Skip to content
Főoldal / Tereprali / Megnevezte versenyzőit az M-Sport az első tereprali versenyére

Megnevezte versenyzőit az M-Sport az első tereprali versenyére

M-Sport tereprali
Fotó: M-Sport

Egy Dakar-győztes versenyző és az egyik csapatvezető fia fog indulni a spanyolországi versenyen.

Az M-Sport és a Neil Woolridge Motorsport a Ford Performance-szal együttműködve július 21. és 22. között indul a 2023-as Baja Spain Aragon versenyen, ahol Nani Roma és Gareth Woolridge mellett Alex Haro és Boyd Dreyer navigátorok is részt vesznek.

A Baja Spain Aragon jelenti az első lehetőséget arra, hogy bemutassák az újonnan frissített Ford Ranger T1+ képességeit, és segítsenek a teljesítmény összehasonlításában és a fejlesztési irányok meghatározásában.

A Dakar Rally veteránja, Nani Roma kulcsfontosságú tagja az M-Sport és az NWM fejlesztési programjának. Roma Dakar tapasztalata felbecsülhetetlen értékű, hiszen 25 Dakaron vett részt, és azon kevesek egyike, akik két és négy keréken is megnyerték a versenyt.

A Dakar Rallyn elért eredményei önmagukért beszélnek, öt első hármas helyezéssel, köztük két győzelemmel több gyártóval. Roma tapasztalata segítette a Ranger T1+ fejlesztésének irányítását az NWM lenyűgöző alapjáról egy versenyképes T1+ jármű felé.

Roma járműfejlesztésben szerzett tapasztalatait az M-Sportnál kétszeresen is kamatoztatja. Egyidejűleg visszajelzéseket és inputokat ad a Ford készülő Ranger Raptor T1+ járművéhez is, amely a 2025-ös Dakar Rallyn fog versenyezni a legjobbak között.

Az 1000 km-es Kalahari-Botswana sivatagi versenyen aratott győzelmét követően Gareth Woolridge a Woolridge-dinasztia legfiatalabb tagja, aki egy kiváló szezont tudhat maga mögött. Jelenleg vezeti a 2023-as Dél-Afrikai Tereprali Bajnokságot (SARRC).

Woolridge az NWM-nél az új járművek összeszerelésének vezető technikusa, és a csapat két, a dél-afrikai sorozatban versenyző pilótájának egyike. Központi szerepet játszik az EcoBoost V6-os motorral hajtott T1 Ranger tervezésében, gyártásában, tesztelésében és fejlesztésében a projekt 2019-es kezdete óta, amelyet 2021-ben a T1+ Ranger projekt követ. Ez teszi őt tökéletes jelöltté az M-Sport és az NWM azon törekvéséhez, hogy a Ford Ranger T1+-t olyan járművé fejlessze, amely képes a Dakar élmezőnyében versenyezni.

Woolridge a tereprali-versenyzés körül nőtt fel, köszönhetően édesapja saját Dakaros hőstetteinek. Gareth saját karrierje mindössze 16 éves korában kezdődött, és a tehetsége egyértelmű volt. A Neil Woolridge Motorsport csapatával 2015-ben debütált a terepraliban, majd alig egy évvel később gyári státuszba emelkedett, és 2016-ban csatlakozott a hivatalos NWM Ford csapathoz. 2017-ben és 2018-ban harmadik lett a dél-afrikai T-osztályú bajnokságban, 2022-ben pedig az NWM T1+ Rangerrel a harmadik helyen végzett az összesítésben. Gareth részt vett a hétnapos, 3600 km-es brazíliai Rally dos Sertőes versenyen is, ahol összességében a 10. helyen végzett, és megnyerte a kategóriáját.

Nani Roma azt mondta: „Az autó sokat változott az első tesztelés óta. Az összes szerelő és mérnök szuper munkát végzett az autó stabilizálásában, miközben javította a megbízhatóságot és növelte a teljesítményképességét. Jó irányba haladunk, a Ranger egy erős autó, van még néhány pont, amin dolgoznunk kell, de jelenleg nagyszerű helyzetben vagyunk.”

„Az M-Sportot még évekkel ezelőttről ismerem, Carlos Sainz és Colin McRae idejéből, amikor még motoroztam, de a rallyt is követtem. Az M-Sport mindig is egy magas szintű csapat volt a rally világbajnokságon, amely győzelmekért és bajnoki címekért küzd, és ők egy ultraprofesszionális csapat, akikkel nagyon jó együtt dolgozni. A csapat nagyon szervezett, és annak ellenére, hogy más környezetben vannak, amihez nem szoktak hozzá, gyorsan megértették, hogy mi szükséges ahhoz, hogy ezt a kihívást vállalják.”

„A 30 év alatt, amióta versenyzek, mindig a győzelemért dolgozom minden versenyen, amire beneveztem. Kilencszer nyertem Baja Spain Aragont, négyszer motorral, ötször pedig autóval, így nagyon különleges lenne, ha a Forddal a tizediket is megnyerném ebben az új projektben. Mindig is a győzelem a célom, különösen azért, mert ez a hazai versenyem, de ezúttal ez egy kicsit más. Másfél éve nem versenyeztem, és nagyon új a környezetem. Jelenleg nem tudjuk pontosan, hogy hol állunk a többi csapathoz képest, a következő versenyen az összes gyári szereplő ott lesz, ami azt jelenti, hogy tökéletes alkalom arra, hogy megnézzük, hol tartunk az autónkkal. Nagyon izgatottak vagyunk a Forddal közös projekt miatt, külön köszönetet szeretnék mondani Matt Wilsonnak és Malcolm Wilsonnak, valamint a Fordnak, hogy ennyire bíznak bennem. Most itt az ideje, hogy továbbra is keményen nyomjuk és elkezdjünk harcolni.”

Gareth Woolridge azt mondta: „Az NWM és az M-Sport közötti partnerség igazán nagyszerű, és úgy gondolom, hogy mindkét fél számára komoly eredményeket fog hozni. Az M-Sport rengeteg tapasztalatot hozott az asztalra, ami már eddig is jelentősen segített, különösen a finomhangolásban és az utolsó részletek kihozásában az autóból. Úgy gondolom, hogy az NWM segített és segíteni fog, hogy többet tudjunk meg és tanítsunk a tereprali világáról, mivel az M-Sport túlnyomórészt rally háttérrel rendelkezik. Fontos, hogy megértsük a két szakág közötti lehetséges hiányosságokat és különbségeket, amiben az NWM a legtöbbet segített. Az M-Sport professzionalizmusa nagyszerű, és nagyszerű az egész csapattal együtt dolgozni.”

„Az M-Sporttal és az NWM-mel egy sor kiterjedt tesztsorozatot végeztünk Dél-Afrikában, Dubajban és Marokkóban, és az általunk hozzáadott fejlesztésekkel, főként a hűtéssel és a lengéscsillapítókkal, hatalmas különbséget tettek az autó teljesítményében. Spanyolország egy nagyon új verseny Boydnak és nekem. A formátum egy kicsit más, amihez hozzá kell szoknunk, de a terep hasonló lesz néhány olyan helyhez, ahol már versenyeztünk korábban, és reméljük, hogy csak megyünk és tanulunk a csapattal. Ez az első közös versenyzésünk az M-Sporttal, így a célunk az, hogy odamenjünk, tanuljunk, dolgozzunk, és csapatként együtt építsük fel az erőnket, hogy egy jó, erős eredményt érjünk el. A legfontosabb célunk az, hogy egy jó erős pozícióban érjünk célba.”