Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Magyarok a Dakar Rallyn

Magyarok a Dakar Rallyn

Magyarok a Dakar Rallyn

Összegyűjtöttem a Dakar Rallyn eddig indult magyar versenyzőket és az elért eredményeiket.

A kezdetek – az első magyarok a Dakar Rallyn

1979 óta íródik a Dakar Rally történelme, de 1992-ig kellett várni, hogy az első magyar páros, a Fülöp Imre-Rutterschmidt Károly páros nekivágjon a sivatagnak. Egy Mitsubishi Pajeroval indultak. A Polgár László-Zimits Sándor-Katona Péter alkotta trió pedig a szervizautóban foglalt helyet. A szervizautó meghibásodása után Fülöpék nem merték vállalni a versenyt szervizháttér nélkül és feladták a versenyt.

A következő próbálkozásra egészen 1996-ig kellett várni, amikor Szalay Balázs és az autót építő Frank Papp elrajtolt a Chevrolet Blazerrel Granadából, hogy meghódítsák a Szaharát. A 8. napon a kerékfelfüggesztés eltörött és mivel nem volt több tartalék belőle a verseny feladására kényszerültek.

Két évvel később már Curt le Duc diktálta az itinert Szalay Balázsnak, de nem sikerült célba érniük. A 9. szakaszt nem sikerült időben teljesíteniük, ezért kizárták őket a versenyből.

2000-2005

2000-ben megtört a jég. A Szalay Balázs-Jakab Tamás alkotta duónak sikerült elérnie a kairói piramisoknál lévő célba az 59. helyen, ezzel ők lettek az első magyarok, akik teljesítették a Dakar Rallyt.

2002-ben a Hungaroring akkori igazgatója, Palik László ült a job1-be Szalay mellé.  A 9. szakaszon a Chevy váltója tönkrement és bár a szervizkamion megérkezett lehetetlenség volt vontatni a dűnék között, így a verseny feladására kényszerültek.

2003-ban már egy népes magyar kontingens vágott neki a világ legnagyobb tereprali versenyének. Palik Laci ezúttal már a kormányt tekerte egy Toyota Landcruiserben, az itinert pedig Darázsi Gábor diktálta és első nekifutásra az 52. helyen fejezték be a versenyt. Náluk is előkelőbb helyen végzett a Kis Sándor-Czeglédi Péter páros a Nissan Pickuppal. Ők a 48. helyen látták meg a célt. A már rutinosnak mondható Szalay Balázs-Laklóth Aladár duó a hengerfej hibája miatt a 4. napon kiállni kényszerült. Az első bálozók közül a Benyó Miklós-Mauer Péter (Hyundai), Liszi László-Rack György (Mitsubishi), Jakab Tamás-Fenesi József (Chevrolet) párosok nem értek célba. Szilvási Péter egy Suzuki motorral vágott neki a távnak, de a sivatag legyőzte őt.  A kamionosok mezőnyében indult egységek sem látták meg a célt. A három egység: Darázsi Zsolt-Francois Coquatrix-Bernard Iriou (MAN), Vadas Tamás-Gajdos Tamás-Csombák János (DAF) és a Jérome Raimbaud-Szaller Zoltán-Farkas Nándor (Mercedes).

2004-ben az autósok közül egyedül a Szalay Balázs-Bunkoczi László páros látta meg a célt az Opel Frontera-val. A Palik László-Darázsi Gábor duó autója a hatodik szakaszon 170 km/órás tempónál kormányozhatatlanná vált egy defekt miatt és felborultak.  A borulásban Paliknak megsérült a keze, navigátora nem sérült meg. Szintén ezen a szakaszon kényszerült a verseny feladására a Kis Sándor-Czeglédi Péter duó. A Nissannak megsérült a motorja, amit a szabályok nem engednek cserélni, így számukra is véget ért a verseny. De a Benyó Miklós-Mauer Péter (Hyundai), Liszi László-Rack György (Mitsubishi) párosok sem látták meg a célt. A motorosoknál Szilvási Péter ismét nekivágott a távnak, de ezúttal sem sikerül legyőznie a Szaharát. Perepatics Richárd egy KTM nyergében indult, de ő sem tudta befejezni a versenyt.  A Darázsi Zsolt-Hajnal Károly-Tagai Róbert alkotta kamionos egység viszont a 37. helyen ért be Dakarba, ezzel ők lettek az első magyar kamionos egység, akik teljesítették a világ legnehezebb tereprali versenyét.  A Vadas Tamás-Gaál József-Slott Imre és Francois Coquatrix-Szaller Zoltán-Andrew Bowler trióknak nem sikerült eljutniuk Dakarba.

