Skip to content
Főoldal / Egyéb / Üzemanyagszűrő

Üzemanyagszűrő

Az üzemanyagszűrő

Az üzemanyagszűrő az üzemanyagvezetékben található. Feladata, hogy kiszűrje az üzemanyagból a különböző szennyeződéseket, törmeléket és rozsdarészecskéket. Az üzemanyagszűrő védi a motor kritikus alkatrészeit azáltal, hogy felfogja az üzemanyagban található idegen részecskéket, amelyek potenciálisan károsíthatják az üzemanyag-befecskendezőt.

Az üzemanyagszűrőnek igen fontos szerepe van az autó teljesítményének fenntartásában. Ha hosszabb időn keresztük elhanyagoljuk az autónk üzemanyagszűrőjének karbantartását, az káros hatással lesz a motor működésére és ezáltal a saját biztonságunkra.

Az üzemanyagszűrő helye

Minden üzemanyagszűrő más és más, valamint a szűrő helye a gyártmánytól és a modelltől függően változik. Az újabb modelleknél a szűrő sok esetben az üzemanyagtartályban található, és előfordulhat, hogy az integrált üzemanyagszivattyú-modul részeként van beépítve. Más járművek esetében a gépkocsi vázán, a tartályon kívül egy burkolattal védett helyen található. Egyes járművek két üzemanyagszűrőt használnak: egyet a tartályban, egyet pedig a tartályon kívül, az üzemanyagtömlők mellett.

Alapesetben az üzemanyagszűrőt nehéz kinyitni, de ennek ellenére meg lehet tisztítani, így eltávolíthatók a különböző lerakódott szennyeződések. Ha azonban a rárakódott szennyeződésréteg túl vastag, szűrőt cserélni kell.

Milyen gyakran kell cserélni az üzemanyagszűrőt?

A legtöbb gyártó 30 ezer és a 100 ezer kilométerenként javasolja az üzemanyagszűrő cseréjét. Minél idősebb az autónk, annál gyakrabban kell szűrőt cserélni. Ennek oka, hogy körülbelül hét évnyi vezetés után a rozsda, a szennyeződés és a törmelék gyorsabban felhalmozódik, és eltömíti a szűrőt.

A legjobb az idő szerint esedékes szerviz során megejteni a szűrőcserét. Előfordulhat azonban, hogy a cserére hamarabb is szükség lehet, például használt autó vásárlásakor, ha a gépkocsi szervizelési előzményeit nem ismerjük.

Az elhasználódott üzemanyagszűrő 8 tünete

Ha egy üzemanyagszűrő jól működik, a motor tiszta, szűrt üzemanyagot kap a működéshez. Ha azonban nem tartjuk karban az üzemanyagszűrőt, a motorba szennyezett üzemanyag kerül, ami költséges javításokhoz vezethet.

Az alábbi a jelek azonban egyértelműen utalnak arra, hogy üzemanyagszűrőt kell cserélnünk, mivel ezek gyakran a szennyezett üzemanyagtartály, a sérült szűrő vagy az eltömődött üzemanyagtömlők miatt jelentkeznek.

1. A motor egyáltalán nem indul be. Az üzemanyagnyomás nem tudja legyőzni az eltömődött szűrőt, mivel azt vastag rétegben lerakódott szennyeződés borítja.

2. A motor durván jár üresjáratban. Az eltömődött szűrő miatt a gépkocsi motorja nem jár egyenletesen, különösen alacsony fordulatszámon.

3. A jármű nehezen gyorsul. Mivel az üzemanyagrendszer nem tud elegendő üzemanyagot fecskendezni a motorba, csökken a gépkocsi teljesítménye, különösen előzéskor, emelkedőn való haladáskor vagy nehéz terhek szállításakor.

4. A motor gyakran leáll. Ez akkor is előfordulhat, ha kezdetben gond nélkül elindul.

5. A motorjelző lámpa kigyullad. Ez akkor történik, amikor a nyomásérzékelő érzékeli az üzemanyagnyomás hiányát.

6. Megnő a jármű üzemanyag-fogyasztása. A rossz futásteljesítmény és az eltömődött üzemanyagszűrő növeli az autó fogyaszátsát.

7. Az autó a szokásosnál több kipufogógáz-füstöt termel. A sérült üzemanyagszűrő hatására a motor több füstöt ereszt ki.

8. A befecskendező rendszere rozsdás. Ez főképp a karburátorra és a befecskendező fúvókákra vonatkozik. Ezt azonban a szervizelésig nehéz lehet megállapítani, mivel az üzemanyagrendszerhez nehéz hozzáférni a motorháztető alatt.

Hogyan cseréljünk üzemanyagszűrőt

Az eltömődött üzemanyagszűrő gátolja az autónk zökkenőmentes működését. Ha azonban időben kicseréljük a szűrőt, az meghosszabbítja mind az üzemanyagszivattyú, mind a karburátor, mind pedig az üzemanyag-befecskendező rendszer élettartamát.

