Skip to content
Főoldal / Formula-1 / Mit hoz a Formula-1-ben a 2014-es szezon?

Mit hoz a Formula-1-ben a 2014-es szezon?

P1260155Borul-e a papírforma? A Mercedes és a Williams lesz főszerepben idén?  Egy kis esélylatolgatás az Ausztrál Nagydíj előtt a száguldó cirkusz idei évéről.

A téli tesztek alapján soha nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ez idén különösön igaz a rengeteg változás miatt. Az eddig használt V8-as 2,4 literes szívómotorok helyett V6-os 1,6-os turbómotorokat fog használni a mezőny. (Így 26 év után kezdetét veszi a Forma 1 második turbókorszaka) Újdonság még a 8 sebességes váltó, a KERS-t váltó sokkal hatékonyabb ERS, ami már nem csak a fékezési energiát, hanem a hőenergiát is újrahasznosítja.

Red Bull
A címvédő alakulat a téli tesztek után egyáltalán nem beszél címvédésről. A téli tesztek alatt csak az első tesztet kihagyó Lotus és a Marussia tett meg kevesebb km-t. Ami a nagyobb baj, hogy a Renault motorokkal rengeteg gond volt, így Jerezben nem is tudtak érdemi munkát végezni. Amikor éppen ment az autó akkor sem volt a leggyorsabb. Adrian Neweyt ismerve azonban inkább előbb mint utóbb kilábalnak a bajból. Kérdés mire lesz elég.

Mercedes
A tesztek alapján egyértelműen ők állnak a legjobban. Az autó az elejétől kezdve gyors volt és a motor úgy tűnik nekik sikerült a legjobban.  (A Ferrari és Renault motoros csapatok összesen mentek annyit, mint a Mercedes motorosok) A csapatok közül is nekik sikerült a legtöbbet menni, ez nem utolsó szempont mivel az évad első versenyein kulcskérdés lesz a megbízhatóság. A Hamilton-Rosberg párossal bajnokesélyesként kezdik az évet.

Formula-1 Magyar Nagydíj 2013 dobogó

Valószínűleg idén sokszor állhatnak dobogóra a Mercedes versenyzői (A kép a tavalyi Magyar Nagydíjon készült)

Ferrari
Az idei év a tűz és a jég dala lesz a Ferrarinál. Most nem George R. R. Martin Trónok harca című könyv  sorozatára és az ez alapján készült TV sorozatra gondolok, hanem az olaszok pilótapárosára. A csapathoz visszatérő Raikkonen és Alonso a mezőny legérdekesebb párosát fogja alkotni idén.  Alonso köztudottan nehezen viseli, ha nem ő az első számú pilóta, ha Kimi jobban teljesít nála az év elején könnyen lehet hogy a spanyolnak segítenie kell csapattársát. Kimi ilyen szempontból mindenképp jobb, mivel ő simán segíti a csapattársának, ha a helyzet úgy hozza (Pl: Massának 2008-ban pont a Ferrarinál).
A maranellóiak tudták a harmadik legtöbbet tesztelni, de tempóban is nagyjából ott állnak. Amennyiben Alonso nem kap egy címre esélyes autót könnyen ott hagyhatja az évvégén a Scuderiát.

Lotus
Az autó orrával kapcsolatban ők álltak elő a legérdekesebb megoldással, egy aszimmetrikus kialakítással.  Az enstoni alakulat tesztelt a legkevesebbet, részben a Renault motorok miatt. Az utó tempójával is vannak még gondok. Könnyen lehet, hogy egy nehéz év vár Grosjeanra és Maldonadora.

McLaren
A tesztek alapján nehéz mit mondani a wokingi alakulatról. Az biztos, hogy nem az övék jelenleg a legjobb autó. Nagyjából a 4-6. hely között állnak. Az újonc Magnussen tempójával már az elején sem volt gond. Lehet, hogy tényleg ő lesz a következő Hamilton a McLarennél?

Force India
Az autó kinézetének egyértelműen jót tett, hogy a fehér alapszínt feketére cserélték. Az autó mind a megtett km-ek mind a tempó alapján a középmezőnyben helyezkedik el. A csapathoz visszatérő Hülkenberggel és a McLarentől érkező Perezzel a középmezőny egyik legerősebb pilótapárosuk van, amivel ha szerencsésen jön ki a lépés a nagyok bajszát is megráncigálhatják.

Sauber
A hinwilli kiscsapatra is lényegében ugyanezek igazak. Nekik a Force India lehet a legnagyobb ellenfelük idén is.

Torro Rosso
A Red Bull fiókcsapata az idén váltott Renult motorokra, de ez lehet nem volt a legszerencsésebb időzítés a franciák gondjai miatt. Jó eséllyel idén is a mezőny hátsóbb régióihoz fognak tartozni.

Williams
Az idei év legnagyobb meglepetése lehet a patinás brit csapat. Az autó megbízható és gyors is hála a Mercedes motoroknak és Pat Symonds munkájának. Ráadásul a Ferraritól érkező Massa személyében van egy a győzelem receptjét ismerő versenyzőjük is. A szimpatikus brazil másodvirágzását élheti. Azt, hogy mennyire komolyan kell venni őket az is mutatja, hogy Alonso, Hamilton, Lauda, Berger és Domenicali is őket említi, mint az Ausztrál GP egyik esélyese.

Marussia
Keveset tudtak tesztelni, de amikor ment az autó a középmezőnybe volt jó a tempójuk. Idén lehet, hogy összejön a pontszerzés?

Caterham
Kétségkívül a Caterhamé a legrondább orr, de ami a nagyobb baj, hogy a tempó most sem az igazi. Ha idén nem tudnak javítani a teljesítményükön Tony Fernandes kiszáll a buliból. Lehet, hogy a végét járja a csapat?