Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Marc Coma

Marc Coma

Ezúttal ismét egy Dakar-győztest mutatunk be.

A spanyol versenyző 1976. október 7-én született Aviaban.
Pályafutását endurozással kezdte. Hazájában a 175 ccm feletti junior bajokságot megnyerte 1995-ben. 2004-ben a tereprali-világkupán a 7. helyet szerezte meg. Ehhez hozzá járult a hazai versenyén szerzett győzelme és a marokkói és tunéziai második helye. Egy évvel később már a legjobbnak bizonyult a világkupán. Ebben az évben megnyerte a Szardínia Rallyt, a Fáraó Rallyt, az UAE Desert Chellenget, míg a Marokkó Rallyn 2. lett. 2006-ban hat győzelmet szerezve védte meg a bajnoki címét, míg egy évvel később 5 győzelemmel biztosította be a bajnoki elsőséget. 2010-ben ismét győzedelmeskedett a világkupán. 2008-ban a Central-Europe Rallyn szakaszgyőzelemmel kezdett, de később térdfájdalmai miatt feladta a versenyt. 2014-ben a Sealine Cross Country Rallyn második lett.

Marc Coma Central-Europe Rally 2008
2008-ban a Közé-Európa Rally rajtjánál

Coma első Dakarjának 2002-ben vágott neki, akkor nem sikerült teljesítenie a távot. Egy évvel később már a gyári KTM csapat tagjaként lett a 11. A következő Sivatagi Shown ismét kiesett. 2005 hozta meg az igazi áttörést a számára, megszerezte első szakaszgyőzelmét és a 2. helyen végzett. A következő évben megszerezte első Dakar győzelmét. 2007-ben volt esélye a duplázásra, mivel három szakasszal a vége előtt több mint 50 perccel vezetett. Azonban nagyot bukott és fejsérülés miatt fel kellett adnia a versenyt. 2009-ben az első Dél-Amerikában megrendezett Dakart megnyerte a motorosoknál. Egy évvel később az első szakasz után 20 perc büntetést kapott, mert lakott területen gyorsabban ment a megengedettnél. Utána technikai gondjai is voltak. A pihenő nap előtt már a 2. helyre küzdötte fel magát. De a pihenő napon kapott 6 óra büntetést, mert az előző szakaszon idegen segítséget fogadott el. Végül a 15. lett. 2011-ben öt szakaszt megnyerve harmadszorra tudott diadalmaskodni a világ legnehezebb tereprali versenyén. A következő évben második lett. A Marokkó Rallyn bukott és megsérült a válla, emiatt nem is indult a 2013-as Dakaron. Egy évvel később negyedik Dakar győzelmét aratta. 2015-ben egy szakasz győzelemmel szerezte meg ötödik győzelmét. A következő verseny rajtjánál már versenyigazgatóként volt jelen.

2020-ban Fernando Alonso navigátoraként indult Szaúd-Arábiában a Dakaron. A második nap kiszakították a Toyota bal első kerekét, később volt egy borulásuk. Többször végeztek a top 6-ban, legjobbjuk egy második hely volt. Végül a 13. helyen zárták a versenyt.