Skip to content
Főoldal / Gyorsasági OB / Papp Arnold: „Nagyon jó érzés volt, hogy sikerült első helyen végezni”

Papp Arnold: „Nagyon jó érzés volt, hogy sikerült első helyen végezni”

arnie-hungaroring-hafraArnieval beszélgettem a hungaroringi szezonzáróról és a további terveiről. Valamint azt is elárulta, hogy mit csinált Oroszországba.

-Előző beszélgetésünk óta jártál Oroszországban. Mesélj, mi történt ott pontosan!
-A győri Formula Student csapattal (Arrabona Racing Team-a szerk.) a győri verseny után elterveztük, hogy az orosz versenyen is indulni fogunk. Ennek alkalmából én is a csapattal tartottam. Ott sikerült az abszolút értékelésben megnyernünk a versenyt. Ez egy óriási siker volt egy első éves csapattól. Mind mérnök oldalról, mind pilótaként részt vettem a csapat sikerében, nagyon jó tanulás volt autóversenyzői karrierem fejlődésére.

-Ezúton is gratulálok hozzá. Utána lezárult a gyorsasági ob idei szezonja is a Hungaroringen. Szombaton, hogy kezdődött számodra a hétvége?
A Szlovákiaring után voltunk Oroszországba a Formula Studenttel , utána a formula autóba közel egy hónapos szünet volt. Nehezen indult a hétvége miután rég ültem az autóba. A szabadedzésen nem vettem részt pénteken, csak szombaton az első időmérőn tudtam menni az autóval. Az elég nehézre sikerült olyan szempontból, hogy az első 10-15 percben kerestem magamat a pályán, mert nem sok közöm volt a gyorsasághoz. Szerencsére a végére sikerült felvenni a ritmust és így az első időmérőn a 2. helyre tudtam kvalifikálni magam. Tökéletesen elégedett voltam ezzel az eredménnyel. Miután keveset mentem az autóval nem mertünk állítani a beállításon. Éreztem már az időmérőn is, hogy nem volt tökéletes a beállítás, viszont nehogy rossz irányba menjünk el a versenyre, bevállaltuk ezt, hogy így maradt. A rajtnál lerajtoltak, sajnos visszaestem a 3. helyre. Az első pár körben nem éreztem magamat jól a pályán. Az első 3-4 körben olyan 3-4 másodperc hátrányt összeszedtem. Ezt a verseny végéig ledolgoztam és utolértem az előttem haladót, de előznöm nem sikerült. Így harmadik lettem az első futamon. Ezzel tovább növelve az esélyét az év végi harmadik helynek.

-Vasárnap mi történt?
-Vasárnap négy bemenet volt, két időmérő és két futam. Ez elég komoly, jó sokat kellett ülni az autóba. Állítottunk az autón reggelre, és jó irányba sikerült, így nagyon sokat tudtam gyorsulni. Közel egy másodpercet találtunk az autóba, így ismét a 2. helyre kvalifikáltam magamat. Sokkal közelebb az első helyhez. Rajtnál eljöttem második helyen, ezt tartottam is szépen. A Rónai Tamást kezdtem utolérni és valamilyen műszaki probléma miatt elkezdett belassulni. Sikerült megelőznöm és onnantól kezdve csak a biztos első hely lebegett a szemem előtt. Nem volt egy küzdős verseny, viszont végig azon agyaltam, csak nehogy most legyen valami technikai problémám mikor az első helyen vagyok. Végül semmi nem gátolt abba, hogy elsőként haladjak át a célvonalon. Második, de hivatalosan az első győzelmemet ünnepelhettem az utolsó hétvégén. Ez kellett a csapatnak is, nekem is. Nagyon jó érzés volt, hogy sikerült első helyen végezni.
Az évad utolsó időmérőjén ismét a 2. rajtkockát szereztem meg. Ezt a hétvégén kibéreltem magamnak. A rajt jól sikerült, másodikként fordultam az első kanyarban. Viszont a második kanyarban az előttem haladó az megforgott, de még szerencsésen ki tudtam kerülni. Így a kategória első helyén tudtam eljönni. A 4-5. körig tartottam is ezt a pozíciót, de aztán egy kategóriatárs meg tudott előzni. A hétvége legjobb idejét mentem, szóval az autóba és bennem ennyi volt. A másik srác az valamit jobban összerakott az utolsó versenyre. Másodikként intett le a kockás zászló, ami annak tudatában, hogy 3 dobogó 3 verseny alatt és az év végi 3. hely is meglett nagyon jó volt, örültem. Első évben nem is tudtam volna jobbat elképzelni.

-Összességében, hogy értékeled az idei szezonodat?
-Megéltünk kudarcokat, megéltünk sikereket. Összességében egy pozitív évet zártunk. Összekovácsolódott a csapat. Egy első éves csapatról beszélünk, egy első éves pilótával, fiatal szerelőgárdával, akiknek idő kellett ahhoz, hogy ez a struktúra fel tudjon állni jól. De úgy érzem így az év utolsó versenyére meglett az összhang. Az autót nagyon jól sikerült beállítani, jó volt a hangulat a csapatba. Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítséget, különösen Fekete Lacinak és a Vígh Racing Teamnek.

-Idén még láthatunk valahol versenyezni?
-A Szilveszter Rally tervbe van a másik Zöld Csodával, a Ladával. Egyelőre kérdőjeles, az anyagiakon sok múlik. Illetve még nincs navigátor a jobb oldalra. Tavaly nagyon jól éreztem rajta magamat. Ha az évet megtudnánk koronázni egy Szilveszter Rallyval az jól esne. Ott nem is görcsösen az időre figyelve, hanem a nézők kedvéért szeretnék menni.

P1280581

Arnie tavaly a Szilveszter Rallyn

-Jövő évre milyen terveid vannak?
-Remélhetőleg marad a Formula-Renault. A dobogón szeretnék feljebb lépni. Ez nem lesz könnyű, ezt már most tudom. Most jön a téli felkészülés: mind fizikálisan, mind mentálisan próbálok minél jobban felkészülni a jövő évre. Azt, hogy a tél folyamán lesz-e lehetőségem menni mondjuk a Ladával, ez támogatóktól függ. Reméljük, hogy egy sikeres évet zárunk jövőre. Kevesebb műszaki hibával, mint idén és akkor sokkal közelebb lehetünk a bajnoki címhez.

-Köszönöm az interjút és további sok sikert!
-Én is köszönöm.

Lájkold Arniet és a Vígh Racing Teamet a Facebookon.