Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Megnevezte a versenyzőit az Audi a 2022-es Dakarra

Megnevezte a versenyzőit az Audi a 2022-es Dakarra

Ekström, Sainz, Peterhansel Audi Dakar 2022
Fotó: Audi Sport

Az álomcsapatba két Dakar-győztes és egy a márkához régóta kötődő versenyző került be.

Az Audi ma hivatalosan is bejelentette, hogy a 2022-es Dakaron a Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger és Carlos Sainz/Lucas Cruz párosokat indítják. Peterhansel 14-szeres Dakar-győztes, míg Sainz háromszor diadalmaskodott a világ legnehezebb tereprali versenyén. Ekström 2 évtizede hűséges a négykarikás márkához, két DTM bajnoki címet és egy rallycross világbajnoki címet nyert velük.

A trió lesz a felelős a Q Motorsporttal közösen kifejlesztett 4×4-es elektromos hajtású (az akkumulátor töltését az Audi korábbi belsőégésű DTM-motorja végzi) prototípus fejlesztéséért és teszteléséért.

„Nem túlzás egy álomcsapatról beszélni. Stéphane minden idők legsikeresebb Dakar-pilótája. Carlos többszörös Dakar-győztes és rally világbajnok. Mattiasszal már korábban is sok Audis sikert ünnepeltünk. Ő a világ egyik legsokoldalúbb versenyzője” – mondta Julius Seebach, az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója.

Megszólal az áomcsapat

„A Dakar minden bizonnyal karrierem egyik legizgalmasabb kalandja lesz. Fantasztikus, hogy azzal a csapattal együtt tudtam kezdeni ezt az izgalmas projektet, amellyel a legnagyobb sikereimet ünnepeltem. Bár idén leszek 43 éves, Carloshoz és Stéphane-hez képest juniornak érzem magam. Ebben a sportágban sok tapasztalatra van szükséged minden területen. Sokat kell még tanulnom, de már nagyon várom” – mondta Ekström.

„A Dakar Rallyn olyan lenyűgöző helyekre utazunk, amelyeket máskor soha nem látnánk. A Dakar az egyik utolsó kaland ezen a világon. És radikális változás küszöbén áll: a jövő az elektromos hajtásé. Tíz év múlva mindenki elektromos autókat fog vezetni. A Dakar extrém teszt ennek a technológiának. Első csapatként szeretnénk megnyerni a Dakar Rally-t elektromos hajtáslánccal. Alig várom, hogy ezt az igen ambiciózus projektet meg lehessen oldani az Audival” -vette át a szót az 55 éves Peterhansel.

„Még 59 évesen is éhes vagyok a sikerre, különben nem vállaltam volna ezt az új kihívást. Már gyermekkoromban is az volt az álmom, hogy rally versenyző legyek. A szenvedélyem változatlan. Az Audi Quattro örökre megváltoztatta a rally világbajnokságot. Most valami hasonlóval próbálkozunk a Dakar Rallyn. A mérnökök sokkal nagyobb szabadságot élveznek a Dakaron, mint más versenysorozatokban. Teljes mértékben bízom az Audi mérnökeiben, és tapasztalataimmal megpróbálok segíteni nekik egy gyors és sikeres autó kifejlesztésében. A Dakar a legnagyobb kihívás egy elektromos hajtáslánc számára. Alig várom, hogy először teszteljem az autót” – zárta Sainz.