Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Sainz: A szabályok miatt hátrányban van az Audi autója

Sainz: A szabályok miatt hátrányban van az Audi autója

Carlos Sainz Audi RS Q e-tron Dakar Rally 2022
Fotó: Florent Gooden / DPPI

A háromszoros Dakar-győztes úgy érzi visszafelé sültek el az új szabályok, amik hátrányosan érinthetik az Audi RS Q e-tron bemutatkozását.

Az Audi először indul a Dakar Rallyn a Formula E-ben és a DTM-ben kifejlesztett technológiáira épülő vadonatúj RS Q e-tronnal. Noha az autó a két MGU-egységnek köszönhetően folyamatosan elektromos energiával fog működni, egy kétliteres turbómotor is helyet kap benne, amely hosszabb szakaszokhoz tölti az akkumulátorokat.

Amikor az Audi először bejelentette, hogy részt kíván venni a Dakaron, számos kedvezményt kért, hogy autója ugyanolyan versenyképes legyen, mint a belső égésű motorokkal felszereltek. Ez magában foglalta a gumiabroncs-felfújó rendszert, a nagyobb alvázat, a buggy méretű kerekeket és a nagyobb felfüggesztést, mint a 4×4-es autóknál.

Ez azonban kritikát kapott a rivális Toyotától és a Bahrain Raid Xtreme-től, ami ahhoz vezetett, hogy az ASO elutasított néhány olyan kérést, amelyet az Audi szeretett volna.

A háromszoros Dakar-győztes Carlos Sainz úgy érzi, a szabályozás eredendően hátrányos helyzetbe hozta az Audit, különösen, ha figyelembe vesszük az elektromos hajtáslánc és az akkumulátorok többletsúlyát.

„Amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, az az, hogy egy szabályozás, amely elsőbbséget adna ezeknek a hibrid-elektromos motoroknak, a végén ugyanolyan vagy kevesebb teljesítményt biztosít és mindezt nagyobb súly mellett” – mondta az 59 éves versenyző a Motorsport.com-nak.

„Ezt nagyon gyorsan látni fogjuk, és sajnos ez nagyon megbüntette a projektet. Meg kell néznünk, milyen a BoP [teljesítménymérleg], de jelenleg nem vagyok túl optimista. Amilyennek lennie kéne az autónak, kicsit nagyobb teljesítménnyel és nagyobb rugóúttal. Végül [nem kaptunk] sem jobb rugózást, sem több teljesítményt. Talán kevesebbet, a mérési mód miatt és 150 kg-mal többel. Egy ilyen kaliberű befektetés, új technológiákkal, ilyen körülmények között nem a legjobb dolog” -folytatta a Matador.

Mi motiválja még Sainzot?

A spanyol veterán azt mondja, hogy a Volkswagennel (2010), a Peugeot-val (2018) és a Minivel (2020) elért sikerei után az a célja, hogy egy negyedik márkával szerezze meg negyedik Dakar-győzelmét.

„Minden évben megújítom az álmaimat, ez adja a motivációt a folytatáshoz. Amikor ezt a projektet az asztalra tették, elég izgalmas volt ahhoz, hogy megpróbáljak részt venni benne. Engem, mint veteránt pedig az a tény, hogy az Audi számított rám, nagyon felizgatott. Ma az az álmom, hogy ezt az autót nyerő autóvá tegyem, ahogyan a múltban a Minivel, a Peugeottal és a Volkswagennel próbálkoztam” – zárta Sainz.