Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Új autóval vágnak neki Coronelék a 2022-es Dakarnak

Új autóval vágnak neki Coronelék a 2022-es Dakarnak

Coronel Dakar 2022
Fotó: Coronel Dakar Team

Januárban már elhintették Coronelék, hogy készen állnak valami újra, a következő lépésre. Ez jövőre egy új autóval valósul meg.

Januárban Tim és Tom Coronel szinte tökéletes Dakar Rallyt teljesített Szaúd-Arábiában és a 26. helyen zártak. Nagyobb gond nem volt az autóval, a The Beast névre keresztelt járgány szépen átvészelte a két hetes versenyt. De szinte minden nap ugyanaz a panasz hangzott el: „Hiányzik a sebességünk”. Hosszú egyenesekben más autók elszáguldottak mellette, porfelhőben hagyva a Coronel fivéreket.

„Kicsit elegem volt ebből. Ami előnyt megszereztünk a dűnés vagy a sziklás részen, azt elveszítettük a tempós részeken az alacsony végsebesség miatt. A 26. hely egy remek eredmény, de közben az a gondolatunk támadt, hogy tíz hellyel előrébb is végezhettünk volna” – kezdte Tom Coronel.

A Century CR6 fedélzetén található 7.0 Chevrolet V8-as motorral a sebesség többé nem lesz probléma. Erre a Dakarra 170 km/h-s maximális sebességet határoztak meg, így a különbségek kevésbé jelentősek, de a 150 km/h elérése nehezen, vagy simán 170-re való váltás nagyon sokat jelent.

A dél-afrikai gyártású kétkerék-meghajtású buggy ebből a szempontból már bizonyított. Brian Baragwanath tavaly hatszor végzett a top 10-ben ezzel az autóval. Bár az összes Century a Coronel fivérek mögött végzett a végső sorrendben, az autóban rejlő lehetőségek nyilvánvalóak voltak. Januárban egy tíz Centuryból álló flotta vág neki a sivatagnak.

„A Century Racing tulajdonosát és az autó építőjét, Julien Hardyt már régóta ismerjük. Az elmúlt években szinte minden este eljött hozzánk a bivouac, nagyon kitartóan mondogatta, hogy az én autómat kell vezetned. A The Beast-tel ellentétben a Century egy olyan autó, amelyet terepralira építettek. A The Beast, egy átalakított baja autó, a határon voltunk vele, és nem tudtunk tovább jutni. A Century valóban a sivatag számára készült versenyautó” -vette át a szót Tim Coronel.

Julien Hardy, aki jelenleg Hollandiában segít a csapat szerelőinek abban, hogy részletesen megismerjék az autót, meglátta a testvérekben rejlő lehetőségeket a buggyjával kombinálva. „Ismerik és értik a Dakart, ezt már megmutatták, de az autójukkal nem tudtak igazán versenyképesek lenni. Természetesen elfogult vagyok, de a Century valóban egy jó autó számukra. Azt akartam, hogy az autónkban legyenek. Tapasztalataikkal, minőségükkel és népszerűségükkel fontosak lehetnek a Century számára, és fordítva: a mi autónk is fontos lehet számukra. Véleményem szerint bekerülhetnek az első 15 közé, vagy még feljebb is, feltéve, hogy épségben tartják az autót.

„Könnyebb és mozgékonyabb, kb. 100 Le-vel több is van. Ez lehetővé teszi, hogy elég versenyképesek legyünk ahhoz, hogy felvehessük a versenyt az első hússzal, és valóban elkezdhetünk tíz hellyel magasabban gondolkodni, mint tavaly. Azt várom, hogy valahol a 15. és a 20. hely között végezhessünk, időnként a top 10-be kerülve” – teszi hozzá Tom.

Tim és Tom nem olyan eredményekre gondol, mint Baragwanath tavaly elért (néhány második hely). „A gyors vezetés nem nehéz – mondja Tim –, de növeli a kockázatokat is. A versenynek a célban van vége, két hét verseny után. Ez a Dakar és az is marad, a dűnék dűnék maradnak, a lyuk lyuk marad. Az autó megkönnyítheti a dolgunkat, de a sebesség is lehet a gyenge pont. Ez lesz a legnagyobb kihívás: ne érezzük a kísértésnek, hogy gyorsabban vezessünk, mint amennyit a körülmények megengednek, csak azért, mert az autó képes rá. Az autónak tennie kell a dolgát, de nekünk is. Az erős pont az, hogy Tom és én együtt 25 éves Dakar-tapasztalattal rendelkezünk. Mostanra ismerjük a játékot, tudjuk olvasni a helyzeteket és jól érezzük magunkat egy autóval.”

A testvérek – a korábbi évekhez hasonlóan időről időre váltják a vezetést és a navigálást – izgatottan várják a közelgő Dakart, amely egy teljesen új kaland lesz, részben az új autónak köszönhetően. „Mert még soha nem volt ilyen versenyképes autónk” – mondja Tom. „Ez mindenkitől más hozzáállást kíván. Fontos, hogy a legtöbbet hozzuk ki az egyes tényezők legjobb tulajdonságaiból: az autóból, önmagunkból, csapatunkból és a Century Racing tudásából. Ha minden darab passzol, igazán szép eredményt érhetünk el.”