanyagába, ami az élmenő Andrew Short kiesését okozta.

Andrew Short Yamahája a hétfői szakaszon a második üzemanyag töltő állomás után nem sokkal megállt. Az amerikai megpróbálta kijavítani a feltételezett problémát, a motorra vagy az üzemanyag-szivattyúra gyanakodott, de amikor nem tudta újraindítani a motort, végül feladta a versenyt.

A Yamaha gyorsan kivizsgálta az esetet és kiderült, hogy a második üzemanyag töltő állomáson szennyezett üzemanyag került a motorba. Amikor a táborban este megvizsgálta a csapat 2 liter víz volt a tankban. A csapat kérte az illetékeseket, hogy a második üzemanyag töltő állomásig számítsanak csak az eredmények. Ez lehetővé tette volna Andrew Short számára a folytatást. A kérést végül elutasították

A Yamaha már akkor jelezte, hogy Franco Caimit (fenti képen) is ugyanez a probléma érintette, de mivel a szennyezés nem volt olyan súlyos ő folytatni tudta. AZ ASO jelezte a versenyzők felé ezt és hogy ellenőrizzék a motorjaikat és a tankokat. Később kiderült hogy a motorosoknál és az SSV-ben többeket is érintett ez, például a motoros Toby Pricet.

„Tegnap volt egy kis problémánk a üzemanyag utánpótlással. Úgy tűnik, hogy a tartályban volt víz. Ez egy hatalmas, 30 000 literes tartály. Nem értem, mert nagyon jól meghatározott eljárásunk van, és ez mégis megtörtént” – kezdte David Castera versenyigazgató.

„Mindent egy kicsit bonyolított Andrew Short kiesése, aki nem tudta, mi történt a motorjával. Ha kiszedte volna a vizet, a motorja működött volna, és újra csatlakozhatott volna a versenyhez. A motorja nem ment tönkre, csak megállt. Másoknál is volt víz, de olyan kis mennyiségben, hogy az nem befolyásolta a motor működését. Arra törekszünk, hogy megváltoztassuk az üzemanyagra vonatkozó eljárásainkat, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő.”

Ennek ellenére a hírek szerint ma néhányan az SSV-ben szintén ilyen problémával találkoztak.