Skip to content
Főoldal / Gyorsasági OB / Papp Arnold: „Formula autós pályafutásom legizgalmasabb versenye volt”

Papp Arnold: „Formula autós pályafutásom legizgalmasabb versenye volt”

P1310241Arnieval beszélgettem a legutóbbi Pannónia-ringi versenyhétvégéről, ahol ismét gyűjtötte a dobogós helyezéseket.

-Nem rég ért véget a Pannónia-ringi hétvége. Előtte volt szerencséd tesztelni a pályán. Az autó korábbi műszaki gondjait mennyire sikerült orvosolni és a pályát mennyire tudtad meg tanulni?
-Igen volt egy lehetőségünk, még a verseny előtt két héttel elmentünk tesztelni. Szerencsére még a teszten ki jött egy-két apróság az autón. Ami előtte volt problémánk azt teljes mértékben sikerült megoldanunk a szerviz csapatnak köszönhetően. Annyit nem tudtam menni a teszten, mint amit elterveztünk, de elegendőnek tartottam a versenyhétvége előtt a megtett köröket és a pálya ismeretét. Pozitívan zártuk a tesztet. A versenyhétvégét nagyon vártam, mert a pálya már a teszten is nagyon tetszett. Még a verseny előtti pénteken volt egy lehetőségem bemenni pár körre. Hála Istennek ott nem volt semmi probléma az autóval. Sikerült finom hangolni még az időmérő előtt.

-Szombaton az első időmérő után nem voltál túl boldog. Mi történt?
-Sajnos az időmérőn volt egy kis probléma a hajtásláncban. Néha lecsúszott ismét a kuplung. Ezt betudtuk annak, hogy sajnos elfáradt a szerkezet. Az első futam előtt már nem volt idő megcsinálni, így bíztunk a szerencsébe, hogy talán ki fogja bírni a versenyt, de szerencsére így is sikerült a kategóriába a 4. helyre kvalifikálni.

-A szombaton egy mozgalmas verseny után a dobogó 3. fokára állhattál. Hogy láttad Te azt a versenyt?
-Az időmérőről megmaradt a hajtás problémánk, de szerencsére el tudtam indulni. Mentem a bollyal együtt, amikor a harmadik körbe elkövettem egy hibát. Az első pár körben lévő hajtás probléma miatt, próbáltam mindent a féktávon és a kanyarokban behozni a többieken és ez sajnos túl sokra sikeredett. Lecsúsztam az ívről, így egy kicsit megjártam a füvet. Viszont olyan szerencsések voltunk, hogy ezzel a fűnyírással visszajött az autóba a hajtás. Onnantól kezdve a verseny végéig nem csúszott meg a kuplung. Így elkezdhettem a felzárkózást az ellenfelekre. A 3. és 4. helyen óriási küzdelmet vívtak előttem s ez által sikerült ledolgoznom a hátrányt. 4 perccel a verseny vége előtt utolértem őket. Számolgattam, hogy nagyjából 3 köröm van, hogy mind kettőjüket megelőzzem. Nem volt sok időm kinézni, hogy hol lehet előzni. A Pannónia-Ring egy elég keskeny pálya, ahol könnyű levédeni az íveket, az utolsó előtti körben mégis sikerült megelőznöm mind a két pilótát fél körön belül. Így az utolsó körre harmadikként fordultam, viszont a célegyenesben sikerült kielőznie az ellenfelemnek. A célegyenes végén én a külső íven voltam, ő a belsőn és valahogy sikerült egymás mellett elfordulnunk. A második kanyar kigyorsításán sikerült elé kerülnöm, majd ő egy szerencsétlen dolog miatt-amit pontosan nem tudok- megforgott. Így végül sikerült harmadikként beérni, ami hihetetlen volt a kezdeti 10 mp-s hátrányhoz képest.

