Skip to content
Főoldal / ERC / Magyar Bence: „Mi versenyezni szeretünk”

Magyar Bence: „Mi versenyezni szeretünk”

P1270634

Az Europort Suzukival versenyző kommentátorával beszélgettem az idei szezonjáról, az ERC-ről és a jövőről.

 -Hogy alakult az idei évetek az RTE-ben?
-Idén három RTE versenyen tudtunk indulni, mind a hármat kategóriagyőzelemmel zártuk. Ez persze nagyon jól hangzik, de az idei évre nagyon meggyengült az N1-es géposztály. Voltak akik feljebb léptek, voltak akiknek nem jött össze a háttér és ezért nem indultak idén azok közül, akikkel tavaly vívtunk kiélezett párharcokat. A szezonzáró váci fordulón hárman neveztünk az N1-be és végül több, mint két és fél perccel nyertünk, ami egy ötven-hatvan kilométeres versenyen értelmezhetetlenül nagy különbség. Mi versenyezni szeretünk, ezért nem is tudtunk igazán örülni a sikernek, hiszen kényelmes autózással győztünk, egy pillanatig sem kellett kockáztatnunk. Sokkal jobban szeretjük azt, amikor tizedmásodpercek döntenek egy helyezés sorsáról és ilyenkor majdnem mindegy, hogy jól jövünk-e ki egy adok-kapokból vagy sem, de legalább tudjuk, hogy ing-gatya szakadt az eredményért és ennyire voltunk képesek. Idén ilyen érzésnek még csak a közelében sem járhattunk. Hogy a kérdésre is válaszoljak, N1-ben a második helyet szereztük meg év végén, a Suzuki Tehetségkutató Kupában pedig az elsőt.

-A közös ORB-RTE futamokon miért nem láthatott titeket a közönség?
-Az első két futamot munkahelyi elfoglaltság miatt kellett kihagynunk. Egyszer már jó lenne Egerben indulni, hiszen azokon a pályákon még sosem mentünk, de számunkra általában döcögősen indul a szezon.

Magyar Bence Vác Rally 2013

-Tettetek egy kitérőt a Rally2-ben is a Budapest Rallyn. Az a verseny, hogy sikerült?
-Nagyon jól. Mondom mindezt annak ellenére, hogy a negyedik gyorsasági szakasz után műszaki hiba miatt ki kellett állnunk a versenyből. Fantasztikus pályákon mehettünk a Pilisben, a rendezés teljesen rendben volt, nem volt csúszás. Amikor a szezon elején kiderült, hogy lesz Budapest Rallye, akkor eldöntöttük, hogy mindenképpen szeretnénk részt venni rajta. Készültünk, vártuk, mint a gyerekek a Mikulást, így letaglózott minket a hír, hogy mégsem rendezik meg a versenyt. Szerencsére végül mégis lett. A kiesés egyébként szokatlan érzés volt számunkra, hiszen ezzel az autóval tizennégy versenyen nem volt olyan problémánk, ami miatt ki kellett volna állnunk, a tizenötödiken viszont elhagyott minket a szerencse. Ha jövőre csak egy versenyen tudnék indulni, akkor az a Budapest Rallye lenne.

-A megújult rally Európa-bajnokság magyar hangja Te voltál az Eurosporton. Hogy láttad az idei szezont, különösen a magyarok teljesítményét? Mire számítasz jövőre az ERC-ben?
-2006 óta vagyok az Eurosport kommentátora, közvetíthettem Michelisz Norbit a Seat León Európa-kupában, Kiss Pál Tamást a GP3-ban és az Auto GP-ben, és persze számos hazai versenyzőt az IRC-ben és más sorozatokban. Idén egy kicsit átalakult a családi életünk, elköltöztünk egy másik országba, emiatt kevesebbet tudok kommentálni, de az ERC mindig a szívem csücske lesz és 2014-ben valamennyi élő közvetítést én csinálom majd. Az idei év nem hozta azokat az izgalmakat, amelyekre számítottam, mindössze három versenyző tudta vagy akarta igazán komolyan venni az ERC-t a top kategóriában. Kopecky simán és megérdemelten lett bajnok, különösebben nem kellett izgulnia. Breen nem volt elég megbízható, míg Bouffier esetében az anyagiakkal is gond volt. Kubica igazi siker sztori, még ha az ERC-ben nem is tudott bizonyítani, de jó reklámot csinált a sorozatnak, szerintem sokkal többre viszi majd a raliban, mint Räikkönen. A magyarok szereplése fantasztikus volt. A kétkerekesek között magyar bajnoki cím született, Bessenyey Zoliék okos és érett versenyzéssel érdemelték ki a címet. Lukács Csucsu sebessége lenyűgöző volt, de célba is kell érni, anélkül nem járnak pontok. Hadikéknak is el kellene gondolkozni egy teljes ERC szezonon, mert lenne esélyük jó eredményre. A következő szezont nagyon várom már, remélem, hogy mindhárom értékelésben szoros meccseket látunk majd, remélhetőleg még több magyar sikerrel.

-Az Eurosportos munkád mellett sok helyen olvashatjuk az írásaidat. Honnan jött az írás az életedbe?
-Azt tapasztaltam, hogy a hazai autósporttal foglalkozó honlapok leginkább fotókat, sajtóanyagokat publikálnak, vagy külföldi honlapokról átvett anyagokat fordítanak le, sokszor nagyon rosszul, tisztelet a kivételnek. Mivel a munkám miatt rengeteget olvasok az autósportról, sokszor kialakul bennem egy gondolatmenet vagy éppen felfedezek összefüggéseket, amiket így vagy úgy megpróbálok leírni. Nyilván nem leszek soha egy Hemingway, de úgy gondolom, hogy amíg van rá igény, amíg olvassák az emberek, addig csinálni is fogom. Megélni sosem fogok belőle.

-Szerencsésnek tartod magad, hogy a hobbid egyben a munkád is lehet?
-Igen, szerencsés vagyok. Egy ideális világban mindenki azzal foglalkozna, amiben kedvét leli.

-Végezetül a 2014-es terveidről mondanál valamit?
-Semmit nem döntöttünk még el. Az biztos, hogy az autónk megmarad és ha az RTE-ben nem lesz legalább négy-öt autó az N1-ben, akkor más bajnokságban indulunk majd. Gondolkozunk a Rallye 2-n és egy szomszédos ország bajnokságán is, de egyelőre semmi konkrétumot nem tudok mondani ezzel kapcsolatban.

-Köszönöm az interjút és további sok sikert!

Ha szeretnél Bence versenyzéséről többet tudni kövesd Facebookon.