P1000358

A Szalay Balázs-Bunkoczi László páros 2007-ben. Tőlük balra takarva, Szobi Balázs, jobbra pedig Liszi László.

2005-ben Palikék a 18. helyre hozták be a Toyotát, míg Szalayék a 21. helyre az Opelt. Kis Sanyiék a 33., míg Liszi Laciék a 66. helyen zárták a versenyt.  Varga Ákos (KTM) a 27. helyen ért célba, ezzel ő lett az első magyar motoros, aki teljesítette a Dakart. Nagy Péter szintén egy KTM-mel teljesítette a távot, ő a 81. lett. Hermann Henriknek nem sikerült befejeznie a versenyt.

2006-2010

2006-ban ismét Szalayék voltak az egyetlen autós egység, ami célba ért, a 29. helyen végeztek.  A hetedik szakaszon Paul Belmondo kb. óránkénti 140-es sebességgel oldalról beleszállt Kis Sándorék autójába. A Nissan vagy 100 méteren át pörgött mire megállt. A fiúk nem sérültek meg és a szerviz csapat újjá építette az autót, de Atarban kiderült, hogy 5 cm-vel elmozdult a benzintankot tartó szerkezet és így nem folytathatták a versenyt. Palikék számára már Malaga felé a spanyol autópályán véget ért a verseny a motor meghibásodása miatt. A Kristóf Márton-Hujber Imre duónak az volt az első Dakarja a Bowler Wildcattal, de nem tudták befejezni a versenyt. Tóth Dénes lett Liszi új navigátora, de ők sem értek célba.  Varga Ákosnak második neki futásra is sikerült célba érnie, a 60. helyen. A romániai magyar, Szilveszter Zsolt bukott és eltörött a válla és a lába, Kátai Péter is bukott ő a sípcsontját törte el.  Szilvási Péternek, Hermann Henriknek és Greff Róbertnek sem sikerült a célt meglátnia. A mamutoknál a Darázsi Zsolt-Szalai Norbert-Rack György trió a 17. helyen vitte célba az MAN-t, míg a Szobi Balázs-Éder Attila-Jobbágy Ákos hármas a 24. helyen fejezte be első Dakarját. A Szaller-Laklóth-Csitári triónak nem sikerült befejeznie a versenyt.

2007-ben Palikék a 27. helyre hozták be a Nissant, míg Szalayék a 35. helyre az Opel Antarát. Kis Sanyiék és Kristóf Mártonék kiestek. Kátai Péter a 20. helyen fejezte be KTM-ével a versenyt. A másik két motorosnak, Hermann Henriknek és Dési Jánosnak nem sikerül célba érnie. A Darázsi-Laklóth-Szalai trió a 17. lett a monstrumok között, míg a Szobi-Éder-Jobbágy hármas a 19. és a Szaller-Pócsik-Pavel trió pedig a 27. lett.

A 2008-as Dakarnak is nekivágtak volna Szalayék, Palikék, Lisziék, Darázsiék, Szallerék, Szobiék és Kovácsék, de a versenyt terrorfenyegetettség miatt törölték.

