Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Prokop: Kiegyensúlyozott eredményeket szeretnénk

Prokop: Kiegyensúlyozott eredményeket szeretnénk

Martin Prokop Dakar Rally
Fotó: A.S.O./A.Vincent/DPPI

Reméli az szabályok által kiegyensúlyozottabb mezőnyben javíthat eddig legjobb Dakar eredményén, a hatodik helyen.

A cseh Martin Prokop 2016-os debütálása óta minden évben célba ért a Dakar Rallyn. 2021-ben a top 5-ös helyezésért küzdöttek, amikor a hatodik szakaszon két defektjük volt és három féltengelytörésük. Így csak a kilencedik helyen fejezték be a versenyt Viktor Chytka navigátorával. Ez volt a harmadik alkalom, hogy az első tízben végzett Prokop. Úgy érzi meg van a sebessége és a képessége, hogy megjavítsa a 2019-es hatodik helyét – ami a legjobb cseh eredmény az autós mezőnyben. 2022-ben Szaúd-Arábiában ő is az új T1+ szabályoknak megfelelő vadonatúj Ford Raptor RS Cross Countryval indul, amit saját csapata, az MP-Sports épített.

„A tavalyi év jó volt, főleg az első hét. A Dakaron nem a legjobbnak kell lenni, de jó átlagsebességre van szükség az egész verseny alatt. Sajnos a pihenőnap előtti szakasz katasztrófa volt számunkra. Közvetlenül a cél előtt másfél órára elakadtunk, ami tönkretette a potenciálisan nagyszerű eredményünket. Most jól érezzük magunkat, motiváltak vagyunk, és kiegyensúlyozott eredményeket remélünk a verseny során. A Dakaron nem lehet minden nap jó nap, mindenkinek vannak gondjai valamikor. Idén azonban remélem, hogy nagy megállások nélküli tiszta versenyt tudunk teljesíteni” – kezdte Prokop a Dakar hivatalos honlapjának.

„Idén nem sokat versenyeztünk a Shrekkel, mert fejlesztettük és építettük az új autót, így abba kellett hagynunk a versenyzést. Egy kis csapatnak nem könnyű mindent egyszerre csinálni. A csapat egy része az autót építi, a többiek a kamionokat készítik elő, szóval zsúfolt időszak ez! Az autó tényleg fantasztikusan néz ki. Ez egy igazi versenyautó, amit jó látni. Nagyon sok új autó érkezik idén. A Toyota a T1+-jával, az Audi az elektromos meghajtású autóval, a BRX a Hunter T1+-jukkal. Nagyon jó látni ezt, és talán ez a legjobb esélyünk, hogy harcoljunk velük. Az első év az új szabályokkal mindenki számára kihívás lesz, mindenki küszködni fog egy kicsit. Ha elég erős az autónk, harcolhatunk ezekkel a csapatokkal. Ez a szerencsén is múlik, már elég Dakaron voltam, hogy tudjam ezt.”