Skip to content
Főoldal / WRC / Tanak távozik a Hyundaitól

Tanak távozik a Hyundaitól

Ott Tanak Hyundai
Fotó: Hyundai Motorsport

Tanak élt azzal az opcióval, amely lehetővé teszi számára, hogy idő előtt lezárja szerződését, így a szezon végén távozik a csapattól.

A Spanyol Rally után jelentették be, hogy a WRC 2022-es szezonjának a végén az észt versenyző távozik a csapattól.

Tanak a 2020-as WRC szezon előtt csatlakozott az alzenaui székhelyű alakulathoz. Martin Järveoja másodpilótával együtt megszerezte első dobogós helyezéseit a svédországi és mexikói második helyezésekkel, mielőtt a bajnokság a világjárvány miatt megszakadt. Amikor szeptemberben folytatódott a szezon, Tanak a Hyundai Motorsport versenyzőjeként debütáló győzelmét aratta hazai versenyén, az Észt Rallyn.

A 2021-es Arctic Rally Finlandon további győzelmet aratott, de az észt az idei szezonban teljesített igazán. A 2022-es bajnokság a Hyundai Motorsport számára jellemformáló volt, mivel a csapat küzdött a Hyundai i20 N Rally1 autójának korai tempójával és megbízhatóságával.

A csapat intenzíven reagált a javulásra, a versenyzők támogatásával és a szokásos, soha fel nem adjuk hozzáállással. Ennek az elszántságnak és csapatmunkának az eredményeként Tanak megszerezte a csapat első győzelmét a hibrid korszakban a Szardínián versenyen. Ezt követte a finnországi és belgiumi győzelmek, valamint a csapat 1-2-3. helyezése az Akropolisz Rallyn, ahol a második helyen végzett.

Tanak döntése, hogy három szezon után elválnak útjai a Hyundai Motorsporttal, egy olyan időszakban született, amikor a vállalat már a 2023-as csapatfelálláson gondolkodott. A csapat tiszteletben tartja a versenyző kérését, és az időnként felmerülő nehézségek ellenére sok közös pozitív pillanatra gondol vissza.

Julien Moncet csapatigazgató-helyettes így nyilatkozott: „Ott távozása csalódást okoz, de ezt a döntést el kell fogadnunk és tiszteletben kell tartanunk. Kétségtelenül a rali világ egyik legkiválóbb versenyzője, amit a három szezon alatt közösen elért győzelmeink révén első kézből tapasztalhattunk. Ez egy kicsit hullámvasút volt. Az első közös évünket a világjárvány befolyásolta; idén pedig a hibrid szabályok új sorával kellett szembenéznünk, ami kétségtelenül kihívást jelentett. Ott igazi vezetői képességekről tett tanúbizonyságot, hogy önmagát és a csapatot is a javulás és a győztes útra való visszatérés érdekében hajtotta. A közelmúltban pozitív lendületet vettünk a Hyundai i20 N Rally1-ünkkel. Hiányozni fog nekünk, de ez egy lehetőség számunkra az újjászerveződésre és az újjáépítésre is. Már komolyan elgondolkodtunk a 2023-as legénységünk összetételén, így ez a döntés, bár nem az, amit szerettünk volna, más lehetőségeket nyit meg előttünk a következő szezonra való felkészülés során. A legjobbakat kívánjuk Ottnak és Martinnak a jövőjükhöz.”

Ott Tanak elmondta: „Ez egy személyes döntés, amelyet alapos megfontolással és a csapat iránti tisztelettel hoztam meg. Úgy érzem azonban, hogy pályafutásomnak egy olyan szakaszába érkeztem, amikor új kihívás elé kell állnom. Az elmúlt három szezonban jó volt a partnerségünk, és büszke vagyok arra, amit elértünk. Keményen dolgoztunk együtt, hogy túljussunk néhány nehéz pillanaton, és ahogy idén is megmutattuk, jó irányba mozdultunk el. Az idei szezon második része megmutatta, hogy milyen teljesítményt tudunk elérni, amikor a dolgok összeállnak, de számomra eljött az ideje valami újnak. Köszönöm a csapat megértését, és minden jót kívánok nekik.”