P1000354

A 2008-as Dakar Rally magyar indulói-a versenyt végül törölték

2009-ben Dél-Amerikába költözött a verseny. Volt egy érdekes közjáték a versenyen, amiben két magyar páros is érintett volt. Ugyanis a 12. szakaszon sok versenyző ragadt bent a dűnék között sötétedésig, ezért a versenyigazgatóság a 175. kilométernél leterelte őket a szelektívről, hogy etapon tegyék meg a hátralévő utat. Szalayék teljesítették a szakaszt, míg Palikék bennragadtak. Az eredményhirdetésnél a beérkezett versenyzők a teljes szakasz hosszára kapták a mért idejüket, ám akik könnyítéssel csak 175 kilométert tettek meg, azok az addig elért idejükhöz hozzáadott átlagidőt kaptak, melyhez mindösszesen egy óra büntetést tettek hozzá pluszban. Ez azonban azt eredményezte, hogy azok az egységek, akik teljesítették a szelektív távját, rosszabbul jártak, mint kint rekedt társaik, ezért mintegy harmincan, köztük Szalay Balázs, reklamáltak a döntés ellen. Végül a versenybizottság úgy döntött, hogy minden versenyző 12 óra büntetést kap, aki nem teljesítette a szelektívet. Természetesen a megbüntetett versenyzők óvtak. Az óvást azonban elutasították. A Palik-Darázsi páros a 21., a Szalay-Bunkoczi páros a 22. lett végül. A Liszi László-Fenesi József duó pedig az 53. helyen terelte célba a Mitsubishit. Egyetlen magyar motorosként Dési a 61. helyen ért célba. A Szaller-Pócsik-Csitári trió a 10. helyen hozta be az MAN-t, míg a másik MAN-nel a Darázsi-Bahor-Kis trió nem ért célba. Bahor Bea volt az első magyar nő, aki nekivágott a Dakarnak. A szerbiai magyar, Saghmeister Gábor a 89. lett.

2010-ben a szerbiai Saghmeister Gábor az 59. helyen fejezte be a versenyt.

2011-2015

2011 pedig a 64. lett Saghmeister Gábor.  Horn Albert navigátorként volt jelen a versenyen, de nem tudtak célba érni.

2012-ben csak Szalayéknak sikerült meghódítaniuk Dél-Amerikát, a 20-ak lettek. Az autósoknál a Sebestyén Sándor-Bognár József duó nem jutott el a célig a Toyotaval, míg a kamionosoknál a Darázsi-Hoffman-Vörös trió. Saghmeister Gábor az 5. szakaszon kiesett.

2013-ban az Opel Mokkával Szalayék a 24. helyen végeztek, a Sebestyén-Bognár duó pedig a 74. helyen ért célba. Sebestyénék hátvédje, a Pócsik-Farkas-Szaller trió a másik Toyotával pedig a 76. lett. Horn Albert Andrej Cserednyikovnak diktálta az itinert, de nem sikerült a versenyt befejezniük. Egyetlen kamionosként Darázsiék a 30. helyen finiseltek.

2014-ben Somfai Mátyás remekül kezdett, az első szakaszt kilencedikként teljesítette, utána AC-pumpa gondjai voltak, de tudta folytatni a versenyt. A 3. szakaszon baleset miatt volt kénytelen feladni a versenyt. Szakadékba zuhant, de szerencsére zúzódásokkal megúszta. A quadja 100 méter mélyen állt meg. A motorosoknál Dési János az 54., míg a szerbiai Saghmeister Gábor az 53. lett. Az egyetlen autós egység az UNIQA Sandlander Dakar Team triója volt. A Sebestyén Sándor-Bognár József-Ungvári Miklós összetételű egység a 47. helyen fejezte be a versenyt.

2015-ben a magyaroknak nem sikerült a célba érés. Dési János jól kezdett, rendre az 50-60. hely környékén motorozott. A 7. szakaszon a só sivatagban nagy időhátránnyal ért célba, a következő szakaszon már etapon megállt a motorja. A 9. szelektíven még megpróbált visszaállni, de csak 30 kilométert sikerült megtennie, s így a 10. szakaszon már el sem indult. A szerbiai Saghmeister Gábor a második szakaszon bukott, megsérült a keze, így a verseny feladására kényszerült. Az UNIQA Sandlander Team színeiben két autós egység indult. A Szaller Zoltán-Farkas Nándor-Laklóth Aladár trió a harmadik szakasznak már nem tudott neki vágni. A Sebestyén Sándor-Bognár József duó a 10. szakasz előtt tankolt s szennyezett, benzinnel kevert gázolaj került a T2-es Toyotába. Sebestyénék próbálták folytatni a szakaszt, de végül ki kellett jönniük a táborba. A rossz üzemanyag tönkre tette a motor és mivel a Dakaron a blokk az egyetlen elem, amit nem lehet cserélni, így véget ért a versenyük. A T2-es kategória 4. helyéről kellett kiállniuk.

