Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Meeke: Mint egy gyerek karácsonykor, úgy éreztem magam az első Dakar teszten

Meeke: Mint egy gyerek karácsonykor, úgy éreztem magam az első Dakar teszten

Meeke
Fotó: Red Bull

Kris Meeke az első tesztek után várja a januári debütálását a Dakar Rally-n. Arról is beszélt miért nem korábbi WRC-s navigátorával indul.

Kris Meeke a PH Sport Zephyr buggy-jával áll rajthoz januárban a világ legnehezebb tereprali versenyén. A WRC futamgyőztes versenyző eredetileg indult volna az Abu Dhabi Desert Challenge-en és a Dubai Bajan a francia csapattal. A koronavírus miatt azonban mindkét versenyt törölték. Így Meeke Dél-Franciaországban és Dubaiban tesztelte új versenyjárművét.

„41 éves vagyok, de láttad volna az arcomat miután először vezettem a dűnéken. Úgy éreztem magam mint egy kisgyerek karácsonykor” – kezdte Meeke az Autosportnak.

„A múltban sokat snowboardoztam a friss hóban. Ez egy kicsit hasonlít a homokban autózáshoz. Nagyon különleges érzés volt számomra, de hamar megtanultam, hogy tisztelni kell a sivatagot.”

„Megtanultam, hogy ahogy a nap mozog az égen úgy minden megváltozik, délben nem látod a dűnék szélét. Minden ugyanúgy néz ki, ami trükkös lehet. De igazán csodálatos a dűnéken vezetni, és engem ez magával ragadott.”

Meeke arról is beszélt miért nem korábbi WRC-s navigátorával, Sebastian Marshallal indul.

„Gondoltam rá, hogy Sebbel csinálom meg a Dakart, de ő még fiatal. Talán túl fiatal a Dakarhoz (nevet). Azt mondta jelenleg nem érdekli.”

Wouter Rosegaar fogja olvasni Meekenek az itinert a buggy-ban. A rutinos navigátor 13 Dakarjából 11-et befejezett. Legjobb eredménye egy negyedik hely 2015-ből Erik van Loon oldalán az autósoknál. Háromszor kamionnal is végig csinálta a versenyt.

„Nem volt lehetőségem indulni Abu Dhabiban vagy Dubaiban, és hogy két olyan ember induljon a Dakaron, akik korábban még sosem versenyeztek a sivatagban nem túl bölcs gondolat. Ezért indulok Wouterrel, neki rengeteg tapasztalata van. Ő eredetileg Conrad Rautenbachhal tervezte az indulást, de miután ő nem indul szabaddá vált és úgy gondolom a legjobb választás számomra” – zárta Meeke.

A 2021-es Dakar, melyen Meeke is indul január 03-15. között lesz.