Skip to content
Főoldal / Egyéb autósport / Solbergék révén ismét Norvégia nyerte a Nemzetek Kupáját

Solbergék révén ismét Norvégia nyerte a Nemzetek Kupáját

Solbergék Nemzetek Kupája
Fotó: Race of Champions

A ROC újoncok, Thierry Neuville és Felipe Drugovich alkotta All Starts csapat végzett ma a második helyen.

Idén is a svédországi Pite Havsbad ad otthont a havs-jeges körülmények között megrendezésre kerülő Race of Championsnak. A szokásoknak megfelelően szombaton a Nemzetek Kupájával vette kezdetét a verseny.

Az első kiesők a finnek – Mika Hakkinen és Valtteri Bottas – lettek, akiket a Team EROC alkotta Esport versenyzők, Lucas Blakeley és Jarno Opmeer ejtettek ki. Számukra is véget ért az idei ROC a negyeddöntőben miután nem tudták a Sebastian Vettel és Mick Schumacher alkotta német csapatot legyőzni. Ehhez kellett, hogy Blakeley mindkét versenyében hibázzon és megjárja a hófalat.

A negyeddöntőből nem jutott tovább a francia csapat sem Sébastien Loebbel és Adrien Tambayal a volánnal. Őket a Petter Solberg és fia, Oliver alkotta norvég csapat állította meg. Loeb egyébként mindössze egy órával a kezdés előtt érkezett a helyszínre, így a többiekkel ellentétben csak pár ismerkedő kört tett meg a kezdés előtt.

A Tom Kristensen és Felix Rosenqvist által képviselt Team Nordicnak a svédek – Johan Kristoffersson és Mattias Ekström – parancsolt megálljt. A két Race of Champions újonc – Felipe Drugovich és Thierry Neuville – alkotta All Stars csapat legyőzte az amerikai csapatot. Travis Pastrananak sikerült egy versenyt nyernie, de az, hogy Tanner Foust megállt a pályán vélhetően technikai hiba miatt megpecsételte a sorsukat, így 3:1 arányban alul maradtak.

Elődöntők

Petter Solberg előbb Kristofferssonnal szemben maradt alul, majd a nap legszorosabb versenyében mindössze 1 ezredmásodperccel Ekströmtől is kikapott. Olivert azonban nem lehetett megállítani, mindkét svédnél gyorsabb volt, így bejuttatta Norvégiát a döntőbe.

A másik elődöntőben Neuville révén az All Stars csapat kezdett egy győzelemmel, majd Schumacher egyenlített, annak ellenére, hogy volt egy kisebb hibája. Vettel a Drugovich elleni versenyében kiugrott a rajtnál, amiért öt másodperces büntetést kapott, amivel nehéz helyzetbe hozta magukat. Neuville jobb volt Schumachernél, így ők jutottak a döntőbe.

A döntő

A Petter Solberg-Thierry Neuville csatából a belga került ki győztesen. Oliver révén aztán a norvégok egyenlítettek. Majd Petter is jobbnak bizonyult Drugovichnál. Az utolsó versenyt Oliver Solberg nyerte Neuville ellenében. Ezzel 2022 után ismét a Petter Solberg-Oliver Solberg alkotta norvég csapat nyerte a Nemzetek Kupáját a Race of Championson. Érdekesség, hogy Oliver volt az egyetlen versenyző a nap során, aki az összes versenyét megnyerte.

Holnap az egyéni versenyekkel folytatódik a ROC, melynek végén kiderül 2023-ban ki lesz a Bajnokok Bajnoka.