Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Sainz: Célunk, hogy az első évben nyerjünk

Sainz: Célunk, hogy az első évben nyerjünk

Carlos Sainz Audi
Fotó: Audi Communications Motorsport / Michael Kunkel

A spanyol versenyző tudja, hogy ez egy gigantikus kihívás az elektromos hajtáslánc miatt.

Carlos Sainz a radikális Audi RS Q e-tronnal indul a 2022-es Dakaron, kihasználva az új szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy egy elektromos meghajtású autóval harcoljon a győzelemért.

A hajtáslánc jellege azonban további kihívást jelentett, és Andreas Roos, az Audi Sport vezetője a múlt hónapban elismerte, hogy a marokkói sivatagban végzett kéthetes teszt után sok munka vár még rájuk.

Sainz ugyanakkor kijelentette, hogy a negyedik Dakar győzelmét szeretné januárban megszerezni. (Korábban a VW, a Peugeot és a Mini autójával is felért a csúcsra.)

„A Mini projektnek is volt egy lejárati dátuma, az én koromban szükségem volt egy olyan projektre, amely elég csábító volt ahhoz, hogy tudjam, minden energiát és motivációt bele fogok tenni, és ennek a kalandnak minden összetevője megvan hozzá” – kezdte az Audi Spain által szervezett rendezvényen a Motorsport.com-nak.

„Most az a célunk, hogy megpróbáljuk megnyerni a Dakart az első évben ezzel az autóval. Kicsit őrültek vagyunk? Talán igen, de ambiciózusok vagyunk, és sikerülnie kell! Lehet, hogy három hónap múlva ez megváltozik, és változtatnunk kell a céljainkon, de tudom, hogy a verseny befejezése nem lesz elég ennyi év után” – folytatta Sainz.

Az Audi RS Q e-tron az ingolstadtiak szerint a legbonyolultabb autó, amit valaha építettek. Sainzot lenyűgözte az új autó.
„Nem kell felengedni a kuplungot, vagy sebességbe rakni, vagy a megfelelő fordulatszámon váltani, mint a jelenlegi Dakar és rallyautók esetében. Csak gyorsítasz és máris elindul” – vitte tovább a szót az 59 éves versenyző.

„A dűnéken áthaladni sokkal könnyebb így. Nem kell gondolkodni, hogy hányadik sebességi fokozatban vágjunk neki, nem kell elvennünk a kezünket a kormányról, csak arra kell koncentrálni, hogy merre menjünk.”

„Ez egy új projekt, így az első évben lehetnek problémák. Kimaradhatnak napok vagy tesztek” – zárta a spanyol.

Az Audi eredetileg tervezte a most zajló Marokkó Rallyn való rajthoz állást, végül azonban a további tesztek mellett döntöttek. A decemberi Ha’il Baja van még tervben, de ez a második marokkó tesztektől függ, valamint, hogy logisztikailag, hogy tudják összehangolni a januári Dakar Rallyval.