Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Teljesen metanol üzemű autóval indul a Dakaron a Geely

Teljesen metanol üzemű autóval indul a Dakaron a Geely

Fotó: Geely media

A kínai autógyár máris az első lett valamiben a Dakar történetében.

Január 6-án elrajtol a 41. Dakar Rally Limában és kezdetét veszi az 5000 kilométeres megmérettetés. Ott lesz a rajtnál a Geely Auto Shell Lubricant Cooper Tire csapat is, akikre azért lesz érdemes oda figyelni, mert egy teljesen metanol üzemű autóval indulnak a Dakaron. Ez lesz az első 100 %-ban metanol üzemű autó a Dakar történetében.

A metanol a benzinhez vagy a dízelhez képest kevesebb káros anyagot bocsát ki és jobb égést eredményez, így nagyobb teljesítmény érhető el és környezetbarát is. A technikai sportokban nem ismeretlen a metanol, sok helyen használják üzemanyagnak, például az Indycarban vagy a salakmotoroknál.
A metanol kinyerhető a CO2 újrahasznosításával, a felesleges üvegházhatású gázok eltávolításával a környezetből.
A Volvo tulajdonában lévő Geely már több mint 10 éve kutatja és fejleszti a metanolos járműveket. A metanol üzemű versenyautó a Dakarra a Geely legújabb innovációja.

Az autót a kínai Han Wei fogja vezetni, ő 2016-ban csatlakozott a Geely Group Motorsporthoz. Han Wei a Taklimakan Rally háromszoros bajnoka, harmadik lett a Silk Road Rallyn (Ez ment Moszkvából Hszianba).

Októberben a Marokkó Rallyn a Geely Auto Shell Lubricant Cooper Tire csapat élesben tesztelte a teljesen metanol üzemű versenyautót. A T1.3 kategóriát megnyerte a kíni versenyző. A sikeres teszt jó alapot jelent a 41. Dakar Rallyra.