Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Peterhansel: Az átlagsebesség még nagyobb mint tavaly

Peterhansel: Az átlagsebesség még nagyobb mint tavaly

Stéphane Peterhansel Dakar Rally 2021
Fotó: A.S.O./F.Le Floc'h/DPPI

A szervezők tavaly sok észrevételt kaptak a túl nagy átlagsebesség miatt, a mai szakasz után újra jönnek a panaszok.

A tavalyi sok panasz után a szervezők az idei versenyre teljesen új útvonalat jelöltek ki. Továbbá a T1-es autók (A Toyota Hiluxok, a Minik és a BRX1 is ide tartoznak) és a a T2-es autók számára 180 kilométer/órában, míg a T3, T4 és T5 kategóriákban 130 kilométer/órában maximalizálta a megengedett legnagyobb sebességet.

Stéphane Peterhansel úgy érzi a szabályok nem érték el a céljukat, mivel a Dakar Rally második szaúdi látogatásán még nagyobb az átlagsebesség. Úgy véli ez veszélyessé teszi a versenyt a balesetek és hibák nagyobb kockázata miatt. A francia versenyző ezt CS Santosh mai balesete után mondta, akit versenyzőtársa élesztett újra ma.

„Nagyon gyors volt ma. 337 kilométert tettünk meg 2 óra 37 per és 10 másodperc alatt (ez 130 km/óra feletti átlagsebesség). Annak ellenére, hogy a szervezők olyan útvonalat jelöltek ki, ami megtöri a ritmust, hogy csökkentsék a sebességet, az az igazság, hogy a verseny szintje olyan magas, hogy az átlagsebesség még nagyobb mint tavaly. Veszélyes, ha a határon megyünk és ma szinte mindig a határon voltunk” – mondta Peterhansel.

„Eddig nagyon jó, mivel nem követünk el túl sok hibát. Régen a versenyzők fele kiesett vezetői hiba vagy műszaki hiba miatt, de manapság ez már sokkal ritkább.”

Peterhansel még nem nyert szakaszt az idei Dakaron, ennek ellenére közel 4 perccel vezet Al-Attiyah előtt. Mr. Dakar 2007-ben szakaszgyőzelem nélkül nyerte meg a versenyt a Mitsubishivel.

„Szakaszt nyerni nagyszerű, de nem aggódok emiatt. Ami számít az a csúcson lenni január 15-én Dzsiddában. Már nyertem egy Dakart anélkül, hogy szakaszt nyertem volna” – zárta a Mini versenyzője.