Skip to content
Főoldal / WRC / Ogier és Ingrassia nyolcszoros világbajnok

Ogier és Ingrassia nyolcszoros világbajnok

Ogier-Ingrassia WRC FORUM8 ACi Rally Monza 2021

A FORUM8 ACI Rally Monza záró napjának az összefoglalója, mely egy korszak lezárása volt.

40 kilométer. Ennyi maradt Sébastien Ogiernek és Elfyn Evansnak, hogy eldöntsék a versenyt és a világbajnoki címet a monzai F1-es pályán.

Ogier az elsőn eltalált egy beton terelő elemet, de megúszta defekt nélkül. Evanssal tizedre azonos időt autóztak. A vasárnapi második gyorsasági bizonyult a döntőnek, miután Evans kétszer is lefulladt és a verseny során először 7 másodperc fölé ment a különbség. Ezt az utolsó gyorson már nem tudta ledolgozni.

Ezzel Sébastien Ogier és Julien Ingrassia nyerte a versenyt és nyolcadszorra is világbajnok lett.

Dani Sordo megőrizte a harmadik helyét csapattársa, Thierry Nueville előtt. A belga nyerte mindhárom vasárnapi szakaszt. Oliver Solberg megtartotta az ötödik pozícióját, annak ellenére, hogy egyszer megpördült és kétszer lefulladt.

Teemu Suninen lett a hatodik, akit Takamoto Katsuta követett. A japán az utolsó előttin egy lassítónál kitörte a bal első kerekét, be tudta fejezni a gyorsot és a szervízben meg is tudták csinálni. A Power Stagen a második időt autózta.

Gus Greensmith finiselt nyolcadiként a FORUM8 ACI Rally Monzán. Kalle Rovanpera lett a kilencedik, az utolsó gyorson fánkozott egyet a nézőknek, majd a célban azzal magyarázta ezt, hogy rossz volt az itinere.

Ezzel lezárult egy korszak a rally világbajnokságon. Ez volt az utolsó versenye a jelenlegi generációs WRC-knek, a „modern B-csoportos autóknak”. Jövőre érkeznek a hibrid Rally1-es autók.

A WRC2-ben Jari Huttunen megnyerte első versenyét az M-Sporttal. Andreas Mikklesen lett a második, akit Marco Balcia Wilkinson követett.

A WRC3-ban az utolsó gyorsaságit Yohan Rossel nyerte, 4,7 másodpercet adott Kajetan Kajetanowicznak. Ezzel a francia az összetettben megelőzte feljött a második helyre. Ez egyben a WRC3-as világbajnoki címet is jelentette Rossel számára. A navigátoroknál, Kajto navigátora, Maciej Szczepaniak örülhetett a világbajnoki címnek. Andrea Crugnola nyerte a kategóriát Monzában.

László Zoltán és Hanyik Gergely az 51. helyen fejezte be a WRC szezonzáróját.

FORUM8 ACI Rally Monza végeredménye:

1. #1 Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (FRA) Toyota Yaris WRC 2:39.08.6
2. #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota Yaris WRC +7.3
3. #6 Dani Sordo / Cándido Carrera (ESP) Hyundai i20 Coupe WRC +21.3
4. #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 Coupe WRC +32.0
5. #2 Oliver Solberg / Elliott Edmondson (SWE / GBR) Hyundai i20 Coupe WRC +1:32.0
6. #3 Teemu Suninen / Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 Coupe WRC +2:22.6
7. #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota Yaris WRC +2:34.5
8. #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Fiesta WRC +2:50.2
9. #69 Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (FIN) Toyota Yaris WRC +4:49.6