Skip to content
Főoldal / WRC / Tanak büntetése után Evans az élen

Tanak büntetése után Evans az élen

Tanak
Fotó: Hyundai Motorsport

A Hyundai Motorsport egy másik versenyzője is büntetést kapott.

Ott Tanak elvesztette az Új-Zéland Rally vezetését egy hibrid hajtással kapcsolatos büntetés miatt, csapattársa, Thierry Neuville ugyanezért a szabálysértésért szintén egy öt másodperces büntetést kapott.

A Hyundai i20 N Rally1-ről kiderült, hogy 3,83 kJ-mal több elektromos töltést használtak a Pukekawa Auckland Domain szuperspeciálon csütörtökön, 243,83 kJ energiafelhasználást regisztrálva a megengedett 240 kJ helyett.

Minden WRC-szakaszhoz tartozik egy maximálisan megengedett energiafelhasználási szint. Úgy tűnik, hogy a Hyundaion az első szakaszon a megengedett feltöltés módosítása fogott ki, amelyet a szervezők nyolc nappal a verseny kezdete előtt egy végrehajtási utasításban módosítottak.

Pablo Marcos, a Hyundai csapatfőnöke elismerte, hogy csapata egyik mérnöke hibát követett el, amikor az első szakasz előtt nem megfelelően állította be a hibrid töltés felhasználását.

„Marcos úr elfogadta a mért értéket, és elismerte, hogy egyik mérnökük hibázott, mivel nem tudta, hogy az első gyorsra vonatkozó hibrid töltés eredeti maximális értékét a 2022. szeptember 21-én közzétett 2. számú végrehajtási utasításban megváltoztatták” – olvasható a felügyelők határozatában. „Elnézést kért ezért a hibáért, amely emberi mulasztásból adódott.”

„A stewardok úgy ítélték meg, hogy bár a teljesítményelőny elhanyagolható volt, a maximális értéket mégis túllépték.”

„Ezért úgy döntöttek, hogy a fenti büntetést szabják ki, figyelembe véve azt is, hogy a résztvevő felelőssége, hogy mindenkor biztosítsa az autó megfelelőségét.”

Tanak öt másodperces büntetése miatt a Toyotás Elfyn Evans vezet, aki 4,8 másodperces előnyt örökölt az észttől. A második helyre visszacsúszó Tanak mögött Sébastien Ogier a harmadik, lemaradása 1,7 másodperc.

Thierry Neuvillet is megbüntették ugyanezért. Az ő helyezésén nem változtatott a büntetés, továbbra is hatodik.