Teljesítették a magyarok az Africa Racet

Fotó: Opel Dakar Team

Véget ért a 2016-os Africa Race, melyen mindkét magyar egység célba ért.
A mezőnyre az utolsó napon a Saint-Louis–Dakar közötti táv várt, melyben egy 25 km-es szelektív volt levezetésként a hosszú verseny után.

A mai szakasz eredményei a végeredménybe már nem számítottak bele.

A motorosoknál a korábbi Dakar menő Ullevalseter szerezte meg a mai szakasz győzelmet és összesítésben toronymagasan nyert.

Az autósoknál a Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős a verseny előtt még dobogós álmokat dédelgetett. Erre az elakadások, a technikai hibák és a kihagyott szakaszért kapott időbüntetés után nem volt esélyük. A mai szakaszt a 12. helyen fejezték be, de a legfontosabb, hogy ott vannak a Rózsaszín-tó partján miután a 13. helyen teljesítették a sivatagi versenyt az Opel Mokkával. A mai szelektívet Choiseau nyerte, míg Shagirov a verseny megnyerésének örülhetett.

A kamionosok mezőnyében a Qualisport csapata szintén dobogós reményekkel állt oda a rajthoz a Scaniaval, bár ők tudták, hogy a Kamazok mellett csak a dobogó aljára pályázhatnak. Ezúttal azonban ez nem sikerült, mivel a Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László trió többször is elakadt a dűnék között és rengeteget ástak, valamint ők két szakaszt is kihagytak, így még Szalayéknál is több büntetést kaptak. Ahogy az várható volt a mamutoknál a Kamaz nyerte az Africa Racet, Shibalovval a kormánynál. Egyénként ma is ő volt a leggyorsabb Kovácsékat és Tomaceket megelőzve.

A 2016-os Africa Race végeredménye
Autósok: 1. Kanat Shagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 43:11:50, 2. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 24:48 p h., 3. Serradori, Haquette (francia, Proto) 1:33:23, …13. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel) 15:50:23 ó h.
Kamionosok: 1. Anton Shibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 47:22:01, 2. Tomecek, Lala (cseh, Tatra)2:52:09 ó h., 3. Jacinto, Teixeira, Cochinho (portugál, MAN)3:37:33 ó h., …5. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 53:14:22 ó h.
Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 48:12:13, 2. Newland (brit, KTM) 6:02:0 ó h., 3. Hamard (francia,Husqvarna) 6:29:37 ó h.