Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Sam Sunderland

Sam Sunderland

Fotó: Red Bull

Ismerd meg a motorosok egyik esélyesét.

A brit versenyző 1989. április 15-én született.
Már hét évesen élénken érdeklődött a motorozás iránt. Első jelentős nemzetközi sikerét 2011-ben érte el az Abu Dhabi Desert Challenge-n, két szakaszt is megnyert. Még abban az évben az Australasian Safarin három további részsiker került a neve mellé. Egy évvel később először indult a Dakar Rallyn, ekkor mindössze 22 éves volt. Az első szelektíven rögtön egy lenyűgöző hetedik hellyel kezdett. A következő napot már nem tudta befejezni, elektronikai hiba miatt fel kellett adnia a versenyt.

A 2013-as Dakarnak már a Honda gyári csapatának a tagjaként készült. Azonban egy edzésen megsérült a keze, így vissza kellett lépnie a versenytől. 2014-ben megnyerte a második szelektívet, amivel az első brit szakaszgyőztes lett a Dakaron 1998 után. Ezúttal sem tartott sokáig a verseny neki, a negyedik napon kiesett.

2015-ben már a KTM gyári alakulatának tagjaként nyerte meg a Dakar első szakaszát. Ezúttal sem jutott tovább a negyedik napnál, ezúttal egy bukás miatt ért ideje korán véget a verseny. Októberben megnyerte a OiLibya Morocco Rallyt. Majd Marokkóban a Merzouga Rallyn ismét bukott és eltörött a combcsontja. Emiatt a 2016-os Dakaron nem indulhatott.

2017-ben hamar a KTM első számú esélyese lett miután Price bukott, míg Walkner nem tudta felvenni az élmezőny tempóját. Már az élen állt, amikor a hondások időbüntetést kaptak, míg legközelebbi ellenfele, Quintanilla kiszállt a küzdelemből. Így ő lett a Dakar Rally első brit győztese. Érdekesség, hogy ez volt az első Dakarja Sam Sunderland-nak, amit befejezett és azt kapásból meg is nyerte. Egy évvel később két szakaszt megnyert, de a negyedik szelektíven fel kellett adnia a versenyt. 2019-ben ismét két szelektívet nyert és harmadik lett.

Az első szaúdi Dakar számára nem tartott sokáig, az ötödik szakaszon bukott és a hátán valamint a válla sérült, így fel kellett adnia a versenyt. Egy évvel később egy szakaszt megnyerve a harmadik lett. 2022-ben megszerezte a GasGas első Dakar-győzelmét. Majd megnyerte a tereprali-világbajnokságot. 2023-ban már az első szelektíven bukott és fel kellett adnia a versenyt. Egy évvel később sem tartott sokkal tovább a verseny számára. Akkor a 3. szakasz 11. kilométerénél állt meg műszaki hiba miatt. Órákon át próbálta megjavítani, de nem járt sikerrel, így kiesett.

Híreink Sunderlanddal kapcsolatban ITT olvashatok.