Skip to content
Főoldal / ERC / Paddon: WRC2 helyett ERC 2023-ban?

Paddon: WRC2 helyett ERC 2023-ban?

Paddon
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Hayden Paddon azt remélte 2023-ban a WRC2 bajnoki címért küzdhet, de lehet mégis az ERC lesz a befutó.

Hayden Paddon 2022-ben három év után először tért vissza Európába, és három rallyn indult, köztük a hazai versenyén, valamint az ERC-ben a Rally Liepajan. Az egyszeres WRC-futamgyőztes 2022-t arra kívánta felhasználni, hogy újratermelje a tempóját és a tapasztalatát, mielőtt 2023-ban egy teljes, hétfordulós WRC2-es kampányt indítana a Hyundai i20 N Rally2-vel.

A költségvetés hiánya azonban megakadályozhatja, hogy ezeket a terveket megvalósítsa.
„Nos, igen és nem. Még mindig a tervezés fázisában vagyunk” – mondta Paddon a DirtFishnek, amikor arról kérdezték, hogy a WRC2-es bajnoki cím megszerzése továbbra is a terv.

„Persze, 100%, hogy jövőre Európában leszünk, és valamilyen formában csinálunk valamit. A valóság az, hogy a WRC2 költségvetése több volt, mint amire idén számítottunk, még a korlátozott programunkhoz képest is. Továbbá van ott néhány akadály, ami eléggé megnehezíti a dolgát egy olyan kis csapatnak, mint mi, szóval nem zártuk ki teljesen, de más lehetőségeket is vizsgálunk.”

„A legfontosabb, hogy rendszeresen versenyezzünk Európában, és hogy versenyképesek vagyunk, ez a két fő tényező. A probléma pedig az, hogy ha korlátozott költségvetéssel indulsz a WRC2-ben, akkor a semmibe bújsz, és ezt idén megtanultuk. Idén a költségvetés körülbelül 30%-kal magasabb volt, mint amire számítottunk. Mindezt úgy, hogy nem volt kár, és kihagytunk egy versenyt (Észtországban nem indult mert koronavírusos volt)” – folytatta Paddon.

„Ahogy mondtam, ahhoz, hogy tisztességesen meg tudd csinálni, szükséged van egy jó tesztprogramra, egy jó tartalékcsomagra, és arra, hogy nyugodt lelkiállapotban menj bele a versenyekbe, hogy ne kelljen aggódnod a pénzügyek miatt, ha úgy tetszik. Amint a dolgok nagyon szűkösek, nagyon feszítettek, és megpróbálsz minden egyes centet megspórolni, amit csak tudsz, a semmibe menekülsz, és nagyon keményen kell dolgoznod, hogy egyáltalán előteremtsd a pénzt. Ez ugyanolyan, mint bármelyik üzleti döntés, a nap végén a legjobb ár-érték arányt kell megtalálnod.”

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne, Paddon így válaszolt: „Az ERC érdekel. Megnézzük talán az ERC-t, és talán néhány WRC2-es versenyt. Jelenleg még csak a tervezés fázisában van az egész.”

De ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is az a vágya, hogy valamilyen bajnokságot nyerjen.
„Talán az ERC lehetne egy olyan bajnokság, amit ugyanúgy megcélozzunk, mint a WRC2-es bajnokságot. Csak mérlegelnünk kell a kettő előnyeit és hátrányait, és azt, hogy mit tudunk reálisan elérni.” – magyarázta Paddon.