Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Loeb és Elena útjai különválnak

Loeb és Elena útjai különválnak

Sébastien Loeb-Daniel Elena
Fotó: Hyundai Motorsport

A Prodrive kérésére lesz új navigátora Loebnek.

23 év közös versenyzés után különválnak Sébastien Loeb és Daniel Elena útjai. A francia-monacó duó 79 futamgyőzelmet szerzett a WRC-ben, 119 alkalommal állt dobógon és kilenc világbajnoki címet nyert. A Dakar Rally-n kétszer is dobogón végeztek.

„Seb nem rég felhívott, hogy tudassa velem, hogy más navigátorral folytatja a pályafutását. Azt mondta a Prodrive kérte ezt, mivel nem láttak túl motiváltank és túl sokat hibáztam az idei Dakaron” – kezdte Elena a L’Équipe lapnak.

Elena a közösségi médiában osztott meg egy videót, amin többek között kiemelte a Dakaron elért eredményeiket.
„Nézzük meg a számokat az előző Dakarjainkról. 2016-ban négy szakaszt nyertünk, Peterhansel hármat, Sainz és Al-Attiyah kettőt. Mi nyertük a legtöbb szakaszt abban az évben. Nem tudom, hogy kell navigálni? Az volt az első évünk!”

Loeb és Elene nem boldogult a legkönnyebbén az idei Dakarra bevezetett digitális itinerrel, többször is eltévedtek.
„Oké az első szakaszon valóban eltévedtem, mert nem ismertem eléggé az új rendszert. De nem hiszem, hogy többet hibáztunk volna mint mások. Két alkalommal tudtunk dobogóra állni a Dakaron és talán mi nyertük a legtöbb szakaszt azon a négy sivatagi shown, amin indultunk” – folytatta Elena.

„Azt mondták, hogy Elena nem tudja, hogyan kell navigálni. Elena rossz, túl sok időt veszít miatta Loeb. Mielőtt ezt mondaná, hallgassa meg Elenát is. Az autó nem győzelemre készült, a csapat teljesen strukturálatlan. Soha nem hallgattak rám, órákat töltöttem a mérnökömmel, hogy elmondjam, mit kell tenni, mit nem, hogy megpróbáljunk Dakart nyerni, szilárd autót építeni. Odaértünk, nem hallgattatok a tanácsokra, akár tőlem, akár Nani Romától, akár Sebtől származtak. Azt tetted, ami neked megfelelt. A filozófiája egyszerű: mi a Prodrive vagyunk, mi vagyunk a világ legnagyobb csapata, mindent megnyertünk. De utoljára 2003-ban nyertél a WRC-n Petter Solberggel. Azóta Loeb és Elena megérkezett.”

„Nem volt egy kellemes telefonhívás, de meg kellett tennem. 23 évet töltöttünk együtt. Szinte egy pár voltunk. Sokat beszéltünk a Prodriveval és miután kielemeztük az idei Dakart arra jutottunk, talán jobb lenne, ha más navigátort próbálnák ki. 47 éves vagyok és nincs már túl sok aktív évem, hogy megnyerjem a Dakart. Szeretném megadni magamnak a legjobb lehetőséget erre. Az idő majd eldönti, hogy jó döntés volt-e. De ez nem változtat semmit a kapcsolatomon Daniellel, akivel rengeteg sikert értünk el” – mondta Loeb.

“Seb, nincs semmi, ami ellened szólna, veled leszek, társak maradunk. 2013-ben Seb ezt írta nekem, miután befejeztük a szereplést a rally világbajnokságon: Szerencsés vagyok, hogy megismerhettelek. Nekem is hatalmas szerencsém van, hogy találkoztam veled és sok sikert kívánok az új navigátorhoz. A Prodrive továbbra sem ért semmit. 2005-ben a csapat csapatfőnökének sikerült elérnie, hogy eltávolították a navigátor nevét az autó oldaláról és évekig küzdöttem azért, hogy újra felkerüljön a navigátor neve is az autóra. A háborúnak még nincs vége. Az angolok megnyerték a 100 éves háborút Franciaország ellen, mivel monacói vagyok, így ezt sajnálom, de a háború még nem ért véget.”