Skip to content
Főoldal / WRC / Mexikó az USA-val harcol a 2024-es naptárba kerülésért

Mexikó az USA-val harcol a 2024-es naptárba kerülésért

Mexikó Rally
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A WRC promótere csak két versenyt szeretne jövőre Amerikában – és Chilének több éves szerződése van.

A koronavírus miatt két évnyi kiesés után Mexikó a múlt hétvégén visszatért a WRC-be a szezon harmadik fordulójára, amelyet a Toyota versenyzője, Sébastien Ogier rekordot jelentő hetedik alkalommal nyert meg.

A DirtFish már a verseny előtt megtudta, hogy a Mexikó Rallynak csak egyéves szerződése van. A rally igazgatója, Patrick Suberville elmondta, hogy a rally hagyományosan nem köt hosszú távú szerződést.

De annak ellenére, hogy a 2023-as verseny nagyjából sikeresen zajlott, a Mexikó Rally veszélyben lehet a Rally USA részéről, amely egyre nagyobb lendületet vesz a naptárba való bekerülés érdekében.

Ez azért van, mert a WRC Promoter rendezvényigazgatója, Simon Larkin megerősítette a DirtFish-nek, hogy csak két eseményt szeretne az amerikai kontinensen, és a Chile Rally a múlt héten írt alá egy „többéves” szerződést.

„Abszolút célunk, hogy jövőre két versenyünk legyen Amerikában. Chile jövőre is benne lesz a naptárban, akárcsak idén. Chilével többéves szerződés van – tehát övék az egyik a két hely közül” – mondta Larkin.

„A hét elején Chattanooga részéről érkeztek nyilatkozatok az USA csatlakozásáról. Ott még sok munka vár ránk. Lehetséges, hogy szeptemberben lesz egy hivatalos tesztrendezvény; ez még nincs megerősítve. Még sok munkánk van.”

„Senki sem lenne olyan ostoba, hogy azt gondolná, hogy nem az az első számú célunk, hogy elfoglaljuk a második helyet, de ha nem érezzük magunkat biztosnak abban, hogy a Rally USA jövőre eléri azt a színvonalat, amit egy olyan piacon, mint az Egyesült Államok, megkövetelünk, akkor talán 2025-re hagyjuk ezt, és egy másik lehetőséggel folytatjuk az amerikai kontinensen. Az biztos, hogy Mexikó abszolút rajta van ezen a listán. Ahogy Argentína is.”

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelentené-e, hogy Mexikó és az USA nem szerepelhetne együtt a 2024-es naptárban, Larkin azt mondta: „Igen, azt mondanám, hogy igen.”