Skip to content
Főoldal / Gyorsasági OB / Papp Arnold: „Első hétvégének álmodni sem tudtam volna ennél jobbat”

Papp Arnold: „Első hétvégének álmodni sem tudtam volna ennél jobbat”

arnie-hungaroringA Hungaroringen megrendezett BFR Driver Academy Kupa volt Arnie első formula autós versenye. Erről faggattam a fiatal pilótát.

-Szia! Honnan jött a lehetőség, hogy egy formula autóval versenyez az idén?
-Sziasztok! Igen idéntől egy Formula Renault-val versenyzem, ami egy elég drasztikus váltás a Ladához képest. A lehetőséget Fekete Lacinak és a Vígh Racing Team-nek köszönhetem, amiért nem tudok elég hálás lenni. Már a múltévben is nagyon sokat segítettek a Lada-s évemben, Szilveszter Rallyban, de idéntől azt mondták én ülök bele a Formula Renault-ba. Más világ nagyon, de kihívásnak érzem, hogy itt is megfeleljek a saját elvárásaimnak.

-Az esős időmérőn remekeltél, az első verseny azonban nem sikerült ilyen jól. Mi történt pontosan?
-A verseny előtt nem sok időt töltöttem az autóban. 5×25 percet mentem a Hungaroringen, abból kettő bemeneten a motort még kímélve, alacsony fordulaton kőrözgettem. Szóval érdemileg mondjuk 1 órát ültem a kocsiban, ami nem sok, inkább kevés. Az időmérőt nagyon vártam, mindig is szerettem esőbe vezetni. 30 perces időmérőn kb. 10 perc alatt ráéreztem az ívekre illetve a kocsi mozgása is nagyon tetszett, olyan igazi Ladásan kellett esőbe vezetni. Belülről még nagyon sokat éreztem benne, a csapat egyet kért, ne törjem össze és ne forogjak be, ezt teljesítettem. Amikor kijöttem, akkor mondták, hogy abszolút 10. (23 formaautó közül) illetve 2. vagy a Renault Kupába. Elsőre jobbat nem tudtam volna elképzelni, az eső nagyon sokat segített. Másnap imádkoztam, hogy eső legyen, de sajnos felszáradt a pálya. Nagyon jó rajt pozícióból indultam, így vigyáznom kellett a mögöttem erősebb autókkal indulók miatt. A rajt után egyből „megettek”, ami várható is volt, de biztonságosan eljöttem ekkor még a Renault Kupa 3. helyén. Beálltam szépen egy tempóra, majd a 2. körtől elkezdtem érezni, hogy elmegy a hajtás, csúszik a kuplung… Visszavettem a tempóból, hogy spóroljak, ami a 15. percig egész jól sikerült. Majd kb. 10 perc volt még hátra, amikor a sikán után olyan szinten lecsúszott a kuplung, hogy megszűnt a hajtás. Csodával határos módon valahogy össze sikerült akasztanom a kuplungot és alapjáraton elindult a kocsi. Onnantól pedig csak a célba érés lebegett előttem. Begurultam a célba és még így is a Renaultosok között a 4. helyen végeztem. Komoly technikai problémával, de nagyon fontos pontokat szereztünk meg, ami évvégén még jól jöhet.

arnie-hungaroring

Fotó: Géczi Róbert

-Vasárnap dobogóra állhattál, ez gondolom kárpótolt az előző napért. Milyen volt belülről az a verseny?
–Egész éjjel szereltek a fiúk illetve Kasza Motorsport műhelyébe is ellátogattunk, hogy a rakoncátlankodó kuplungot annyira összerakjuk, hogy kibírja a másnapot. Ennek tudatában a másnapi 3. hely fantasztikus eredmény, szuper érzés ott fent állni. Röviden a történtek: Időmérőn nem voltunk messze az előttünk lévőktől, de sajnos idő előtt befejeztem az edzést egy megforgás miatt. Lefulladtam, így nem tudtam befejezni és esetleg még javítani az időmön. Renault kupa 4., abszolút 18. helyet szereztük meg. A futamon a rajtot egész jól elkaptam, a kategória társ mögött fordultam el. Próbáltam tartani a tempót a mezőnnyel, de az első körben nem figyeltem és a külföldi srác beszúrt nekem és megelőzött. Ezt még szokni kell a pályaversenyzésben, hogy az íveket védeni kell, különben büntetnek és megelőznek, nem csak a stopper számít mások is vannak a pályán. 🙂 Szóval a külföldi pilótával küzdöttem végig az egész futamot, ő az egyenesekben gyorsabb volt, én a kanyarokban, így nagyon nehéz volt megelőznöm. A sok nagyautó miatt, elég nagy kavarodás volt, de a verseny felénél egy Renault kupás kiesésével feljöttünk a 3. helyre.

-Összességébe, hogyan értékelnéd életed első formula autós hétvégéjét?
-Nagyon más világ, mint amihez eddig hozzá szoktam, de élvezem. Első hétvégének álmodni sem tudtam volna ennél jobbat. Tanulni kell, menni kell és a szezon második felében szeretnék odaérni, az élbolyba. A csapat kiválóan dolgozik, már csak a saját stílusomra kell beállítani jól az autót és begyorsulunk.

-A bajnokság a Szlovákiaringen folytatódik a WTCC betétfutamaként. Ott mik a célok?
-Célba érés, tapasztalatszerzés, és ha adja a lehetőség egy szép eredményt elérni. Nagyon gyors pálya, ami a Hungaroring után egy teljesen más beállítást kíván. Remélem, ráérzek hamar és akkor nem lesz probléma.

-A pályaautózás világában bevett szokás a szimulátoron készülés. Te élsz ezzel a lehetőséggel?
-Szoktam szimulátorozni, bár a számítógépem nem annyira bírja, így annyira nem élek ezzel a lehetőséggel. Pályarajzot és videókat néztem róla ezzel próbálok felkészülni.

-Végezetül kik segítik a versenyzésedet?
Fekete Laci és a Vígh Racing Team-nek köszönöm a segítséget, és a lehetőséget, hogy beülhettem egy ilyen szuper autóba. Köszönöm az interjút.

-Mi köszönjük és további sok sikert!

Lájkold Arniet és a Vígh Racing Teamet a Facebookon!