Skip to content
Főoldal / Amatőr rally / Szabó Árpád: „A Rally2-ben szeretnénk indulni”

Szabó Árpád: „A Rally2-ben szeretnénk indulni”

A fiatal versenyzővel beszélgettem a tavalyi évükről, az idei tervekről, de szóba került a szlalom versenyzés és a Formula Student is.

-A tavalyi volt az első rallys szezonotok, hogy alakult számotokra?
-Én úgy gondolom, hogy sikerült teljesítenünk hat versenyt, ebből az egyik egy sajnálatos baleset miatt véget ért, de ott tudtunk menni egy gyorsaságit. Úgy gondolom, hogy folyamatos fejlődést tudtunk mutatni. Amit magunknak kitűztünk az év elején, azt sikerült teljesítenünk, úgyhogy egy jó szezont zártunk.

-Pályafutásodat nem rallyval kezdted, korábban szlalom versenyeken bizonyítottál. Ezekről is mesélnél valamit?
-Igen. 2009-ben kezdtem el versenyezni az Országos Szlalom Bajnokságban (OSZAK). Ott is ugyanezzel a Suzukival indultam, de akkor még merőben nem így nézett ki, mint most. Folyamatosan fejlesztgettük, kicsit tuningolgattuk, de mindig a széria kategóriában mentünk. Három évig mentünk folyamatosan. Sikerült kétszer az év végi második helyre felállni a dobogóra, illetve egyszer, az első év végén a harmadik helyre. Utána egy évet az FRT kupában töltöttünk el. Az már a rákészülés volt egy kicsit a rallyra, hogy szokjuk a sebességet. Utána 2012 telén döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk a rallyt. Akkor álltam össze a Dáviddal és akkor építettük át az autót.

Szabó Árpád-Borsfai Dávid 4. Mipa Color Kupa 2013

-Szlalom versenyeken nem csak indultál, hanem szerveztél is versenyeket.
-Így van. A Dáviddal miután erre az egyetemre (Széchenyi István Egyetem-a szerk.) jöttünk felkértek minket, hogy szervezzük meg a Campus Kupát. Erre kétszer volt lehetőségük. Mind a két évben a Dunántúli Szlalom Bajnokságnak az első futama volt. Az első évben kicsit döcögősebben indult, de a második év szerintem nagyon jól sikerült. Sok versenyző volt, sok érdekes autóval. Hívtunk élmenő pilótákat is, mint Cseh Villi és a Csucsu. Szerintem mindenki nagyon élvezte. Sajnos ez most véget ért, de úgy gondolom maradandót alkottunk és minden versenyző a szívébe zárta ezt a versenyt.

-Azt meg tudom erősíteni, hogy maradandót alkottatok. Ha már az egyetemnél tartunk, hogy tudod összeegyeztetni a versenyzéssel járó rengeteg elfoglaltságot az iskolával?
-Ez egy jó kérdés. Ezt nem egyszerű, főleg amikor szezon van illetve tavaly, amikor építettük az autót. Ugye mi júniusba csatlakoztunk be a körforgásba. Így a tavaszi félévünk az erősen ráment. Nagyon sok éjszakát töltöttünk kint a műhelyben és nem sokat aludtunk. Próbáltunk bejárni az órákra és teljesíteni. Ez több-kevesebb sikerrel sikerült. (Közben Árpi navigátora, Borsfai Dávid súgja, hogy inkább kevesebbel-a szerk) Inkább kevesebbel. Nehezen, de sikerül összeegyeztetni. Ezért a sportért megteszünk mindent.

Szabó Árpád-Borsfai Dávid 5. Galgóczi Autó Kupa 2013

-Az egyetemen sem tudod nélkülözni az autósportot, mivel a Formula Student csapatában is benne vagy.
-A műszaki egyetemek között van egy ilyen Formula Student sorozat, amit itt Győrben is sikerült elindítani és van egy járműfejlesztő csapat, ami ebben az évben fog elindulni az első versenyén. Ez a magyar Formula Student verseny lesz, ami Gönyűn lesz a kikötőben. Ezekben a fejlesztő munkákban tevékenykedek ebben a csapatban, amit Arrabona Racing Teamnek hívnak. Annyit kell róla tudni, hogy ez egy együléses versenyautó, amit egy egyhengeres KTM motorral fogunk szerelni. Gyakorlatilag a futómű az a Formula-1-es autókéhoz hasonló. Nagyon érdekes dolgokat tanul meg itt az ember. Igazából a rally azért is jó, mert több versenytapasztalatot is át lehet ebbe ültetni. Illetve a meg tanult mérnöki dolgokat viszont a rallyba szintén vissza lehet ültetni. Ez is nagyon sok időt vesz ki az életünkből, úgyhogy nem egyszerűek a mindennapok.

-Idei tervek?
-Tervek vannak, nagyok. A tavalyi év után úgy gondoltuk, hogy szeretnénk egy kicsit tovább lépni. Illetve nagyon-nagyon jó lenne, hogy továbblépjünk. Úgy gondolom, hogy sikerült gyorsan közlekednünk egy-kétszer és jó lenne ezt magasabb szinten is megmutatni. Igazából itt főleg az anyagiakon múlik most minden. A tervünk az az, hogy Rally2-es futamokon veszünk részt. Mivel az Amatőr Rally Kupában (ARK) bajnokok lettünk a kategóriában, ezért Rally2-es licenszet kapunk és ezt ki szeretnénk használni. Ezért a Rally2-es bajnokságot néztük ki, ami 8 futamból fog idén állni. Ebből három murvás lesz. Az sem titok, hogy autót is szeretnénk váltani. Szerintem a győri versenyzők több-kevesebb információból értesültek arról, hogy mit szeretnénk. Elmondhatom, hogy a Devecseri Gabi féle Citroen Saxo VTS-sel szeretnénk a jövőben támadni.  Szeretnénk, hogy ez összejöjjön.

Szabó Árpád-Borsfai Dávid Céltrans Rallysprint Bajnokság 2. kategória 3. helyezetjei
Szabó Árpád-Borsfai Dávid Céltrans Rallysprint Bajnokság 2. kategória 3. helyezettjei

-Kívánom, hogy jöjjön össze. Végezetül még egy kérdés. Kik segítik a versenyzésetek?
-A versenyzésünket egyrészt nagyon sok barát segíti, illetve szülői támogatás valamint van egy-két kisebb cég, ami segített. Azt hogy idén, kik fognak segíteni, később szeretném elmondani, mert akkor lesz biztos.

-Rendben. Köszönöm az interjút.
-Nagyon szívesen. Én köszönöm.