Skip to content
Főoldal / Egyéb autósport / Solbergék révén Norvégia nyerte a Nemzetek Kupáját

Solbergék révén Norvégia nyerte a Nemzetek Kupáját

Race of Champions Nemzetek Kupája 2022
Fotó: ROC

A Race of Champions történetében először fordult elő, hogy egy apa-fia páros győzedelmeskedjen.

Rendhagyó módon haves-jeges körülmények között rendezik az idei Race of Championst. A szombati programban a csapatverseny, azaz a Nemzetek Kupája szerepelt. Rögtön meglepetéssel kezdődött az idei ROC, miután a négyszeres F1-es világbajnok Sebastian Vettelt legyőzte az e-sport versenyző Lucas Blakeley. Végül tovább jutottak a Mick Schumacherrel kiegészülő németek a negyeddöntőbe, de ott véget ért számukra a küzdelem. Az amerikai csapattal (Colton Herta és Jimmie Johnson) szemben maradtak alul. Az amerikaiak előtte Latin-Amerikát ejtették ki, így búcsúztunk Helio Castronevestől és Benito Guerratól.

A másik ágon a finnek és az angolok mérkőztek meg egymással. Előbbiek jutottak tovább révén, hogy Mika Hakkinen legyőzte korábbi F1-es csapattársát, David Coulthardot. Jamie Chadwick pedig a hófalban kötött ki az Emma Kimilainen ellen vívott csata során.

A legendás rallyversenyzőket – Sébastien Loeb és Didier Auriol – felvonultató francia csapat számára is hamar véget ért a verseny miután 3-1-re alul maradtak a Team Nordiccel szemben. A franciák egyetlen győzelmét Loeb szerezte, aki Tom Kristensennél volt gyorsabb. Mattias Ekström és Timmy Hansen is a kiesők táborát erősítette az első kör után, őket a norvég csapat, Petter és Oliver Solberg búcsúztatta.

Az elődöntők során az USA kiejtette a finneket, míg Solbergék Kristensen és Kristoffersson versenyének vetet véget. A döntőben mindkét Solberg megnyerte az első versenyét. Másodjára Oliver alulmaradt Jimmie Johnsonnal szemben, így volt még reményük a győzelemre. Colton Herta hibája utána az idősebb Solberg nyert, így végül 3-1-re a norvégok nyertek. Norvégia először nyert Nemzetek Kupáját. Szintén először fordult elő, hogy egy apa-fia páros diadalmaskodjon a Race of Championson.

Holnap déltől az egyéni versenyekkel folytatódik a 2022-es Race of Champions.