Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Több mint 60 %-kal kevesebb széd-dioxidot bocsát ki az Audi RS Q e-tron

Több mint 60 %-kal kevesebb széd-dioxidot bocsát ki az Audi RS Q e-tron

Fotó: Audi Communications Motorsport / Malte Christians
Fotó: Audi Communications Motorsport / Malte Christians

Az Audi először támaszkodik a reFuels-re a legkeményebb sivatagi versenyen. A fejlett fenntartható üzemanyag maradékanyag-alapú, így nem nem versenyeznek az élelmiszerekkel.

Az Audi RS Q e-tron már a Dakaron való bemutatkozásakor, 2022 januárjában mércét állított fel az e-mobilitás hatékonysága és versenyképessége terén az autósportban. Most következik a következő lépés: a három sivatagi prototípus elektromos meghajtással és energiaátalakítóval a Dakar Rally következő kiadásán először innovatív üzemanyaggal áll rajthoz.

„Az Audinál következetesen a dekarbonizáció stratégiáját követjük” – mondta Oliver Hoffmann, az Audi műszaki fejlesztésért felelős tagja. „Az akkumulátoros járműveink és a megújuló villamos energia a vezető technológiák. Ezt kiegészítve a megújuló üzemanyagok lehetőséget kínálnak a belsőégésű motorok klímabarátabb üzemeltetésére. Az Audi RS Q e-tron innovatív hajtásában mindkét rendszert ötvözi. Ennek eredményeként még fenntarthatóbbá váltunk az utakon, az elektromos hajtások számára elképzelhető legkeményebb motorsportban.” A szén-dioxid-kibocsátás további csökkentése érdekében az Audi a versenyautó üzemanyagaként olyan maradékanyag-alapú termékekre támaszkodik, amelyek nem versenyeznek az élelmiszerekkel. E mögött egy olyan folyamat áll, amely első lépésben a biomasszát etanollá alakítja. A végleges üzemanyagot ezután további technológiai lépésekben állítják elő. A folyamat rövidítése etanolból benzin (ETG). A folyamat mérnökei biogén növényi részeket használnak kiindulási termékként.

Fotó: Audi Communications Motorsport

Az RS Q e-tron tankjának tartalma 80 százalékban fenntartható összetevőkből áll, beleértve az ETG-t és az e-metanolt. Erre az üzemanyagra az energiaátalakítónak van szüksége, amelynek belsőégésű motoros része nagy sűrítéssel és így igen hatékonyan működik, hogy áramot szolgáltasson az elektromos hajtáshoz. Miközben tehát a hajtáskoncepció elvileg már most is kevesebb üzemanyagot igényel, mint a hagyományos rendszerek, most egy további optimalizálás következik. „Ezzel az üzemanyagkeverékkel az Audi RS Q e-tron több mint 60 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-megtakarítást ér el” – mondja Dr. Fabian Titus, az alkalmazás- és termodinamikai fejlesztés vezetője.

Ez az Audi által vezérelt fejlesztés megfelel az FIA és az ASO üzemanyag-előírások szigorú kémiai előírásainak. Ezek hasonlóak a kereskedelemben kapható 102 oktánszámú üzemanyagokra vonatkozó előírásokhoz. Egy ilyen magas érték garantálja az üzemanyag-levegő keverék kopásgátló tulajdonságait az égési folyamat során. Ezzel az innovatív üzemanyaggal a belsőégésű motor még a fosszilis benzinhez képest is valamivel magasabb hatásfokot ér el. A reFuel oxigéntartalma azonban csökkenti az üzemanyag energiasűrűségét, ezért csökken a térfogati fűtőérték. Az RS Q e-tron ezért nagyobb tankolási térfogatot igényel. Ez természetesen nem jelent előnyt a jármű számára, mivel az üzemanyag-átfolyásmérők a résztvevők közötti esélyegyenlőség érdekében maximális pontossággal határozzák meg az energiafogyasztást.

Az RS Q e-tron első generációja már a 2022-es premierévben, januárban és márciusban is rendkívül energiatakarékosan teljesítette a napi rallye-szakaszokat az energiaátalakítóval ellátott elektromos hajtásnak köszönhetően. Az RS Q e-tronhoz hasonló HEV (Hybrid Electric Vehicles) modellekben és általában a közúti közlekedésben használt, nagy hatékonyságú hibrid járművekben a megújuló üzemanyagok közvetlen felhasználásával ráadásul jelentősen javul a CO2-mérleg.

Az Audi víziója, hogy a világ legnehezebb versenyeit 100 százalékban megújuló üzemanyaggal teljesítje. Miután a négy karikás márka több mint négy évtizede a motorsport és a szériaautók közötti technológiatranszfert jelenti, a reFuels használata egy újabb dimenziót nyit meg: a belsőégésű motorral és hibrid hajtással rendelkező járművek a reFuels segítségével továbbra is hatékonyan hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok csökkentéséhez.