P1310271

-Vasárnap is mozgalmasra sikeredett és akkor is a dobogón ünnepelhettél. Milyen volt?
-A vasárnap reggeli futam volt a második verseny a Pannónia-Ringen. Az egy viszonylag egyszerűbb futam volt. Próbáltam nyomást gyakorolni a második illetve az első helyezettre. Viszont egyikük sem hibázott. Nagyjából egyforma tempónk volt és így egy laza 25 perces vonatozás volt. Nem ez volt a hétvége legizgalmasabb futama. Azt mindenképp pozitívumként értékeltük, hogy a szombati problémát teljesen sikerült megszüntetni a szerelőknek köszönhetően. Annak nagyon örültünk, hogy a tempónk megvan és próbáltunk az utolsó versenyre készülni. A harmadik időmérőt, ami a második futam után volt beáldoztuk, így olyan gumikkal mentem, amikben már nagyon sok kilométer volt. Az időmérő emiatt nem sikerült annyira jól. Tizedikként kvalifikáltam magam, a Renault kupa utolsó helyezettjeként. De előre kell tekinteni! Úgy voltunk vele, hogy a futamon osztogatják a pontokat nem az időmérőn. Szerencsénk volt, hogy a többieknek nem maradt új garnitúra gumija az utolsó versenyre. Nekünk maradt kettő hátsó gumi, ez nagyon sokban segített. Ez a futam volt formula autós pályafutásom legizgalmasabb versenye. Két kör alatt sikerült szinte átmennem a fél mezőnyön. Ekkor már a Renault kupa 3. helyén tanyáztunk. Eszenyi Lacit próbáltam utolérni, aki a mezőny legtapasztaltabb pilótája. Nem volt egy könnyű falat megelőzés szempontjából. Kb. 10-15 percen keresztül mentünk fej-fej mellett. Kerestem rajta a fogást, de nagyon nehéz volt. 3-4 perc lehetett hátra, amikor az osztrák gyerek utolért engem. Nagyon nehéz úgy menni, hogy hátrafelé is figyelni kell és előzni és kéne, hogy meneküljek a hátulról jövő veszedelem elől. Pont emiatt egy kicsit le voltam maradva az előttem lévőtől és nyitva hagyta a kaput. Egy életem-egy halálom alapon bevállaltam egy nagyon rövid féktávot. Sikerült úgy beesnem mellé, hogy kifékeztem. Onnantól már csak arra koncentráltam, hogy elmeneküljek előle, ami sikerül is és másodikként értem célba.

-Korábban azt mondtad, hogy mindennel lehet keresztbe menni. Ezt a hétvégén a formula autóval is megtetted. Elmesélnéd, hogy is volt ez?
-A harmadik időmérőn a „nagyon jó” gumiknak köszönhetően nem sok tapadás volt a hátsó kerekeken. A tempóból adódóan elkezdtem csúszkálni. Végül rájöttem arra, hogy ezzel is lehet keresztbe menni. Az embernek apró örömet okoz, még ha utolsóként is kvalifikálja magát. Persze amikor időre megyek és komoly csaták vannak akkor ezt nem részesítem előnyben, mivel időveszteséggel jár. De tényleg jó dolog, hogy ami hátsókerekes az tényleg megy keresztbe, még egy formula autó is. 🙂

P1310241

-Augusztusban a Szlovákiaringen folytatódik a bajnokság. Ott mire számítasz?
-Addig az autó egy új kuplung szerkezetet fog kapni, amit most már megérdemel. Azok a kisebb hibák, amik a mostani hétvégén fennálltak ki lesznek javítva. Ott már voltunk egyszer az idén. Az egy nagyon gyors pálya és nekem tetszett. Majd meglátjuk, mire leszünk elegek. De előtte még szeretném leporolni a másik zöld csodát (A Ladát :)-a szerk.). Majd még elválik, hogy hol tudunk vele menni. Itt szeretném megköszönni Fekete Lacinak és a Vígh Racing Teamnek a segítséget!

-Köszönöm az interjút, további sok sikert!
-Én köszönöm.

Lájkold Arniet és a Vígh Racing Teamet a Facebookon!

P1310259