Skip to content
Főoldal / WRC / Nem tervezik a Monte útvonalának módosítását a hóhiány miatt

Nem tervezik a Monte útvonalának módosítását a hóhiány miatt

Neuville Monte-Carlo Rally
Fotó: Hyundai Motorsport

Sok versenyző és néző is hiányolta a havat az idei versenyről. A közel jövőben nem várható a verseny északabbra költözése.

A téli körülmények szokatlan hiánya miatt a WRC szezonnyitó versenye egy száraz aszfaltos verseny lett, ami a versenyzők részéről több felszólalást is eredményezett, hogy a rallyt északabbra helyezzék át, hogy a múlt hagyományos havas és jeges szakaszait garantálják.

Ez volt a második év, hogy a Monte-Carlo Rally nagyrészt hómentes volt. Csak a 2022-es sisteroni szakaszt érintette a hó és a jég, idén az a szakasz nem szerepelt a programban.

A sokkal szárazabb körülmények egybeestek a verseny szervezőjének, az Automobile Club de Monacónak (AMC) azzal a döntésével, hogy a tavalyi, 90. rallyra a rendezvény szervizparkját az északi Gap városából Monte-Carlo kikötőjébe helyezte át.

A kilencedik monte-carlói győzelmét arató Sébastien Ogier szeretné, ha a Monte északabbra kerülne, hogy további kihívást jelentsen.

„Sajnos, ha főként délen van a verseny, mint ahogyan tavaly óta van, akkor nagy az esélye, hogy ez megtörténhet [nincs hó és jég]” – mondta Ogier. „A globális felmelegedés itt van, ezt sajnos tudjuk. Nem igazán akarom ezt mondani, mert onnan származom, de azt hiszem, mindannyian hiányoltuk Gapet.”

„Hallottam, hogy talán van rá esély, hogy visszatérhet oda a Monte-Carlo Rally. Biztos vagyok benne, hogy ez még izgalmasabbá tenné ezt a rallyt. Továbbá biztos vagyok benne, hogy a rajongók szívesen látnák, ahogy küzdünk a körülményekkel és a gumiválasztással.”

A Hyundai-os Thierry Neuville egyetért Ogier-vel, és még a hosszabb etapok vezetését is szívesen vállalná, ha a szervezők a szervizparkot a monacói kikötőben szeretnék megtartani.
„Ez még mindig lehet Monaco, de a szakaszokat inkább északon kellene tartani” – mondta. „A Monte-Carlo Rally hó nélkül nem ugyanaz.”

A szervezők és a promóter mást szeretne

„Azért vagyunk újra Monacóban, mert mindenki vissza akart jönni Monacóba, és örülünk, hogy újra a házigazda ország szívében lehetünk. Ez jó hangulatot teremt mindenki számára. Az egyetlen ok, amiért elköltöznénk Monacóból, az az építkezések soha véget nem érő körforgása ebben a kikötőövezetben” – kezdte Simon Larkin, a WRC eseményigazgatója a Motorsport.com-nak.

„Korlátozott számú versenyzőt tudunk fogadni ezen a területen, és a verseny korlátozott volt. Jócskán túljelentkeztek, de ez a kompromisszum, amit meg kell kötnünk. A WRC Promoter és az ACM eltökélt szándéka, hogy itt legyen Monacóban a szervizpark, és még ha ez azt is jelenti, hogy kompromisszumot kell kötnünk a csapatok számára rendelkezésre álló terület nagyságában, akkor ezt a döntést hajlandóak vagyunk meghozni.”

Arra a kérdésre, hogy fontolgatják-e az útvonal megváltoztatását, hozzátette: „Nem, szerintem bárki, aki síel, tudja, hogy vannak egész síterepek hó nélkül. Az egész síszezon eddig katasztrófa volt. Úgy gondolom, hogy az idei verseny egy kicsit rendhagyó és nagyon-nagyon szokatlan volt. Láthatjuk, hogy még csütörtökön is milyen hideg volt, és éjszaka is hideg volt, de az, hogy nem esett hó az csak egy dolog.”