Skip to content
Főoldal / ERC / Újra murvás pályákon

Újra murvás pályákon

Fotó: ERC

Herczig Norbert és Ferencz Ramón tavaly dobogón zárta a Ciprus Ralit, így nagy reményekkel készülnek rá.

200 kilométernyi gyorsasági szakasz, 683 kilométer össztáv. A számok alapján akár rövidnek is mondhatnánk a Ciprus Ralit, ám a 20 kilométer feletti kőkemény murvás gyorsaságik, amelyeket aszfaltos részek is nehezítenek, az egyik legkeményebb kihívást jelentik az ERC helyszínek közt. Erre az extrém nehéz fordulóra ebben az évben 17 R5-ös autóval induló páros adta le a nevezését, a MOL Racing Team párosának többek közt a listavezető Alexey Lukyanukkal, az ötszörös Ciprus Rali győztes Nasser Al-Attiyah-val és a 15 WRC futamgyőzelemmel rendelkező Mikko Hirvonnennel is meg kell küzdenie a dobogóért.

Tavaly már rájöttünk, hogy ezen a versenyen a gyorsaság mellett a taktika is fontos, az autót és a gumikat be is kell osztani, hogy a 12 gyorsaságin végig tudjunk menni” – árulta el Herczig Norbert a Ciprus Rali receptjét. „Ezek autógyilkos pályák, és ebben az évben talán egy fokkal még nehezebb szakaszokat jelöltek ki a szervezők, mint egy évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy még kövesebb, sziklásabb útvonalakon fut a verseny, és itt mindig fennáll annak a veszélye, hogy az előtted levő autó kifordít egy követ, ami így könnyen kárt tud tenni az autóban vagy kivágja az abroncs oldalfalát. Ennek megfelelően készítjük az itinert, és így alakítjuk ki a taktikát is.”

A MOL Racing Team Volkswagen Polo GTI R5-ös versenyautóján ebben az évben már Michelin abroncsok feszülnek, és épp az említett defektveszély miatt az erősített oldalfalú abroncsokkal indul majd a magyar páros a versenyen. Emellett egy a lehető legjobb pillanatban érkezett fejlesztés is segítheti majd a kétnapos túlélőtúrát.

Az R5-ös autóknál is érvényben van a fejlesztésre vonatkozó joker rendszer, és a Volkswagen Motorsport épp most használ el egy ilyen jokert a Polónál. Erősített futóműalkatrészeket kapott a versenyautó, amivel jóval strapabíróbb lett a futómű. Ez a fejlesztés az eddigi murvás futamoknál jóval kövesebb, sziklásabb talajú Ciprus Ralin jelent igazán sokat, így nagyon örültünk neki” – számolt be Herczig Norbert a Volkswagen Polo GTI R5 legfrissebb fejlesztéséről.

A technikai fejlesztések mellett az elmúlt évben szerzett pályaismeret is segít majd a versenyen, hiszen azokon a futamokon ahol tavaly elindultak, és ezért rendelkeztek már némi tapasztalattal, sokat gyorsultak Herczig Norberték. Erre számítanak Cipruson is, így a tavalyi remek eredmény megismétlése még akkor is reális lehetőség, ha most is legalább nyolc olyan pilóta van a mezőnyben, akik bármikor képesek a győzelemre.

„Természetesen megfordul a fejünkben, hogy jó lenne megismételni a tavalyi sikert, de semmiképpen sem szeretnék ezzel nyomást helyezni magunkra. A taktikánk is az lesz, hogy megpróbálunk egy pontos, feszes, gyors tempót menni, lőtávolon belül maradni az élmezőnyhöz képest, és amikor a verseny végén egy esetleges jó eredményért szükséges, akkor picit több kockázatot vállalva gyorsítani. A riválisok közt most is ott vannak a nagy nevek, de ezt már megszoktuk, hiszen az ERC futamokon mindig kőkemény ellenfelekkel kell csatáznunk, sőt a helyiekről sem szabad megfeledkezni, hiszen az ő oldalukon mindig ott áll a pályaismeret” – foglalta össze az esélyeket Herczig Norbert.

A keddi napon a már megszokott teszten vett részt a MOL Racing Team párosa, ahol különféle lengéscsillapító beállításokat, többfajta rugót és különböző hasmagasságokat próbáltak ki a Volkswagenen. A 48. Ciprus Rali szerdán és csütörtökön a pályabejárással folytatódik, majd péntek eggel a szabadedzésen már a versenyautókban ülnek a párosok.