Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Loeb: Ugyanúgy látjuk a navigációt a Dakaron

Loeb: Ugyanúgy látjuk a navigációt a Dakaron

BRX Loeb
Fotó: Red Bull

Tavaly meggyűlt a bajuk Loebéknek a navigációval, most új navigátorával való kapcsolatáról beszélt.

Sébastien Loeb és Daniel Elena útjai az év elején váltak külön. A kilencszeres rally-világbajnoknak Fabian Lurquin lett az új navigátora, akivel a Baja Aragónon harcban voltak a győzelemért. A BRX végül kihagyta a Dakar felkészülési versenyt Hailban, de Loeb úgy véli a teszteken ki tudta alakítani a megfelelő kapcsolatot Lurquinnal.

„Nem dolgozunk túl régóta együtt, összehasonlítva például Nasser Al-Attiyahhal és Mathieu Baumellel, akik nagyon régóta együtt versenyeznek és nagyon jól ismerik egymást. De úgy gondolom jó az együttműködésünk és jól megértjük egymást. Ugyanúgy látjuk a navigációt a Dakaron, így okosan dolgozhatunk az együttműködés optimalizálásán. Mindkettőnknek van egy kis tapasztalata erről a versenyről, és mindketten ugyanúgy közelítünk hozzá. Tudjuk, mit kell tennünk, és azt hiszem, készen állunk. De mint tudjuk, ez bonyolult” – kezdte Loeb a DirtFishnek.

A 2021-es Dakaron nagy hangsúlyt kapott a navigáció és várhatóan, így lesz ez a 2022-es Dakar Rallyn is.

„Tavaly sok probléma volt a navigációval, de nem hiszem, hogy a tablet okozta volna. Ez még mindig egy itiner és a navigátorok meglehetősen könnyen hozzászoktak a használatához. A bonyolultabb az, hogy 100%-ban meg kell bíznunk az itinerben, ami szinte lehetetlen, mert csak 10 perccel a szakasz kezdete előtt kapjuk meg a kódot a megnyitásához.”

„A tavalyi év nagy kulcsa a korábbi Dakarokhoz képest az volt, hogy egyáltalán nem voltam felkészülve. Este nem volt térképes ember, akivel együtt lehetett volna képet alkotni a szakaszról. Előző este fel lehetett készülni, tökéletesen érteni az utakat, de most 100%-ig bíznunk kell az itinerben. A navigátor nagy sebességénél fedezi fel az itinert és előre kell látnia, szerintem ez a legtrükkösebb, mert a nálunk lévő autókkal bizonyos szakaszokon nagyon gyorsan haladunk.”

„Az előző versenyen nem volt olyan egyértelmű a kapcsolatom a navigátorommal mint amilyet most próbáltunk Fabiannal kialakítani.”

„Januárban a tablettel soha nem láttam semmit, és csak azt kellett tennem, amit Daniel mondott, ami biztosan bonyolultabb a sofőr számára. Fabiannal pedig azon dolgozunk, hogy jó kommunikációt alakítsunk ki, hogy megpróbáljunk valami olyasmit csinálni, hogy még ha nem is látom az itinert, legalább megértsem, mit kell tennem. Mindkettőnknek készen kell állnunk arra, hogy reagáljunk, ha valami baj történne.”

Loeb a BRX Hunter T1+-ról

A 2022-es Dakarra a Bahrain Raid Xtreme is új autót épített igazodva az új szabályokhoz.

„Egy kicsit nehezebb, ami természetesen nem olyasmi, amit szeretnénk, de ez az egyetlen negatív pont. A stabilitás sokat javult, ami azt jelenti, hogy sokkal jobban megbízhatok az autóban amikor nyomom neki. Korábban meglehetősen keskeny volt a magasságához képest, így fenn állt a borulás veszélye. De most már stabilabb, ami sokkal nagyobb önbizalmat ad, hogy valóban nyomuljunk.”

„Bár Hailban nem indultunk, így is sok kilométert sikerült megtennünk, ami pozitívum volt. Ha hibáztunk, vagy valami probléma adódott, megállhattunk, és megpróbálhatnánk közösen kijavítani, amit nem tudtunk volna megtenni, ha versenyzünk. Ha választanom kellene öt nap verseny és négy nap tesztelés között, akkor azt hiszem, az utóbbit választanám” – zárta Loeb.