Skip to content
Főoldal / WRC / Megújult remény a WRC Egyesült Királyságba való visszatérésére

Megújult remény a WRC Egyesült Királyságba való visszatérésére

Hyundai Wales Rally
Fotó: Hyundai Motorsport

Az érdekelt feleknek áprilisig van idejük a szükséges forrásokat előteremteni a 2024-es naptárba kerüléséhez.

A legfontosabb érdekelt felek – köztük politikusok, a Motorsport UK és a WRC Promoter – ezen a héten találkoztak Westminsterben, hogy cselekvési tervet dolgozzanak ki az Egyesült Királyság visszatérésére a rally világbajnokság naptárába.

Az Egyesült Királyság utoljára 2019-ben szerepelt a WRC naptárában – ez volt az utolsó év, amikor a walesi kormány támogatta a rally-t –, de azóta is többször próbálkoztak, de sikertelenül, hogy visszaállítsák a versenyt a menetrendbe.

Mindezek a próbálkozások Bobby Willis vezetésével történtek, aki azt tervezte, hogy Észak-Írországba viszi a WRC-t, de a szükséges finanszírozást nem sikerült biztosítani a megvalósításhoz.

Kedden azonban az All-Party Parliamentary Group for Motorsport (APPG) találkozott az összes érintett érdekelttel – köztük Willisszel, a Motorsport UK vezérigazgatójával, Hugh Chambersszel, a WRC Promoter rendezvényigazgatójával, Simon Larkinnal és Jona Siebel ügyvezető igazgatóval, valamint az M-Sporttól Malcolm Wilsonnal és Richard Millenerrel -, hogy megvitassák, hogyan lehet összegyűjteni a megfelelő finanszírozást, és hogyan biztosítható az Egyesült Királyság számára hosszú távú jövő a WRC-ben.

Chambers a DirtFish-nek elmondta: „Úgy gondolom, hogy a jelenlévő egyéni érdekeltek egyformán lelkesek a WRC visszatérésének lehetőségét illetően az Egyesült Királyságba, és ebben a konkrét esetben 2024-ben Észak-Írországba.”

„A különbség, amit ez a találkozó hozott, az volt, hogy mindenki igazodjon az odajutási tervhez. Nem hiszem, hogy bárki is lelkesedne a dologért, de azt hiszem, sokkal biztosabbak vagyunk így, hogy van egy cselekvési terv az összes érdekelt fél számára.”

„Őszintén szólva ez finanszírozási kihívás. Ez nem logisztikai kihívás, nem a lakossági támogatás kihívása, ez egy finanszírozási kihívás, és úgy gondolom, hogy a találkozó után tisztábban látjuk a kihívás mértékét és a felelősséget.”

Április végi határidőt tűztek ki a végső döntés meghozatalára egy 2024-es versenyről – Chambers szerint ezt a határidőt „a teremben tartózkodó politikusok hozták, és a WRC szervezője megerősítette”.

„Arról van szó, hogy a WRC Promoter időben elkészítse a 2024-es naptárát, és ami talán még ennél is fontosabb, egy zárt pályás eseményt szervezünk Észak-Írországban. Ahhoz, hogy a zárt pályás megrendeléseket megszerezzük és átvigyük a folyamaton és a rendszeren idő kell, nagyon korlátozott számú zárt pályás megrendelés adható ki Észak-Írországban.”

„Ahhoz, hogy egy WRC-esemény megvalósuljon, a zárt pályás rendelések jelentős részét le kell foglalni, tehát ezt időben meg kell tennünk.”

2024-ben a Rally USA és Szaúd-Arábia is WRC fordulót rendezne.