2016-2019 

2016-ban egyetlen magyar egységként a Somfai Imre-Somfai Mátyás duó vágott neki a versenynek. A 10. szakaszt végigküzdötték a sötétben, de a másnap reggeli rajt idejükig nem értek a bivacba, így a 11. szakaszon már nem rajtolhattak el, ezzel számukra véget ért a verseny.

2017-ben Horváth „Laller” Lajos a harmadik szakaszon többször is elesett, teljesen kimerült és a vize is elfogyott, így meghozta a nehéz döntést és feladta a versenyt. Dési János az 56. helyen fejezte be a versenyt. A szerbiai Saghmeister Gábor a 73. lett.

2018-ban Horváth „Laller” Lajosnak már az első napon is melegedett a motorja. A második napon többször megállt, próbálta hűteni és újra elindulni, de ez sem segített: teljesen elfogyott az erő a motorból. Így fel kellett adnia a versenyt. A Szalay Balázs-Bunkoczi László párosnak meggyűlt a baja a vadonatúj Opel Crossland X önindítójával. Három nap alatt három romlott el, a negyedik szakaszon kijöttek a pályáról. Ekkor a sorsuk a versenybírák kezében volt, akik végül nem engedték, hogy folytassák, mivel túl sok GPS pontot hagytak ki. Dési János a 10. szakaszon bukott és vállát törte. A romániai Gyenes Emánuel a 23., míg a szerbiai Saghmeister Gábor a 79. lett.

2019-ben Szalay Balázs és Bunkcozi László megismételte az eddigi legjobb eredményét és ismét a 20. helyen végzett az Opel Grandland X-el. Saghmeister Gábor már az első nap kiesett technikai hiba miatt. Gyenes Emánuel egy kézsérüléssel vágott neki a versenynek. A nyolcadik szakaszon bukott és annyira fájt a sérült keze, hogy nem tudta folytatni. Darázsi Zsolt a ezúttal a PH Sport versenykamionját vezette.

2020-tól napjainkig – magyarok a Dakar Rallyn Szaúd-Arábiában

2020-ban az erdélyi Gyenes Emánuel a 29. helyen zárta az első Dakart Szaúd-Arábiában. Az Original by Motul kategóriát megnyerte. A szerbiai Saghmeister Gábor a 90. helyen teljesítette a versenyt.

2021-ben Gyenes Emánuel a 23. és az Original by Motul második helyén zárt. Saghmeister Gábor a 60. helyen teljesítette a versenyt.
Az ötödik szakaszon sérült meg egy dűnéről való leugratás után a Szalay Balázs-Bunkoczi László Opelje. Fazekasék húzták be őket a táborba, másnap 10 kilométer után le kellett jönniük a pályáról, mert nem volt hátsó hajtás. Végül a verseny feladása miatt döntöttek az alkatrészek hiánya miatt.
A Fazekas Károly-Horn Albert-Csákány Péter kamionos egység a nyolcadik szakaszon állt ki, miután elkezdett dőlni azt olaj a kormányműből. A Dakar Experience keretében folytták a napi értékelésben, de az utolsó napon az oldalára dőlt a kamion, így végül nem értek be.

2022-ben a motorosoknál Gyenes Emánuel a 40. helyen teljesítette a versenyt. Original by Motulban az ötödik lett. Saghmeister Gábor a 106. lett (Original by Motul 27. helyezett). A kamionosoknál Darázsi Zsolt és Szalai Norbert is az SSP csapat egy-egy kamionját vezette.

2023-ban Gyenes Emánuel a 27. és a Rally2 11. helyén zárt. Saghmeister Gábor technikai hiba miatt nem tudta befejezni a versenyt. Darázsi Zsolt ismét az SSP egyik szerviz kamionját vezette. A Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László trió első Dakarja küzdelmesre sikerült. Technikai hiba miatt félbehagyott szakasz, valamint kihagyott szakaszok után végül a Dakar Experience mezőnyében látták meg a célt.

2024-ben egyedüli motorosként Gyenes Emánuel áll rajthoz az Original by Motul kategóriában. A Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László trió ismét a kamionsok mezőnyében indul a Scaniaval.