Marton Zoltán: Már biztos, hogy fogok Rallye2 versenyeken indulni

A tavalyi MARB-os szezon mellett, beszélgettünk az idei évről is, ami több újdonságot is tartogat számára.

-Visszatekintve a tavalyi évre, azt hiszem mondhatjuk, hogy az év első fele jobban sikerült számotokra, mint a második fele. Jól látom?
-Igen, teljesen jól látod, az eredményeink látványosabbak voltak az év elején. Sok különböző oka van, hogy így történt, hosszú lenne mindent felsorolni. De elmondhatom, hogy technikai, emberi és elhatározásbeli oka is van, hogy így alakult. Technikai szempontból sokkal nehezebb szezonunk volt, mint az kívülről látszott. Hibákat is követtem el, valamint – mivel összességében az éves eredményeket tartottam szem előtt – sokszor a biztos pontért elengedtünk egy-egy versenyt. Néha kimondottan rossz érzés volt lassabban menni és a biztos pontot begyűjteni a versenyzés helyett, de év elején azt a célt tűztem ki, hogy az éves értékelést tartjuk szem előtt és ennek megfelelően versenyeztünk.

-Összességében elégedett vagy a tavalyi szezonnal és az elért eredményekkel?
-Teljes mértékben. 10 versenyen indultunk, egyszer technikai hiba, egyszer vezetői hiba miatt estünk ki. Viszont a többi versenyen annyi pontot gyűjtöttünk, hogy a MARB országos értékelésében kategória 3., a nyugati régióban kategória 2., a déli régióban pedig az N csoport harmadik helyen végeztünk az éves értékelésben. Szerintem ez jó teljesítmény.

-Ha választani kéne, hogy melyik volt az év versenye melyik versenyt választanád?
-Nem tudok egyértelműen válaszolni, több jó verseny is volt idén, de egy olyan sem, ahol minden klappolt volna. Amikor a technika működött, nekem sikerült elrontanom valamit és fordítva… A Rábaringen pl. annak ellenére tudtuk megőrizni kategória első helyünket, hogy egy elgörbült gátló miatt az utolsó két gyorson nem tudtunk rendesen balra kanyarodni. De Fehérvárcsurgó is emlékezetes volt, ahol az első gyors első kanyarjában hibáztam, buktunk 20 másodpercet, de a végére felkapaszkodtunk a kategória dobogójára.

-Rá térve az idei évre úgy tudom idén új navigátorral és új bajnokságban láthatunk. Jól tudom?
-Igen jól tudod. Az idei évben a sprint helyett elsősorban raliversenyeken szeretnék indulni. De még mindig nagyon sok a kérdőjel. Az már biztos, hogy fogok Rallye2 versenyeken indulni, de az is, hogy Miskolcon nem leszünk ott… Sajnos az új géposztály besorolás nekünk kedvezőtlen, mert az N-es autó valószínűleg nem lesz versenyképes az egyel kisebb lökettérfogatú A-s és R2-es autókkal szemben, de ezt az évet a tanulásnak szentelem. Szeretnék több navigátorral is versenyezni, hogy a számomra ismeretlen pályákon kívül a szakmából is minél több dolgot tanulhassak.

-De emellett a MARB-ot sem fogjátok hanyagolni. Ott mik a tervek?
-MARB versenyen mezőnyben nem indulhatunk, de amennyiben az időpontok lehetővé teszik, a számomra kedves pályákon szeretnék majd autózni.

Lájkold a csapatot a Facebookon!