Ahogy a szűrő idővel megtelik porral és törmelékkel, úgy válik kevésbé hatékonnyá, csökkentve az üzemanyagrendszerben a nyomást. Egy nyomáspróba rendszerint megmutatja, hogy az üzemanyagszivattyú mennyi PSI-t termel az üzemanyagcsőnél.

Néhány tipp az üzemanyagszűrő cseréjéhez
 • Csak hideg motornál cseréljünk az üzemanyagszűrőt.
 • Mindig viseljünk védőszemüveget és eldobható kesztyűt.
 • Csak jól szellőző helységben dolgozzunk, mivel a szűrőcsere során gyúlékony gőzök és kis mennyiségű üzemanyag szabadul fel.
 • Egyes esetekben emelőállványra is szükségünk lehet, az üzemanyagszűrőhöz való hozzáférés érdekében. A szűrő helyének pontos meghatározását megtaláljuk a jármű kézikönyvében
Szükséges felszerelés
 • Új üzemanyagszűrő
 • Villáskulcs/fogó/csavarhúzó, a szűrő rögzítésétől függően
 • Védőszemüveg
 • Rongy vagy törölköző
 • Emelőállvány (opcionális)
 • Új üzemanyagtömlő alátétek (opcionális)
 • Új üzemanyagtömlő (opcionális)

Figyelem! Mivel az egyes járművek jelentősen eltérnek egymástól, ez csupán egy általános jellegű útmutató.

Az üzemanyagszűrő cseréjének lépései
 1. Mielőtt munkához látnánk, mindenképp győződjünk meg arról, hogy a motor le van állítva, a kézifék be van húzva, és a jármű nincs sebességben.
 2. Keressük meg a biztosítékdobozt. Ezt a jármű kézikönyvében vagy a gyártó weboldalán megtaláljuk. Húzzuk ki az üzemanyagszivattyút tápláló biztosítékot. Enélkül az üzemanyagtömlők kicsavarása robbanásveszélyes.
 3. Indítsuk be a motort. A motornak el kell használnia az üzemanyagrendszerben maradt üzemanyagot. Hagyjuk a motort egy percig járni, majd utána állítsuk le.
 4. Csatlakoztassuk újra az üzemanyagszivattyú biztosítékát, miután a nyomás megszűnt az üzemanyagrendszerben. Szereljük vissza az összes olyan alkatrészt, amelyet el kellett távolítani a biztosítékdoboz eléréséhez. Ezt a műveletet csak álló motorral szabad végezni. Miután visszatettük a biztosítékot, ne indítsuk újra a motort.
 5. Csatlakoztassuk le az akkumulátort. Tegyük a negatív kábelt az akkumulátor egyik oldalára, hogy az ne érintkezzen a negatív pólussal.
 6. Keressük meg az üzemanyagszűrőt a jármű kézikönyve alapján. Az üzemanyagszűrő az üzemanyagtömlők bármely pontján elhelyezkedhet, vagyis lehet az üzemanyagtartály közelében vagy a motorhoz közelebb. Olykor az üzemanyagszűrő eléréséhez fel kell emelni az autót. Alternatív megoldásként a szűrő az utastérből is elérhető, különösen a régebbi modelleknél.
 7. Hasonlítsuk össze az új és a régi szűrőt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő szűrőt vettünk. Jegyezzük meg az üzemanyag áramlási irányát, mert ez alapvető fontosságú lesz az üzemanyagszűrő cseréjekor. Az üzemanyag áramlási irányát általában egy nyíl jelzi a szűrőn.
 8. Helyezzünk egy vödröt vagy tálat az üzemanyagszűrő alá, és tekerjünk egy törölközőt a szűrő köré. Ez a szűrőt lecsatolásakor felfogja a felesleges, kifolyó üzemanyagot.
 9. Távolítsuk el a régi üzemanyagszűrőt rögzítő bilincset.
 10. Csatlakoztassuk le az üzemanyagtömlőket a szűrőről, és ellenőrizzük aza tömők állapotát. Ha repedtek vagy sérültek, cserélni kell őket. Rögzítsük az üzemanyagtömlőket az új üzemanyagszűrő elülső és hátsó részéhez.
 11. Rögzítsük az új üzemanyagszűrőt a rögzítőkapoccsal vagy bilinccsel. Ellenőrizzük az alátétek állapotát. Ezek sok esetben a szűrő egyik és másik oldalán eltérőek.
 12. Csatlakoztassuk újra az akkumulátort, és mielőtt beindítja a motort, ellenőrizzük, hogy nincs-e szivárgás. Előfordulhat, hogy az autó nem fog azonnal indulni, hanem több próbálkozásra is szükség lesz, amíg a nyomás helyreáll.

Információs források:

https://www.topalkatreszek.hu/autoalkatresz/uezemanyagszueroe/10361

https://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2018/11/19/szurok-az-autoban-olajszuro-gazolajszuro-legszuro-pollenszuro/