Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Újabb versenyző kapott felfüggesztett kizárást

Újabb versenyző kapott felfüggesztett kizárást

Cristina Gutierréz Dakar Rally 2022
Fotó: Red Bull

A Red Bull Off-Road Junior Team versenyzőjének az átbeszélője tiltott Bluetooth funkcióval rendelkezett.

Az autósoknál a versenyben vezető Nasser Al-Attiyah után újabb versenyző kapott felfüggesztett kizárást. Ezúttal a hatodik szakasz után az LW proto harmadik helyén álló Cristina Gutierrézt részesítették kizárásban, ami a verseny végéig felfüggesztésre kerül, amennyiben nem követ el hasonló kihágást.

A stewardok rutinellenőrzést végeztek a csapat T3-as könnyűsúlyú prototípusán a negyedik szakasz végén, és megállapították, hogy a Stilo által biztosított átbeszélő-rendszer integrált Bluetooth funkcióval rendelkezik, amely képes mobiltelefonhoz csatlakozni.

A tereprali sportszabályzata szerint „Bluetooth és hasonló rendszerek, beleértve az adatátvitel minden formáját, tilos”, és „a szelektív szakaszokon tilos átvitel vagy adatátvitel”.

A Stilo elismerte, hogy ők hibáztak, ami a szabálysértést okozta.

A csapatmenedzser kijelentette, hogy a Stilo DG10 digitális átbeszélő egy módosított változatát kérték „offshore” hardverkapacitással, hogy ellenálljanak az extrém körülményeknek, és Bluetooth modul nélkül.

Ez a verzió tömített, hogy távol tartsa a vizet és a port a modul belsejéből. A gyártó arra kérte a versenyzőt, hogy ne bontsa meg az átbeszélőt, hogy elkerülje a tömítés sérülését. A versenyző december 7-én e-mailt küldött a stewardoknak a Stilo válaszával, ahol megerősítik ezt a tulajdonságot a kérdéses átbeszélőben. A Stilo egy másik, 2022. január 8-án írt levélben elismerte hibáját.

A Stilo megjegyezte, hogy bár az eszköz rendelkezik Bluetooth kapcsolattal, alapértelmezésben nem csatlakozik a Bluetooth, vagyis „nem kellett deaktiválni”. Ezért sem Gutierréznek, sem Cazaletnek (a navigátor) nem volt tudomása arról, hogy a Bluetooth elérhető a szakaszon.