Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Loeb: Elment a szervó

Loeb: Elment a szervó

Loeb Dakar 2023
Fotó: A.S.O./G.Soldano/DPPI

Nyilatkozatok a 2023-as Dakar Rally negyedik szakasza után. Cristina Gutiérrez számára egy újabb nagyon kalandos nap volt, de Martin Maciknak is jutott az izgalomból.

LW Protoban (T3) ismét egy kalandos nap jutott Cristina Gutiérrez számára, aminek következtében ismét sok időt vesztett.
„Azt hiszem írhatnék egy könyvet. A mai anekdota, hogy egy kilométerrel az üzemanyag töltő pont előtt kifogyott az üzemanyag. Meg kellett várnom egy jó szamaritánus, aki egy brazil volt és ő vontatott el az üzemanyagtöltő pontra. Majd utána a motor hűtővize melegedett, nem akartam tönkre tenni, így óvatosan jöttünk. Mások is voltak, akik kifogytak az üzemanyagból. Nagyon puha volt a homok, így megnőtt a fogyasztás. (Francisco) Lopez is így járt.”

Stéphane Peterhansel mindössze 13 másodperccel maradt le a szaksz győzelemről az autósoknál:
„A mai volt az első nap technikai problémák nélkül, defektek nélkül, és nem volt por vagy minket előző autók, amik szintén port hoztak maguk után. Tökéletesek voltak a körülmények. Rengeteg dűne és tevefű volt. Ha jó időt akartunk elérni, akkor nyomni kellett, és sok ütést kapott az autó. Ezt tudjuk, de mindig meglepő, hogy milyen kemény az autó belseje. Olyan, mintha négy órán keresztül harcolnánk, vagy valami ilyesmi. De megcsináltuk, és azt hiszem, ez egy jó eredmény”

A mai szakaszt megnyerő Sébastien Loeb:
„Próbáltuk nagyon keményen nyomni ezen a szakaszon. Végig teljes támadásban voltunk. Húsz kilométerrel a vége előtt elment a kormány szervó, így nagyon lassan kellett befejeznünk a szakaszt. Nem tudtam az autót a pályán tartani. Egy ponton letértünk a pályáról, mert nem tudtam elfordítani a kormányt. Nagyon nehéz volt befejezni a szakaszt, de a végén még így is miénk a legjobb idő, szóval ez jobb, mint a semmi.”
(A táborba Martin Prokop vontatta be.)

A ma harmadikként záró Carlos Sainz:
„Egy defektet leszámítva, elégedettek vagyunk a mai szakasszal! Szerencsére esett az eső és nem volt por, mert a 27. helyről indulva volt forgalom előttünk. Nyomjuk tovább!”

A kamionosoknál leggyorsabbnak bizonyuló Martin Macik:
„Ahogy vártuk, Hail környékén ez egy homokos szakasz volt, elég kemény dűnékkel. Meg kell másznod a dombokat, de néha nem tudsz felmenni, így meg kell kerülnöd őket. Sajnos 20-30 kilométer után túl nagyot ugrottam, amikor teljes gázzal mentem, és egy tíz tonnás kamionnal a földre zuhantam. Így tönkrement mindkét első rugó. Ezért négyszáz kilométeren keresztül nélkülük kellett vezetnem. Egyszerűen lehetetlen volt, mert a kormánykerék azonnal balra, jobbra, balra, jobbra megy, amikor fékezel. Szóval nagyon-nagyon nehéz volt, és rengeteg időt vesztettem.”