Skip to content
Főoldal / Interjúk / Németh Gergely: A végére próbáltam gyorsulni

Németh Gergely: A végére próbáltam gyorsulni

Szóba került az Eger Rally, a Vértes Rally valamint a váltás a navigátor ülésből a bal oldalra.

Németh Gergely Matics Barbara navigálásával a Rally2 abszolút 15., és kategória 5. helyén zárta a Q8 Oils Eger Rally-t. A pilóta mesélt nekünk.

-A Rally2 számára szombaton egyetlen gyorsasági volt, ez számotokra nem indult probléma mentesen. Mesélj mi történt!
-Már a gyorsasági előtt éreztem, hogy valami nincs rendben az autóval. Az alapjárat helyenként elment. A gyorsaságin kb. a bükkszéki lassítótól a felfelében már éreztem, hogy 6300-6400-as fordulattól már elkezd dadogni a motor, nem is megy, így el kellett váltanom előbb. Onnan igazából végig volt ez a probléma a gyorsaságin. Ez hátráltatott, azokon a helyeken, ahol végsebesség közelében kellett menni ott közel sem mentünk úgy. Ráadásul a végén az alapjárat hiányában többször lefulladt az autó. Etapon is kínszenvedés volt vele végig menni, de aztán nagy nehezen beértünk a szervizbe. Ott a srácok egyből rájöttek a hiba okára, ki is cserélték és szerencsére jó lett. Így szerencsére ez a probléma csak egy gyorsaságin keresztül tartott.

-A vasárnapotok hogyan alakult?
-A vasárnap jól alakult, az autó hibátlan volt. A tempósabb részeken még rátartással mentem, éreztem, hogy ebben még sok van. Ezeken a pályákon még jócskán hiányzik részemről rutin. A Salgó Rally-n többet kellett improvizálni, több csúszkálás volt. Az jobban ment. Itt jobban kellett ismerni az autót hozzá szerintem. Ide még én kevés vagyok, ehhez még fel kell nőni. Ennek ellenére élveztem, a hideg gumikkal volt egy-két izgalmasabb mutatvány, amiket meg kellett oldani, de ez szerencsére sikerült. Ezenkívül volt egy késésünk, ami sajnos egy helyezésünkbe került. A forgalom miatt nem tudtunk a vasárnapi első gyorsaságira időben odaérni, pár másodpercen múlt az egész. A végére próbáltam gyorsulni, közelebb voltam a kategória elejéhez – ennek is örülök. Ezeken a pályákon tudtam, hogy fogok kapni. Tapasztalat gyűjtés meg volt, célba értünk, az autó karcmentes és még élveztem is. ? Vértesen majd próbálkozunk tovább.

-A navigátor ülésből ültél át a bal oldalra. Az ott szereztt tapasztalatokat mennyire tudod átültetni?
-Abszolút át tudom. Sokszor még navigátorként funkcionálok etapokon, majdnem ugyanúgy számolgatom az időt, nézegetem az itinert – már csak megszokásból mintha a jobb oldalt ülnék. Ezt még nem vetkőztem le. De azért más, itt kicsit több a felelősség, más dolgokra kell figyelni, de szerintem sok mindent át tudtam hozni. Inkább alulról szeretnék építkezni, alulról szeretném keresni a határokat – ami még marha messze van. Emiatt nem is akartam ezt túl vállalni, de nyilván sokat számít az a 15 év. Most is néztem egy két esetet, ami volt az Eger Rally-n egyből leszűrtem a belső kamera alapján mik voltak a gondok. Úgy érzem nálunk ilyen nem volt, amiben nem voltam biztos azt nem vállaltam el vagy a kihordásoknál is nagyon figyeltem. Szem előtt tartottam, hogy ne törjük össze az autót. Ehhez biztos hozzájárult az eddigi 15 év és a navigátori múlt.

-Visszatérve a Vértes Rallyra, ott milyen eredménnyel lennél elégedett? Mik a célok?
-Igazából azt tudom mondani most se volt messze a dobogó, tehát ha nincsenek a problémák, amiket korábban mondtam, akkor szerintem meg lehetett volna a dobogó is a kategóriában, egy abszolút 10. hely környékén – bár most többen voltunk. Nyilván, ha ez meg lenne annak örülnék. A vértesi pályákat szeretem, ismerem is. Van sok anyag a repertoárban, amit lehet nézegetni majd – fogom is őket. Azzal majd próbálok készülni. Lehet ez lesz az évben az utolsó verseny, lehet, hogy nem, de a dobogónak nyilván nagyon örülnék, ha sikerülne megcsípni a kategóriában.