Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Loeb szerint a hibás GPS miatt kaptak büntetést

Loeb szerint a hibás GPS miatt kaptak büntetést

Sébastien Loeb Dakar Rally 2021
Fotó: DPPI/J.Delfosse

Loeb a negyedik helyen zárta a negyedik szakaszt, de később öt perc büntetést kapott, ennek a történetét magyarázza el.

A Bahrain Raid Xtreme párosa, Sébastien Loeb-Daniel Elene a negyedik helyen végeztek a negyedik szakaszon, ami a legjobb eredményük a 2021-es Dakar Rally-n. Ezzel az összetettben is feljöttek a negyedik helyre. Később azonban öt perc büntetést kaptak sebességkorlátozás túllépése miatt. Ezzel a szakaszt a hetedik helyen zárták, amivel a tabellán is oda csúsztak vissza.

Az egyértelműen dühös Loeb a közösségi médiában fejezte ki csalódottságát még szerda este:
„Ha egy kicsit is megismertetek ennyi év alatt, akkor tudjátok nagyon ritkán háborgok. De ma este meg kell osztanom veletek a stewardok alkalmatlanságát egy olyan legendás versenyen mint a Dakar Rally. Öt perc büntetést kaptunk sebesség túllépés miatt egy ellenőrzött területen. Minden részvételemkor minden szakaszon minden sebességkorlátozást tiszteletben tartottam. Ma mikor beléptünk a területre a GPS figyelmeztető jele nem szólalt meg, így nem tudtunk időben lelassítani.”

Loeb és Elena megpróbálták elmagyarázni a stewardoknak, hogy a gyorshajtás a GPS-rendszer problémájából fakadt, amelyet a hírek szerint még a GPS beszállítója is alátámasztott.

„Magyarázataink ellenére, de mindenekelőtt annak ellenére, hogy a GPS-rendszer szolgáltatója beismerte, miszerint probléma van a mai autónkba szerelt egységgel, a stewardok nem akartak semmiről sem tudomást venni. Úgy döntöttek gyáván ülnek az íróasztaluk mögött, az egyetlen kockázat, amit vállalnak, hogy kiöntik a kávét, miközben mi minden nap az életünket tesszük kockára az autóban és sokkal szigorúbb büntetést adnak nekünk, mintamennyi előnyt szereztünk ezzel a GPS hibával. 2-3 másodperc lett volna a reális” – folytatta a kilencszeres rally világbajnok.

„Szenvedélyes vagyok, de mindenekelőtt versenyző vagyok. Ha egy olyan versenyen veszek részt mint a Dakar, akkor elsősorban azt kell elérnem, ami alkalmazok is: olyan eredmény elérése, amely megfelel a csapat és a saját ambíciómnak is. Ehhez pedig nincs helye a képtelenségnek és az alkalmatlanságnak sem” – zárta Loeb.