Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / MAZ: Az egész helyzet abszurd

MAZ: Az egész helyzet abszurd

MAZ Dakar Rally
Fotó: DPPI/A.Vincent

A fehérorosz csapat ma sajtótájékoztatót tartott a történtekkel kapcsolatban.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a MAZ politikai okok miatt nem vehet részt a 2022-es Dakar Rally-n. Ma Minszkben sajtótájékoztatót tartott a csapat.

„A sport és a politika keveredik. A verseny szervezőit nyomás alá helyezték egy ilyen döntés meghozatalában. Amikor átléptük a lengyel határt, a Dakar szervezői figyelmeztetést kaptak, hogy a fehérorosz csapat úton van, és ez bizonyos problémákat okozhat. Ezt követően az ASO a francia vámhivatalhoz fordult magyarázatokért, és azt a választ kapta, hogy berendezéseinket nem engedhetik be a kikötőbe, lefoglalhatják. Ha kompra rakják, nem hagyhatja el a kikötőt. Ezt követően megfordultunk, és november 26-án megérkeztünk Minszkbe” – kezdte Siarhei Viazovich, a csapat vezetője és versenyzője.

Arra a kérdésre, hogy a csapat fontolgatja-e, hogy a Minszki Autógyártól (MAZ) eltérő zászló alatt szerepeljen, a MAZ csapat vezetője azt válaszolta, hogy ez elfogadhatatlan.
„Rendkívül fontos számunkra, hogy megtartsuk logónkat. Az embereknek joguk van véleményt nyilvánítani a csapattal kapcsolatban. Én a magam nevében fogok beszélni. 2003 óta dolgozom a MAZ-nál. 2009-től 2012-ig volt egy kis szünet. A MAZ csapat tagjaként értek el eredményeket, ilyen márkájú teherautókat vezetve. Nem állok készen arra, hogy valakinek az egója kedvéért kockáztassam az integritásomat. Ezt a sportolók, mérnökök megalázásának tartom” – mondta.

Viazovich azt is elmondta, hogy a több százezer eurós nevezési díjat befagyasztották, annak ellenére, hogy azt a Fehérorosz Autószövetség kifizette, és átment minden jóváhagyási szakaszon.
„Az egész helyzet abszurd. Elveszik a zászlót, aztán a himnuszt. Most megpróbálják lefoglalni a járműveket. Ez nem tesz jót a nemzetközi sportnak, és véleményem szerint elfogadhatatlan, hogy ezeknek a problémáknak a megoldása érdekében kényszert alkalmazzanak. Felháborodtunk a kialakult helyzeten. A csapat készen áll a Dakaron való szereplésre. Mindegy, mi továbbra is dolgozunk, és a legmagasabb szinten képviseljük az országot” – zárta Viazovich.