Skip to content
Főoldal / Tereprali / Roma és Holowczyc a tizedik HunGarian Bajan

Roma és Holowczyc a tizedik HunGarian Bajan

P1210055  A jubileumi X. HunGarian Baja előzetese. A Pápa központú verseny az FIA és FIM tereprally világkupa futama, mely egyben az UEM motoros Eb futama és természetesen a hazai pontvadászatba is beleszámít. Az elmúlt években Győr volt a verseny házigazdája, de mivel igény volt rá, hogy a verseny visszaköltözzön a Balaton északi részéhez közeli területekre, így idén már Pápa látja vendégül a mezőnyt. A program pénteken a 7,5 km hosszú szuper speciállal veszi kezdetét, majd este kilenc órától kezdetét veszi az ünnepélyes rajt ceremónia Pápa Fő terén. Szombaton két szelektívet kell abszolválnia a mezőnynek, mindegyik 120 km hosszú. Másnap ismét két szelektív vár az indulókra, ezek 98 km hosszúak. Vasárnap délután Pápa Fő terén cél ceremóniával majd este a Várkert Fürdőben a díjátadóval és a 10. Születésnapi Partyval zárul a verseny.

A motorosoknál és a quadosoknál a hazai élmezőny ott lesz Pápán. Lallertől az első Dakrjára készülő Somfai Mátyással. Akiket érdemes még kiemelni: az olasz Alessandro Rouso, honfitársa, Alex Zanotti, a portugál Rui Costa és a lengyel Lukasz Laskawiec., valamint Andrea Mayer, akinek főszerelője, férje a 11-szeres Dakar győztes Peterhansel lesz.

P1210079

A tereprally világkupát négy futam után vezető, korábbi Dakar győztes, Jean-Louis Schlesser idén nem lesz itt a versenyen, de az üldözői igen. A második helyen álló Holowczyc és a harmadik helyen álló Roma a gyári Minikkel.  Holowczyc korábbi rally Európa-bajnok és Baja Kupa bajnok, navigátora Michel Perin háromszor nyert Dakart és hatszor Világkupát navigátorként. Míg Roma 2004-ben motorral nyerte meg a Dakart, idén már a Baja Aragónt és az Abu Dhabi Desert Chellenget is megnyerte. Navigátora Andreas Schulz két alkalommal nyerte meg a Dakart és 2011-ben a HunGarian Bajan is diadalmaskodott Leonid Novitskiy oldalán a BMW-vel. A győzelemre ők a legesélyesebbek, de a Magyarországon sokat versenyző, szintén Dakaros múltál rendelkező, a bajnokság 5. helyén álló, Miroslav Zapletal megnehezítheti a dolgukat. Annál is inkább mivel az eddigi kilenc HunGarian Baja során hatszor állhatott a dobogó valamely fokára: 2007-ben megnyerte a versenyt, 2006-ban második lett, míg 2008-ban, 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben a harmadik helyen fejezte be a versenyt. A bajnokság negyedik helyén álló venezuelai Coffaro is itt lesz. A magyarok közül Fazekas Károly, Lónyai Pál, Fodor Imre és Murczin Zsolt szólhat bele az élmezőny dolgába. Számukra azért sem mindegy a helyezésük, mivel az Országos Bajnokságba háromszoros szorzóval számít a verseny.  Az autósokon kívül három kamion is látható lesz.

A versenyről bővebb információkat, teljes nevezési listát ITT találsz.

Korábbi képeink: 2008 2012

Korábbi videók: 2008

A tavalyi versenyről egy rövid videó: