Főoldal / Tereprali / Selyemút Rally 2018

Selyemút Rally 2018

Fotó: Selyemút Rally

Minden információ a júliusi versenyről.

Kevesebb mint egy hónap múlva rajtol az idei Selyemút (SilkWay) Rally. A szervezők eredetileg 5 szakaszt jelöltek ki Kínában és ötöt Oroszországban. Xi’an-ban lett volna a rajt és Moszkvában a cél.  A mezőny Kínából Oroszországba repülőgéppel jutott volna át. Azonban az Antonov 124-es méretű gépeket nem mindenhol tudják fogadni. A kifutópályák javításával nem végeztek időben, így nem tudják fogadni a mezőnyt szállító Antonov 124-et. Ezért a rendezőknek az utolsó pillanatban változtatni kellett az útvonalon. Végül csak hét szakaszból áll majd a verseny és mindegyik Oroszországban kerül megrendezésre (részletes program a cikk végén). Szeptemberben pedig rendeznek egy második Selyemút Rallyt Kínában. Ennek a neve Selyemút Rally Kína lesz.

Ami a mezőnyt illeti: Nani Roma izgatottan várja, hogy felfedezze az orosz pályákat a Minivel. Csapattársa Yazeed Al Rajhi (második a 2016-os Selyemút Rallyn) és a hazai pályán versenyző Vladimir Vasilyev lesz. Toyota Hilux-al indul a kétszeres Dakar győztes Nasser Al-Attiyah és Aron Domzala. Érdemes lesz figyelni a brit Harry Hunt-ot a PH Sport által futtatott korábbi gyári Peugeot DKR 3008 Maxi-val. Az Africa Eco Race győztes Mathieu Serradori is bele akar szólni a győzelemért folytatott csatába.

A kamionosoknál a KAMAZ hat kamiont indít. Öt dízel Kamazt: Dmitry Sotnikov (a címvédő), Eduard Nikolaev (az idei Dakar győztes), Airat Mardeev (2016-os Selyemút Rally győztese), Anton Shibalov és Andrey Karginov. A hatodik Kamaz egy gáz-dízel üzemű jármű lesz, Sergey Kupriyanovval a volánnál. A MAZ-zal ott lesz Siarhei Viazovich, aki megnehezítheti a Kamazok dolgát. A GAZ Raid Sport Team is két párost nevezett:  Mikhail Shkliaev-et és  Boleslav Levitskii-t. A Sugawara család sem hiányozhat a Hino-val. Az apa-fia párosból az apa, Yoshimasa 72 évesen vág neki a versenynek.

Selyemút Rally 2018 útvonal:
július 20. Ünnepélyes rajtceremónia Astrakhan-ban
július 21. Asztrahán-Asztrahán
július 22. Asztrahán-Eliszta (maraton)
július 23. Eliszta-Asztrahán
július 24. Asztrahán-Asztrahán
július 25. Asztrahán-Volgográd
július 26. Volgográd-Lipeck
július 27. Lipeck-Moszkva
július 28. Ünnepélyes célceremónia Moszkvában