Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Macik: Ez egy nagyon más Dakar lesz

Macik: Ez egy nagyon más Dakar lesz

Martin Macik
Fotó: A.S.O./Frederic Le Floc'h/DPPI

A Kamazok távolmaradásával a cseh versenyző is esélyes a győzelemre, de tudja nem lesz egyszerű még az új kamionjával sem.

A Kamazok távollétében a kamionosok számára izgalmas lesz a 2023-as Dakar, de Martin Maciknak elég tapasztalata van ahhoz, hogy tudja, a világ legnehezebb tereprali versenyének meghódítása minden lesz, csak nem egyszerű. A 33 éves versenyzőnek a 11. Dakarján jó esélye van arra, hogy a legendás Karel Loprais 2001-es győzelme óta ő legyen az első cseh győztes, de még mindig kemény versenyben lesz olyanokkal, mint Janus van Kasteren, Martin van den Brink és Karel unokaöccse, Ales Loprais.

A 2023-as versenyen már nem a Big Shock Racing csapat színeiben fog versenyezni, amelyet hat évvel ezelőtt hozott létre az édesapjával, idősebb Martinnal. Ehelyett az MM Technology zászlaja alatt fog indulni, egy vadonatúj kamiont vezetve, vadonatúj színösszeállítással: narancssárga és fekete, a megszokott sárga-fekete helyett.

„Ez egy nagyon más Dakar lesz, de nem csak azért, mert a Kamaz nem lesz ott. Mindenki erről beszél. Ha kapnék egy eurót minden egyes alkalommal, amikor valaki azt mondta, hogy „Te fogsz nyerni!”… Ez a Dakar! Nem olyan könnyű megnyerni egy 15 napos és 10.000 kilométeres versenyt. Először is túl kell élni, és problémamentesen kell versenyezni. Nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik!” – kezdte Macik a Dakar Rally hivatalos honlapjának.

„Nagyon várom már, mert senki nem tud semmit, senki nem tud megjósolni semmit. Érzek egy kis megkönnyebbülést a versenyzőkben; úgy érzem, hogy a versenyszellem visszatér. Mindenki örül, hogy egymás ellen versenyezhet, de mégis barátságosak és együtt élvezik.”

„Két új kamiont építettünk az MM Technology-nál, a becenevük Čenda és Jenda; Bellina a Jendát kapja, mi pedig a Čendát. Ez a két legjobb teherautó, amit valaha építettünk. Nagyon jó volt vezetni a Marokkó Rallyn. Amikor minden a terv szerint ment, hihetetlenül gyorsan tudtam menni. Nyertünk Marokkóban, ami persze mindig nagyszerű. A W2RC-t is meg akartuk nyerni, de sajnos – és azt hiszem, szerencsére, mert őt támogatjuk – Kees Koolen nyerte meg, így mindenki jó munkát végzett. Kees meg tudott volna verni engem Marokkóban, ami azt bizonyítja, hogy a tavalyi kamion ugyanolyan versenyképes, mint az új. A legnagyobb különbség az, hogy a mi kamionunk új. Minden anyag új, minden a lehető legjobb állapotban van. Néhány változtatást kellett végrehajtanunk a motoron.”

„A tavalyi Dakaron volt néhány problémánk, ami megfosztott attól, hogy az első ötbe, sőt talán az első háromba kerüljünk. Nagyon bosszantó volt, mert nem tudtunk 100%-os teljesítménnyel versenyezni. Ez a 11. Dakarom, de még csak 33 éves vagyok! A legjobbat akarom kihozni magamból. Azért megyek oda, hogy versenyezzek, és olyan jó akarok lenni, amennyire csak lehet” – zárta Macik.

Szerinted ki nyeri a 2023-as Dakart a kamionosoknál? Szavazni ITT tudsz.