Skip to content
Főoldal / WRC / Rally VB: Győztesek és vesztesek

Rally VB: Győztesek és vesztesek

Értékeltem a pilóták teljesítményét a 2013-as szezonban.  Ki az, aki jobban teljesített, mint korábban és ki az, aki rosszabbul? Kattints a továbbra és megtudod!

A világbajnokság végeredményének a sorrendjében nézzük a versenyzőket:

 

felnyilSebastien Ogier
Egyértelműen az év nyertese. A 13 futamból kilencet megnyert és toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből idén.  Ő volt az egyetlen idén, aki be tudta zsebelni az egy hétvégén megszerezhető maximális pontszámot (28), ezt ötször is megtette. Az élmezőnyből ő volt az egyetlen, aki valamennyi futamon pontot tudott szerezni, így már a Francia Rallyn bebiztosította a világbajnoki címét és ezzel ő lett a Loeb éra utáni első világbajnok.

felnyilThierry Neuville
Az év legnagyobb meglepetése és az év másik nagy nyertese. A Harry Potteres külsőhöz idén „varázslatos” gyorsaság valamint megbízhatóság társult. Kétszer nem sikerült pontot szereznie az év során. A dobogóra hétszer állhatott fel és a Német Rallyn majdnem megszerezte pályafutása első győzelmét is. Az év második felére minden csapatvezető 2014-es listáján ott volt és végül a Hyundai ajánlatát fogadta el.

egyenlőJari-Matti Latvala
Az első futamok még azzal teltek, hogy összerázódjon a VW Polo WRC-vel.  Idén is hullámzó teljesítményt nyújtott, a tempója rendben volt, de a megbízhatóságán még mindig lenne mit csiszolni. Összességébe hasonló évet zárt, mint tavaly, ismét a 3. lett a bajokságban.

lenyilMiko Hirvonen
Az év egyik legnagyobb csalódása. A Citroennél tőle várták leginkább az eredményeket, de idén valahogy nagyon nem találta a fonalat a finn és csak árnyéka volt önagának.  Sordonál is csak pár ponttal tudott jobb lenni. Jövőre valószínűleg visszatér a Fordhoz.

lenyilDani Sordo
Ismét teljes szezont futhatott a Citroen jóvoltából, de nem tudott veszélyes lenni a VW-sekre. Bár a Német Rallyn végre megszerezte pályafutása első győzelmét, lehet, hogy ez sem lesz elég ahhoz, hogy megtartsa az ülését.  A győzelmén kívül még három alkalommal állhatott a dobogóra, de ez is kevés volt ahhoz, hogy megelőzze Hirvonent az összetettben.

lenyilMads Ostberg
Tavaly privát versenyzőként szorongatta a gyáriakat, idén nem igazán tudta az élmezőnnyel felvenni a versenyt. A Fordnál azt hiszem többet vártak tőle.

egyenlőEvgeny Novikov
Lekopírozta a tavalyi évét. Sok baleset mellett viszonylag rendszeres pontszerzés.

egyenlőSebastien Loeb
Az idei négy futamából kettőt megnyert (Monte és Argentin Rally), Svédországban pedig második lett. Ezzel a teljesítménnyel sokáig a legjobb Citroenes volt pedig nem is indult minden versenyen. Az utolsó WRC-s futamát, a Francia Rallyt, azonban rá nem jellemző módon tetőn fejezte be. Ez kicsit beárnyékolja idei szereplését.

Loeb idei szezonja felemásra sikeredett

egyenlőMartin Prokop
A cseh versenyző idén a tavalyihoz hasonló teljesítményt nyújtott, idén is stabil pontszerző volt.

egyenlőAndreas Mikkelsen
Csak Portugáliától csatlakozott a WRC mezőnyéhez, neki a tanulásról szólt az év. A kiugró eredmény még várat magára, de idén is stabil pontszerző volt.

egyenlőNasser Al-Attiyah
Idén sem ment teljes szezont, az 5 futamából háromszor végzett az 5. helyen, a Spanyol Rallyn azonban nagyot bukott.

felnyilRobert Kubica
Ami, nem sikerült neki a Formula-1-ben, az sikerült neki a rally világbajnokságon: világbajnok lett, igaz még csak WRC2-ben. Öt futamot megnyerve lett bajnok és a Német Rallyn az abszolút 5. helyen végzett. Rengeteget tanult az év során, ennek eredményeképpen a szezonzáró Wales Rallyn már WRC-vel indulhatott. Talán a sok újdonság (új navigátor, új autó, új pályák) zavarták meg a lengyelt, de kétszer is felborult. Összességében azonban egy remek szezont tudhat maga mögött.