Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Túl az első sivatagi teszten az Audi RS Q e-tron

Túl az első sivatagi teszten az Audi RS Q e-tron

Audi RS Q e-tron Marokkó teszt
Fotó: Audi Communications Motorsport / Michael Kunkel

A 2022-es Dakar Rallyn való debütálás előtt újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a csapat, majdnem két hetet teszteltek Marokkóban.

A németországi és spanyolországi tesztek után az Audi először tesztelt sivatagban. Marokkóban mindhárom versenyző, Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz és Mattias Ekström is volán mögé ült.

„A marokkói teszt előtt a zaragozai tapasztalatokat felhasználva módosítottunk a fülkén, hogy a versenyzőnek és navigátorának több helye legyen, valamint, hogy könnyebben kommunikáljanak egymással. A visszajelzések pozitívak voltak” – mondta Andreas Roos az Audi Sporttól.

Néhány extrém körülmény nehezítette a tesztelést.
„A hőmérséklet időnként jóval 40 Celsius fok fölé emelkedett. A homokviharok is akadályozták a tesztelést. Ezen túlmenően, ahogyan az várható volt, néhány új probléma merült fel a magas hőmérsékleten, amelyek többször megszakították a tesztelést, és amelyeket a következő teszt előtt meg kellett oldani” – vette át a szót Sven Quandt, a Q Motorsport vezetője.

„Sokkal alacsonyabb hőmérsékletre számítunk a Dakaron. Ennek ellenére szándékosan mentünk Marokkóba, hogy a legszélsőségesebb körülmények között teszteljünk. Az olyan alkatrészeket, mint például az MGU, alapvetően nem ilyen magas környezeti hőmérsékleteken való használatra fejlesztették ki, de a hajtásláncot és más alkatrészeket is a határaikig vagy akár túl is terhelte a hőmérséklet. A Marokkóban szerzett felismerések felbecsülhetetlen értékűek, de azt is megmutatják, hogy még sok tennivalónk van a Dakar Rally előtt, és már nincs sok időnk” –tette hozzá Roos.

A nagyfeszültségű akkumulátor, amelyet kifejezetten a Dakar Rallyhoz fejlesztettek ki, szintén fontos téma. „Minden az optimális hőmérséklet -kezelésről és az akkumulátor maximális teljesítményének eléréséről szól” – mondja Roos. „Itt tanulunk minden teszt során. Pontosan ezért megyünk a sivatagba elektromos hajtáslánccal: hihetetlen mennyiségű tapasztalattal gazdagodunk, amelyet megosztunk kollégáinkkal az autók fejlesztésénél.”

A teszttel párhuzamosan az Audi Sport Neuburg an der Donauban már megkezdte az első versenyre szánt autó gyártását, amelynek alvázszáma 104.