Skip to content
Főoldal / ORB / Tóth-Gili Tamás és Aczél András kalandosan lettek E2 bajnokok

Tóth-Gili Tamás és Aczél András kalandosan lettek E2 bajnokok

Tóth-Gili Tamás Zemplén Rally

Első teljes szezonjában bajnoki címet szerzett Tóth-Gili Tamás és Aczél András. A Toyota Corolla GTI-vel versenyző páros nagyon szoros csatában és igen kalandosan nyerte meg a historic bajnokság egyik legerősebb kategóriáját, az E2-t. E csoportban az év végi második helyen, abszolút értékelésben a negyedik végeztek. Pedig a Zemplén Rally második gyorsaságiján úgy tűnt, elszállt minden remény. 

Három fiatal páros között dőlt el az E2-es bajnoki cím a szezonzáró futamon, a Zemplén Rallyn. A pontversenyt Tóth-Gili Tamás vezette, de Plesz Márk és Németh Balu is esélyesek voltak még a végső győzelemre.

Tóth-Gilinek ehhez elegendő lett volna egy kategória második hely, ám a verseny második gyorsasági szakaszán árokba estek és hat percet veszítettek. Ezzel elúszni látszott minden bajnoki remény, de a következő szakaszon legnagyobb ellenfelük, Plesz Márk is kicsúszott. Azonban még ekkor sem dőlhettek hátra, hiszen Németh Balu állt az élre, így Giliéknek a hatodik helyről a harmadikra kellett feljönniük. Végül az E2 második helyén értek célba, amivel megszerezték a bajnoki címet.

„Először is szeretnék gratulálni minden ellenfelemnek, elsősorban Plesz Márknak és Németh Balunak – mondta Tóth-Gili Tamás. – Hatalmasat küzdöttünk egész évben és a Zemplén Rallyn is. Mind a hárman megérdemeltük volna a bajnoki címet. Remélem, hogy hamarosan közösen tudjuk megünnepelni az idei szoros szezont.

Már az első gyorsaságin látszott, hogy nagyon együtt vagyunk, hiszen 2,1 másodperc választott el hármunkat. A következő gyorsaságin sikeresen be is hajítottam az autót az árokba. A nézők toltak ki minket, amit nagyon köszönök. Az ő segítségük nélkül most nem lennénk bajnokok.

Hat percet veszítettünk, nagyon le voltunk maradva Márk mögött. Ha ő nyer, nekünk másodiknak kellett volna lennünk, ami akkor teljesen kilátástalannak tűnt. Úgy voltam vele, hogy ezt elszúrtuk, innentől örömautózás lesz. Ez egészen addig tartott, amíg a harmadik gyorsaságin meg nem láttuk Márkot az árokban.

Ekkor viszont Balu vezetett, ha ő nyer, nekünk legalább harmadiknak kellett volna lennünk. Ehhez több mint két percet kellett ledolgoznunk, ami vasárnap az első gyorsaságira sikerült és feljöttünk a harmadik helyre.

Vasárnap a második gyorsaságin Balunak is problémája volt, így feljöttünk a második helyre és onnantól kezdve csak a biztos célba érkezésre kellett koncentrálnunk. Ez sokkal nehezebb volt, mintha hárman küzdöttünk volna az utolsó gyorsaságiig. Amikor az ember nem a saját ritmusában megy, nagyon könnyen hibázik. Hutákon mi is majdnem összeütköztünk egy híddal. Utólag is elnézést kérek a szurkolóktól, akik kiábrándultan figyelték, hogy jön a toyotás nagyon lassú tempóban, de akkor ezt kellett tennünk.

Emlékszem, egy évvel ezelőtt pont itt, a Zemplén Rallyn szerezte meg Bertalan Marci az első ORC győzelmét. Két éves korom óta nagyon jó barátok vagyunk, emlékszem, hogy akkor könnyes szemmel vártam őt a célban. Most ő várt minket könnyes szemmel.“

A bajnoki cím megünneplését azonban későbbre kellett halasztani.

„A verseny ideje alatt nagyon nagy veszteség érte a csapatunkat, a családunkat és személy szerint engem is. Elhunyt az unokatestvérem, Karácsony István, akivel nagyon közeli barátok voltunk. A Mecsek Rally volt az idei évünk mélypontja, ott ő tartotta bennem a lelket. Most, amikor célba értünk, szerettem volna azonnal felhívni, de apa mondta, hogy majd később. Otthon mondta el, mi történt. Szeretném ezt a bajnoki címet neki ajánlani, ezzel is megköszönni a támogatását, a barátságát.

Köszönöm mindenkinek az idei szezont, különösképpen a Proformance Rally Classicnak a mindig tökéletes autót. Jövőre biztosan folytatjuk, de hogy hol és hogy mivel, még nem dőlt el.“

Tóth-Gili Tamás és Aczél András együttműködő partnerei:
Gil-Trade Kft., Proformance Rally Classic