Skip to content
Főoldal / Rallycross / Petter Solberg visszavonul

Petter Solberg visszavonul

Fotó: FIAWorldRallycross.com

Egyetlen bajnokságban sem indul többé a háromszoros világbajnok.

Petter Solberg ma bejelentette, hogy a profi szintű autóversenyzéstől visszavonul, ugyanakkor néhány versenyen a jövőben is el fog indulni.

A norvég versenyző egy nappal a jogosítványa megszerzése után kezdett versenyezni 18 évesen. Megnyerte hazája rallycross, hegyi és rally bajnokságát. Az 1998-as Svéd Rally volt az első versenye a rally világbajnokságon. Egy évvel később már a Ford versenyzőjeként indult több vb futamon, majd jöttek a subarus évek. 2002-ben szerezte első győzelmét a Wales Rallyen, majd egy évvel később világbajnok lett. A következő két évben ő volt Sebastien Loeb legnagyobb kihívója. Utolsó győzelmét a 2005-ös Wales Rallyen aratta. 2009-től három évet versenyzett saját csapatával a világbajnokságon. 2012-ben a Fordtól búcsúzott a WRC-től. Azóta egyetlen versenyen, a tavalyi Spanyol Rallyn láthattuk, ahol a vadonatúj VW Polo GTi R5-tel indult.

2013-tól újra a rallycrossra fókuszált, 2014-ben ő lett az első rallycross világbajnok. Ezzel ő lett az első versenyző, aki két különböző FIA világbajnokságot nyert meg. Címét a következő évben is megvédte. 2016-ig Citroennel versenyzett a WRX-ben saját csapatával, majd 2017-ben a VW gyári csapata lettek és mindkét világbajnoki címet elhódították tavaly. Miután a VW bejelentette, hogy kiszáll a rallycrossból, Solberg csapata is távozott.

„Húsz év elég sok, hogy az ember elérjen valamit, aztán úgy érezze, itt az idő befejezni.” – kezdte Solberg az autosport.com-nak. „Azt viszont el kell mondanom, hogy nem akasztom szögre a bukósisakot, legalábbis nem teljesen. A jövőben akarok még indulni élvezetes, neves eseményeken. Talán indulok például a Svéd Rallyn, vagy ha megint meghívnak, akkor a Rallyday-n. Ahogy vezetek, örömet csal az emberek arcára, ezt pedig folytatni akarom.”

Solberg idei „búcsúturnéjában” három verseny szerepel: a Goodwoodi Sebességfesztivál, egy norvég hegyiverseny továbbá a Gymkhana GRiD.

„Örülük, hogy a sor Goodwooddal kezdődik, mert szeretek Nagy-Britanniában versenyezni. Ez Phil Mills otthona és az embereknek köszönhetően pedig mindig úgy éreztem, mintha a sajátom is lenne. Az első profi szerződésem Malcolm Wilsonnal az M-Sportnál Cumbriában írtam alá. Ő adta meg a lehetőséget, amit sosem fogok elfelejteni. Az igazat megvallva mintha tegnap lett volna, hogy Colin McRae rám kiabált, mert túl sokat kérdeztem, amikor a nagy Fordhoz csatlakoztam 1999-ben.”

„Aztán jött a Subaru és Prodrive óriási győzelmekkel, csodás napokkal, és ahogy az M-Sportnál is volt, remek emberekkel. Mintha egy család lettünk volna, sosem felejtem el, amit együtt értünk el. Rengeteg emlékem van a Wales Rallyeról, itt szereztem meg az első győzelmet és a világbajnoki címet is egy évvel később. És ne felejtsük el, hogy a Lydden Hillen megnyertem a WRX brit fordulóját (2017-ben). Szintén különleges volt, a ralikrossz 50. évfordulóján, az utolsó nagy verseny ezen a különleges pályán. Sosem fogom elfelejteni.” – mondta a visszavonuló Solberg.