Loeb nyert, bajban a Toyotak, Szalayék folytatják

Fotó: Opel Dakar Team

Új éllovas a motorosoknál, az egyik Peugeot is bajban. Újabb drámák a Dakar Rally 4. szakaszán.

A szervezők azt ígérték, a 2018-as Dakar Rally keményebb lesz az előző évekhez képest. Eddig ez igazolódni is látszik, mivel három nap alatt 43-an adták fel a versenyt. Ez azt jelenti, hogy az indulók 12.83% már kiesett.
Ma egy 330 kilométeres szelektív várt a még versenyben lévőkre San Juan de Marcona körül.

A motorosokat ma 15 fős csoportokban indították. Itt a nap híre, hogy a versenyt vezető Sam Sunderland bukott és hát problémákra hivatkozva kiállt! Ma a Yamaha kettős győzelmet szerzett Van Beveren és De Soultrait révén (Van Beverennek ez volt a második szakaszgyőzelme a Dakaron). Előbbi az összetettben is az élre állt. Legjobb KTM-esként Walkner lett a harmadik.
Ami a magyarokat illeti Dési János a 79. lett ma. A WP6-nál  Saghmeister Gábor a 106. volt

Az autósok ma négyes csoportokban indultak. Úgy látszik felosztja egymás között a versenyt a Toyota és a Peugeot: egyik nap az egyik nyer másik nap a másik. Ma a Peugeot volt soron, ezúttal Loeb érte el a legjobb időt (Ez volt idei első részsikere). Őt Sainz és Peterhansel követte. Arról, hogy ne legyen teljesen felhőtlen a franciák napja Despres gondoskodott. A korábbi motoros győztes kiütötte a buggyja hátsó futóművét (kép ITT) és nem tudta a megcsinálni, meg kellett, hogy várja a csapatot. Nem sokkal később Al-Attiyah és De Villiers is elakadt. A Toyotasok folytatni tudták, de egy óra hátrányt szedtek össze. Ezzel valószínűleg elúsztak a győzelmi esélyeik.
Szalay Balázs és Bunkoczi László a tegnapi technikai gondok után ha fáradtan is de folytatják! 10 percet töltöttek a táborban és már indultak is tovább a mai rajtba. A WP3-nál az 54. hely van az Opel Dakar Team kettősének a neve mellett. Aztán jött a fekete leves, ismét nem indult az autó. Három nap alatt a harmadik önindító romlott el az autóban. Mivel mögöttük már nem volt senki, meghozták a nehéz döntést és kijöttek a szakaszról. Jelenleg várják a versenybírák döntését, hogy folytathatják-e (büntetéssel) a versenyt.

A kamionosoknál WP5-nél Nikolaev, Villagra és Mardeev a sorrend.

Dakar Rally 2018 állása a 4. szakasz után:
Motorosok: 1. Van Beveren 2. Quintanilla +1:55 3. Benavides +3:15
Autósok: 1. Peterhansel 2. Loeb +6:55 3. Sainz +13:06